Gość Napisano Styczeń 10, 2010 eutanazja to WYBÓR, a brak środków na leczenie WYBORU nie pozostawia... mylicie pojęcia dziewczyny :) ja jestem umiarkowaną przeciwniczką eutanazji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
inteligentny i mądry człowiek 0 Napisano Styczeń 10, 2010 A ja jestem całkowitym jej przeciwnikiem.......... co to za głupi wybór...... wymyślony przez ludzie głowy.............. które pewnie rozumu nie posiadają............ nawet wtedy gdy człowiek jest w śpiączce.....należy go pozostawic......gdzieś pisało że ktoś się obudził dopiero po iluś tam latach....:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Brak środków? PROSZĘ CIĘ, nie rozśmieszaj mnie, bo zrobią mi się zajady :-o leki są, środki są, tylko że ZUS musi mieć nowe pałace, dyrektorzy muszą zmieniać często samochody i jeździć na zagramaniczne wycieczki :-o A ludzie, którzy walczyli za Polskę, umierają w wykańczalniach, często we własnych odchodach, zapomniani przez tych, którzy składali przysięgę Hipokratesa. jeśli już, to HIPOKRYTY :-o Pieniądze są, były i będą. Ale idioci je trwonią na bzdury i na realizowanie kretyńskich pomysłów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 "gdzieś pisało że ktoś się obudził dopiero po iluś tam latach" - jeśli już, to było napisane, faflu :-o Ludzie powinni mieć wolny wybór i nikt nie ma prawa wpływać na nasze decyzje. Mamy to zagwarantowane w Konstytucji. Nie chciałabym żyć, jako warzywo, robiąc pod siebie, zdana na łaskę i niełaskę "cudownych" pielęgniarek i salowych. Nie chciałabym sprawiać kłopotów mojej rodzinie, która patrzyłaby na moją agonię. I przede wszystkim nie chciałabym narażać ich na koszty mojego utrzymania - wolałabym, żeby za te pieniądze pojechali w jakieś piękne miejsce i wspominali mnie z uśmiechem a nie z bólem i żalem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
inteligentny i mądry człowiek 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Przecież zawsze może iść do Hospicjum.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Styczeń 10, 2010 Chodziło mi o to, że chorzy nie dysponują środkami - ale skoro już masz zajady to trudno :) Wiesz, łatwo mówić "państwo powinno" - rzecz w tym, że środki budżetowe są naprawdę ograniczone, leki koszmarnie drogie, a Polacy nie są skłonni płacić wyższych podatków. Mówisz o jakimś domu, czy pensji dyrektora... Kasa, którą zaoszczędzonoby w ten sposób to kropla w morzu potrzeb. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Brzydki Niski Beznadziejny 0 Napisano Styczeń 10, 2010 "tym właśnie pisałam. Oficjalnie eutanazji nie ma, nieoficjalnie istnieje od wielu lat i nazywa się brakiem refundowanych leków, brakiem miejsc w szpitalach, brakiem opieki dla ludzi starszych i schorowanych. Oficjalnie sumienie polskiej służby zdrowia jest kryształowo czyste " pieprzysz pokaż mi państwo które stać na rozbudowaną i świetnie działającą opiekę zdrowotną? Takie zbliżone ilością ludzi i poziomem zamożności do polski. albo proporcjonalnie mniejsze/większe w usa 1/3 ludzi nie ma nawet ubezpieczenia zdrowotnego bo jest nie obowiązkowe. może szwecja czy inna norwegia. ale tam jest mało ludzi, stosunkowo dobre warunki życia, czyli zdrowi ludzie i duże dochody. ale to 1-2 państwa na 150 na ziemi a pavulon to przecież morderstwo bo eutanazja to prawnie dopuszczona likidacja kogoś na wnioske zainteresowanego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Gdyby kropla powiedziała "nie jestem potrzebna", nie byłoby oceanu. Co do reszty... Staw, w którym nie ma cyrkulacji, zaczyna gnić i pokrywać się glonem. Nasza służba zdrowia stanęła w miejscu i gnije od środka. Nic się nie robi, ceny leków rosną. Czemu? Żeby latać dziury, które zafundowała nam przewspaniała polityka i nasi dzielni politycy. Mądry inaczej kolego. Piszesz o hospicjum. Byłeś tam kiedyś? Pracowałeś tam? To też umieralnia. Nie wiem, czy nie najgorszego rodzaju. Personelu mało, często na wielogodzinnych zmianach, nie mają czasu na zajęcie się każdym pacjentem tak, by zaspokoić jego wszystkie potrzeby (nie mówię oo potrzebach fizjologicznych). Twoje prowo jest puste, twoje słowa są puste. Piszesz, by pisać i prowokować a tak naprawdę i ty i twoje przekonania są g*wno warte. