Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo mam pytanie

czy jeżeli dostanie się wyrok w zawiasach to to jest w papierach potem że karan

Polecane posty

Gość bo mam pytanie

hej, czy jeżeli dostanie się wyrok w zawiasach to to jest w papierach potem że karanym się było? i po jakim czasie to się zatrze? czy jak to jest?

Gość uwaga ladaco to prawiczek

Gość otakasamajakkiedys
no pewnie ze tak, wyrok to wyrok, co z tego ze w zawiasach. A za co ?

Gość bo mam pytanie
za głupote... uf to dobrze że zaciera się to. bo już myslałam że to pozostanie ze mną na zawsze

Gość Pułkownik Dowgird
zależy od tego za co i jak długi był wyrok ....ulega zatarciu albo nie ulega

Gość bo mam pytanie
za groźby przez internet. rozprawy jeszcze nie było bo dopiero to było zgłoszone na policję..

Gość bo mam pytanie
raczej te groźby nie wzbudzały zadnego zagrożenia czy obaw ale uznali to za słuszne i poszli z tym na policję. te "groźby" miały dać komuś coś do myślenia po prostu.

Gość bo mam pytanie
to znaczy że co?

Gość bo mam pytanie
a jeżeli ta osoba co złożyła zawiadomienie o tych groźbach będzie chciała wycofać to zawiadomienie to nie będzie miała żadnych problemów przez to?

To przestępstwo ścigane na wniosek pokrzywdzonego więc samo zawiadomienie nie wystarczy do wszczęcia postępowania karnego. Brak wniosku o ściganie= brak sprawy= brak wyroku= brak wpisu w KRK.

Gość CHYBA WIEM KIM JESTES
CZY TO O PEWNEGO CHŁOPAKA CHODZI O IMIENIU J....

Gość bo mam pytanie
nie tu chodzi o dziewczyne akurat

Gość bo mam pytanie
blokers i ławkers dzięki za wszystkie posty, bardzo mi pomogłeś.

To nie zmarnuj tego ;) Krótko pisząc: aż do przesłuchania pokrzywdzonego nadawca gróźb może z nim to załatwić i bardzo polecam to rozwiązanie bo inaczej- nawet mimo zatarcia skazania będą konsekwencje. Osoba taka będzie notowana w KSIP. Jeśli pokrzywdzony powie policjantowi, że nie chce ścigania sprawcy bo nie bał się gróźb, to sprawucha "upadnie" ;) Nie spierdol sobie życia małym wygłupem, bejbe ;) Powodzenia.

Gość jak to jest z przemetkowaniem
towaru? mój brat ma sprawe w sądzie za ten czyn

tzn?

Gość bo mam pytanie
no to już pisane było do tej osoby przeprosiny za ten wygłup i mam nadzieję że wycofa wszystko to całe zgłoszenie na policji i to ucichnie ale nic nie odpisuje i mam zagadkę czy wycofa czy nie. trzeba będzie czekać i się samo wyjaśni jak to będzie dalej.

jak to jest z przemetkowaniem, przemetkowanie zapewne zostanie potraktowane jako oszustwo (286 kk). Grozi za to do 8 lat odsiadki. Jesli sprawca nie był karany i będzie miał rokującą prognozę kryminologiczną to dostanie jakąś karę więzienia z warunkowym zawieszeniem wykonania i grzywnę. bo mam pytanie, myślę, że warto bardziej się zaangażować niż tylko napisać przeprosiny. Gdy ruszy machina będzie za późno.

dziękuje za odpowiedź, brat nie był karany nigdy nie maił nic do czynienia z prawem i zapewne na długo zapamięta swój występek rozumiem że piszesz o zawiasach? a jak wygląda taka rozprawa w sądzie? będzie tylko jedna? brat od razu na policji przyznał sie do wszystkiego i poddał dobrowolnej karze czy coś takiego

jak to jest z przemetkowaniem, "zawiasy" to potoczna nazwa "warunkowego zawieszenia wykonania kary"- o tym pisałem. Jeśli podejrzany chce dobrowolnie poddać się karze, to sam proponuje jej wymiar i zazwyczaj sąd wniosek taki uwzględnia. Jak w ogromnym przybliżeniu wygląda rozprawa możesz się dowiedzieć oglądając w TVN program "Sędzia Anna Maria Wesołowska". Z tym, że w przypadku dobrowolnego poddania się karze nie przeprowadza się postępowania dowodowego a zatem (poza wyrokowaniem) rozprawę kończą wyjaśnienia oskarżonego. ;)

a co to za postępowane dowodowe? czy jeśli brat nie powiedziła na policji że poddaje sie dobrowolnej karze,sam w tym zamieszaniu nie jest pewien to czy może to powiedzieć zaraz na początku rozprawy? musimy w takim razie anne marie pooglądać:P

Postępowanie dowodowe to np. przesłuchanie świadków, ujawnienie dokumentów. Wniosek o dobrowolne poddanie sie karze oskarżony może złożyć do zakończenia (jego) pierwszego przesłuchania na rozprawie (art. 387 kpk).

dziękuję jeszcze raz za info mam nadzieje że wyrok nie będzie zbyt straszny:( miłego wieczoru

Gość bo mam pytanie
jeszcze jedno pytanie: ile można dostać w zawiasach za taki wybryk z groźbami?