Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duży rachunek

_W jaki sposób oszczędzacie prąd?__

Polecane posty

Gość duży rachunek

Dostalam wysoki rachunek za prąd i teraz myślę, co można zrobić, zeby go trochę zaoszczedzić. Niestety moja praca wymaga długiego siedzenia przed kompem, ale teraz juz wyłączam go za kazdym razem, gdy od niego odchodzę. Co jeszcze proponujecie? Sa jakies sposoby, zeby zmniejszyć zużycie energii?

Gość hazey jane
spędzaj czas wolny u sąsiadów :D

Gość kaffeterianka
ile to jest wysoki?

Gość duży rachunek
400 zł na pierwszą ratę. dla mnie to wysoki, zawsze były nizsze

Gość kaffeterianka
trochę dużo... to ten komp tyle żre?

Gość duży rachunek
no nie wiem własnie. Ale fakt, dośc dużo siedzę, dużo pisze na kompie. Do tej pory, jak odchodziłam np. na pół godziny to wyłączałam tylko monitor, bo podobno on najwiecej bierze. Ale teraz wyłączam już całkiem. Zobacze, jakie będa efekty. Dodatkowo pilnuję tego, zeby nie paliło się swiatło tam, gdzie nikogo nie ma, ale to musi cała rodzina zmienić. Myślę, co by tu jeszcze...

Gość u nas doma
terma 60L , komputer , TV 12" wzmacniacz , 4 żarówki 120zł

Gość realistka27
U mnie komputer jest włączony codziennie po ok.12-15 godzin a ratę mam średnio po 90 zł. Najwięcej prądu zużywa: czajnik elektryczny,pralka ustawiona na 90 stopni,mikrofalówka itp.

Gość u nas doma
jak będziesz wyłączała i włączała światło np w łazience często , a masz tam żarówki enegrooszczędne to zużyjesz więcej prądu niż wcześniej :D

Gość kaffeterianka
może masz starą lodówkę? one najwięcej żrą

Gość kooooooooooooooiiiiimmmmmmmmmm
Jak ty ten 12 calowy telewizor ogladasz, przez lornetke?

Gość u nas doma
a tak lodówa też jest i to ze zamrażalnikiem :(

Gość u nas doma
oj 21" przekręciło mi się :)

Gość duży rachunek
lodówka nie ejst stara, mikrofalówki nie posiadam, pralka na normalnej temperaturze. mam zmywarkę, ale od 2 lat, a rachunki zawsze były nizsze. nie wiem, co jest grane, zwalam tow szystko na komputer

Gość realistka27
To może ktoś Ci się podłączył?

Gość duży rachunek
nie ma opcji

Gość u nas doma
pralka 1khw / cykl tak średnio. lodówka 1khw/ dobę . czyli jedno pranie i lodówka to 2kwh / dobę. 2 żarówki 100W po 5h dziennie to kolejna 1kwh

Gość niby dlaczego nie pojdziesz
samo wlaczanie kompa duzo bardzo zre, najwiecej, wiec nie wiem, czy wylaczanie go za kazdym razem to dobra rzecz. nie siedziec po nocach, bo swiecisz wtedy swiatlo nie sluchac non stop radia z wiezy czy muzyki z wiezy czy sprzetu podlaczonego do kabla (zostaje male radyjko na baterie - zawsze cos) nie zostawiac na caly dzien telewizora zarowki energooszczedne wszedzie gasic swiatlo jak sie da

Gość duży rachunek
wiecie co, tak sobie myslę, że to chyba jednak moze być przez pralkę. W grudniu naprawdę dużo prałam. Kilka pran tygodniu, nieraz 2 dziennie. Pewnie to to. No ale co zrobię, rpzecież musze prać :-/

Gość niby dlaczego nie pojdziesz
moze kupic energooszczedna jakas? albo wyciąg z piwnicy tarę :O

Gość dziwne ja też pracuję
w domu przy kompie... właściwie przy 3 kompach, któe są włączone często całą dobę (renderują - jak śpię) i płącimy ok 170 zł rachunek... tyle, że to mieszkanie w bloku, woda-ogrzewanie miejskie, kuchenka na gaz.... mam porównanie z mieszkaniem w domku - najwięcej pożera ogrzewanie - ostanio farela wpierniczyła nam na świeta 50 zł w 5 dni, kuchenka elektryczna, pralka też trochę ciągnie, mikrofalówka, czajnik elektryczny....

Gość duży rachunek
no ja mam duży dom. No cóż, dzięki za porady, moze będa jakies efekty, jak zastosuję je wszystkie. I zacznę prać, tylko w tańszych godzinach i w weekendy (mam taryfę weekendową)

Gość halifax
a może przy świecach posiedzisz?

u mnie na 2 osoby w rozliczeniu półrocznym przyszło 282 zł i myślę jak tu jeszcze przyoszczędzić,ale z drugiej strony to jak wszyscy masowo zaczniemy oszczędzać prąd to dostawcy mogą mocno podnieść ceny bo oni też przecież muszą wyjść na swoje :D

oprócz pralki, lodówki, mikrofali, czajnika, parowara, płyty, piekarnika jeszcze odkurzacz i żelazko dużo prądu ciągnie

Gość Merylete
z tego co Ewa wymieniła nie mam mikrofali i parowara, ale dochodzi zmywarka, suszarka ... Jak oszczędzić? Nie wiem, mieszkam sama w domu, ale i tak wszystkie te urządzenia ponad 100 zł miesięcznie pochłaniają...

to niewygodne, ale oszczędne - nastawiac pralkę tylko z pełnym załadunkiem, to samo ze zmywarką - i na oszczędne programy

Gość czarna wołga 84
nie wiem u mnie non stop są włączone 2 kompy 2 lodówki piorę 1 dziennie pół dnia graja 2 telewizory i zawsze rachunki są po góra 112zl rata

Gość czarna wołga 84
nie wliczając ile pali się światło (mieszkamy w 6 osób)