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 "pieprzysz" - GRZECZNIEJ, kmiocie :-o Nie wiem, w jakim chlewie mieszkasz i kim są twoi rodzice, skoro takiego języka używasz w dyskusji publicznej :-o jakie państwo? Na przykład Niemcy, Dania, Szwajcaria. W tych krajach ludzie w złotym wieku jeżdżą na wycieczki, odpoczywają i korzystają z życia. I nie mówię o ludziach zamożnych. "Średnią półkę" też na to stać. Poza tym socjalne jest na tyle wysokie, by mieć opiekę zdrowotną na wysokim poziomie. I wiem, co mówię. Przez wiele lat mieszkałam w Niemczech i Danii, moja rodzina nadal tam mieszka. I nikomu nie odmawiają tam prawa wolnego wyboru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Offerma, doskonale napisane. Nic dodać, nic ująć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Styczeń 10, 2010 Poza tym pielęgniarki i salowe to też ludzie, miewają lepsze i gorsze dni, więc nie ma co wyładowywać na nich frustracji. Mówisz, że służba zdrowia się nie rozwija a ja jeszcze raz powtarzam, że nie ma szans się rozwijać. Polska to naprawdę biedny kraj, dziura budżetowa rośnie, kryzys szaleje. cześć offerma no jasne, ja też nie jestem skłonna - no ale nie czarujmy się, że to na pewno zwiększyłoby wpływy budżetowe i może troszkę kasy dla chorych by się znalazło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
inteligentny i mądry człowiek 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Ojciec mojego kolegi tam był............... mój kolega twierdził................. że to było najlepsze rozwiązanie dla całej rodziny:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Brzydki Niski Beznadziejny 0 Napisano Styczeń 10, 2010 "a to jeszcze za małe płacimy? " stosunkowo niskie przecież o nasz vat się czepiają bo za niski bo musi być harmonizacja ue CIT mamy jeden z najniższych w europie... latach PIT mamy w najgorszym razie przeciętny... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 Ta rozmowa do niczego nie prowadzi. Autor dobrze się bawi, podsyca ogień i emocje a tak naprawdę ma wszystko i wszystkich w nosie. Dobranoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Brzydki Niski Beznadziejny 0 Napisano Styczeń 10, 2010 " Niemcy, Dania, Szwajcaria." polecam spojrzeć na stan finansów niemiec :D leżą gorzej od nas. a jeszcze teraz mają recesję. będą pewnie ostre cięcia. albo Danii i wysokość ich podatków podziękuj temu, że polska leży miedzy niemcami a rosją i amerykanie zapomnienli nas wyzwolić, nawet do berlina się spóxnili :P . Jak byśmy mogli się rozwijać rynkowo przez 60 lat to te żbyśmy mieli bogatych emerytów... o przynajmniej tych nowszych...... ale opieka zdrowotna, publiczna, i tak by lerzała Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
La Firynda 0 Napisano Styczeń 10, 2010 "polecam spojrzeć na stan finansów niemiec" - nie o tym rozmawiamy, chłopczyku :-O Zadałeś pytanie, otrzymałeś odpowiedź i nie ciągnij off topa, bo tylko się pogrążasz. I ośmieszasz. Jeszcze raz dobranoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Brzydki Niski Beznadziejny 0 Napisano Styczeń 10, 2010 no to może minister kopacz powinna zmusić premiera do emitowania obligacji za 20 mld i dofinansowania tym służby zdrowia. Napewno pomoże :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Malgorzata Johansson Napisano Styczeń 10, 2010 W Szwecji,podczas jednej z debat na temat eutanazji wystąpił 78letni obywatel tegoż kraju opowiadając ze łzami w oczach o swojej wieloletniej chorobie, podczas ktorej przykuty był do lozka przez 5 dlugich lat. W chwilach zalamania i depresji, prosil aby pomoc mu umrzec, ..mial wówczas 68 lat. Pomoc psychologow powstrzymala go od tej decyzji. -Dzis żyję,..mówił, łamiącym się ze wzruszenia glosem, ” -od trzech lat jestem zdrowy i cieszę sie, że byli ludzie, ktorzy odwiedli mnie od pomyslu skrocenia sobie życia. To dzieki nim nadal moge oglądac ten piękny swiat.”...i rozplakal sie. Człowiek ten żyje do dzis. Pozdrawiam serdecznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach