Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasienieczkaaa

Praca magisterska-kształcenie wczesnoszkolne

Polecane posty

Gość Kasienieczkaaa

Zamierzam pisać pracę mgr z nauczania zintegrowanego. Z teorią sobie poradzę, jednak nie mam pomysłu na badania. Czy ktoś może pisał pracę na ten temat i mógłby mi pomóc?

Gość może wybierz sobie jakąś
ścisłą grupę, na której będziesz przeprowadzać badania, np. uczniowie opóźnieni w rozwoju, przedstawiciele jakiejś mniejszości etnicznej, uczniowie szkół z internatem, uczniowie którzy rozpoczęli naukę w szkole wcześniej (lub później) niż przewiduje norma, uczniowie szkół o konkretnym profilu pedagogicznym (np. pedagogika Neila) itp.

Gość Kasienieczkaaa
Mam juz taką grupę, czyli klasę pierwszą w szkole integracyjnej. Ankieta odpada, bo za mało dzieci. Jedno dziecko poszło wcześniej do szkoły. Może to? Tylko nie wiem co konkretnie miałabym badać, jakich narzędzi badawczych użyć. Wywiad, badanie dokumentów (wytworów dziecka). Jak to w praktyce mam zrobić?

Gość może wybierz sobie jakąś
Jeśli masz już grupę i jest ona zbyt mała by stanowić próbę reprezentacyjną dla ankiety, to postaraj się przeprowadzić bardziej szczegółową analizę poszczególnych badanych - coś bliżej wywiadu niż ankiety, podawaj więcej danych o respondentach niż w przypadku zwykłej ankiety, która z konieczności bardzo spłyca i ubezpłciawia badane osoby. Nawet 20 ankiet/wywiadów może stanowić dobry materiał jeśli daje ciekawe wnioski. Możesz też porównać swoje wyniki z wynikami innych badań na podobnej grupie, które znajdujesz w literaturze przedmiotu.