Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

jak zwracać sie do mlodych w pracy?

Polecane posty

Gość

a właściweie jak sie do was zwracaja na ty czy na pani/pan? niedawno zaczelam staz w laboratorium i babki do mnie mowia na ty. fak t ze sa to babki koło 40 a ja mam 23 lata troche głupio sie z tym czuje, dawniej było chyba tak ze magiczna grnica była matura, po maturze do człowika nie m~ówilo sie juz na ty. a u was jak jest?

Gość ljhgkyfi
dobre wychowanie mowi ze powinny sie zwracac ''pani'' mimo mlodego wieku lub zapytac o to czy moga sie zwracac po imieniu

Gość
no tez tak uwazam

Gość maturka4
Gdybyś przyszła jako uczennica albo stażystka, mówienie na "ty" miałoby jakieś uzasadnienie. Jeżeli jesteś pracownikiem, tak jak one - wypadałoby mówić na "Pani". A tobie radzę się nie spoufalać, nawet gdyby zaproponowały. "WIęcej poufałości niż znajomości" bardzo szkodzi zdrowym stosunkom w pracy

Gość w takim razie i Ty mów do nich
na Ty u mnie w pracy wszystkie babki były starsze, prezeska była w wieku mojej mamy, ale każda mówiła mi na PANI z większością przeszłam na TY, ale to już po bliższym poznaniu i za obupólną zgodą

Jak pracowałam ze starszymi, mówiłam zawsze na pan/pani, konsekwentnie, panie- również, takie koło 40- 50 lat przeważnie na "Ty", z tego co zauważyłam to raczej jeszcze starsze panie, w wieku mojej babci, mówiły mi na "pani" :) Bo może inne wychowanie? Kryterium miałam jasne- zaczynałam mówić na "pani", jeśli ktoś przechodził na "Ty" a był za młody żeby być moim ojcem/matką to też mówiłam na "Ty"- to nie ja zaczynałam i mam wrażenie że kultura wymaga chociaż pytania czy można, zwłaszcza kiedy wiadomo że koleżankami nie będziemy. Jeszcze jak pracowałam w liceum w agencji pracy tymczasowej to zauważyłam śmieszną rzecz w hipermarkecie- pracownicy wszyscy mówili mi na "Ty" (miałam 17 lat, ja do nich raczej na "pani", z facetami było łatwiej), za to kierownictwo zawsze na "pani". Co zresztą bardzo miłe było, pracownikom zdarzało się nami pomiatać, kierownictwu- przynajmniej tam- nie. Kierownictwu, bez względu na wiek i to jak do mnie mówią, zawsze mówiłam na "pani", nawet jednej głupiej pindzie z którą miałam nieszczęście pracować, a była zastępcą kierowniczki, i dobrze- większy dystans. Poza tym uważam że kierownictwo nie powinno mieć zarzutów co do mojej kultury. Zrobiła mi straszne świństwo i kiedyś później zetknęłyśmy się jeszcze w pracy, w tym samym miejscu ale różne firmy i kompletnie nic wspólnego, nawet "Dzień dobry" nie usłyszała ode mnie.

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuu
w takim razie i Ty mów do nich na Ty u mnie w pracy wszystkie babki były starsze, prezeska była w wieku mojej mamy, ale każda mówiła mi na PANI z większością przeszłam na TY, ale to już po bliższym poznaniu i za obupólną zgodą Tak zrób

Gość oczywiście lepiej pani
mi zresztą nie przeszkadza, że do mnie ktoś mówi po imieniu, ale krępuje mnie to o tyle, że nie wiem czy ja nie powinnam mówić do takiej pani po 40tce też po imieniu, a to już dla mnie dość krępujące. Sama mówię proszę pana/pani do wszystkich, których obsługuję w pracy, nawet jeśli osoba wygląda mi na 14-15 lat, to uważam że lepiej zrobię przyjemność dziecku zwracając się do niego oficjalnie, niż przez pomyłkę urażę młodo wyglądającego klienta lub po prostu osobę która nie życzy sobie spoufalać się z obsługą każdej firmy.

Gość a wlasnie ze nie mija
gównozjeby do nich mów

Gość sklsa
dlatego uważam że należałoby to całe "paniowanie" zlikwidować. za granicą nikt nie ma takich problemów i nie ma sztucznych tworów typu "pani Kasiu".

Gość odbyt i jego ekipa
Masz staż w laboratorium? :D W laboratoriach są "gówniane" pieniądze i praca mało rozwojowa :D