Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła Żonaaa

Ślub cywilny . Pretensje rodziny...

Polecane posty

Gość Przyszła Żonaaa

Postanowiliśmy z narzeczonym, że wexmiemy ślub cywilny. Stwierdziliśmy bowiem, że te kursy przedmałżeńskie, te wszystkie przygotowania, Kościół itd. to nie dla nas.... No i tu się zaczyna problem, ponieważ nasi rodzice nie wyobrażają sobie tego, że będziemy bez slubu kościelnego :/ szczególnie moja mama ma do mnie, do nas pretensje z tego powodu, iż bierzemy ślub cywilny... Nie robimy też żadnego wesela, jedynie małe przyjęcie. Wiem, że to nasz dzień , ale jednak to rodzice i brak ich aprobaty trochę boli... nie wiem, jak się teraz zachować ? Czy w ogole przekonywac rodzicow , rozmawiać...? Czy po może myslicie, że samo im przejdzie ?

Gość a Twojej mamie chodzi bardziej
o ta całą ślubną oprawę, czy o sam fakt ślubu w kościele?

Gość Magda47632
chrzań starych, idź swoją drogą

Gość Przyszła żonaaa
Raczej chodzi jej o sam fakt ślubu w kościele. Ale też wiem, że chciałaby, żebyśmy potem wyprawili wesele, żeby wszystko bylo tradycyjnie itd.

Gość Przyszła żonaaa
Ale rozmawiałam z nią i wiem, że gdyby to był ślub Kościelny, a potem nawet skromne przyjęcie to byłaby do tego przychylnie nastawiona. Pretensje ma bardziej z tego powodu, że to tyko ślub cywilny, a kościelnego nie planuejmy... Wiem, że to nasz dzień i nie chcę zmieniać naszych planow i nie zamierzam, ale trochę boli, że mama i w ogole nasi rodzice nie chcą zaakceptować tego...

ja też nie planuje kościelnego, nie jestem katoliczka, mój wie o tym i poinformował rodziców, żeby nie spodziewali się hucznego wesela po kościele, dla nas ślub będzie za kilka miesięcy wyglądać tak : 80złotych urząd cywilny, 300zl garnitur,100zl buty,50krawat,50koszula co równa się 580zl + sukienka około 200,buty 150, kwiaty 200, obrączki około 800zl równa się razem z poprzednim 580+1350=około 2000 zaokrąglę bo i tak może być gdzieś plus minus,obiad dla rodziny około 20 osób koszt może 1000złotych po 50zl w restauracji za łebka , można się dogadać przyprowadzając dużą liczbę osób i po ślubie :)

aha i fryzjer - kuzynka, umalować się umiem więc nie potrzeba pomocy, samochodem jedziemy swoim,może jeszcze z 300złotych za minibus,gdyby ktoś nie chciał jechać swoim samochodem,żeby zebrał w mieście ludzi,zawiózł do urzędu,a później na obiad z lampką szampana i wina,polecam! :)

Gość Przyszła żonaaa
Mururka, no własnie my podobnie... Bardzo skromnie, ja będę mieć białą sukienkę, ale skromną ,jakiś kwiatek we włosach... tak widzę siebie tego dnia. A po ślubie przyjęcie dla najbliższej rodziny.

mamy glupi plan jeszcze, by nie ubierac sie w garnitur i sukienke,ale przebrac za postacie, sluby geekow, dark vader i jego dziewczyna w stroju kosmicznym, dlaczego slub musi byc w bialej sukni w kosciele,to ma byc wyjatkowy dzien i jesli przekonamy siebie oboje ze jestesmy na tyle wariatami by to zrobic moze kiedys zobaczysz mnie gdzies w sieci wsrod zdjec i kolekcji pt "sluby geekow"

Gość aaajjjj
powinnaś rozmawiać z mama na ten temat i ona to zrozumie z czasem, nie zostawiaj tak- bez żadnego rozwiązania... usiądzcie sobie spokojnie i porozmawiajcie- Ty przedstaw mamie swoja wersje i powoli tłumacz- nie krzycz i nie obrażaj się... a mama napewno Cie zrozumie i obie na tym dobrze wyjdziecie :)

Gość dr. Evil
jak się weźmie ślubu z rytuałęm nowoszamańskim to się nie będzie w małżeństwie szczęściło - tako rzecze tradycja

Gość nie łam się rodzina dużo gada
ale jeśli nie są wyjątkowo ortodoksyjnymi katolikami to na pewno oswoją się z sytuacją, zobaczą że jesteście szczęśliwi, zakładacie rodzinę w dojrzały sposób itp. i zapomną o sprawie. W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić by byl to rzeczywiście powód zerwania kontaktów z dziećmi. Możecie powiedzieć, że szkoda Wam pieniędzy na ślub kościelny, wesele, suknię, bo to naprawdę spory wydatek a dla młodej rodziny bardziej te pieniądze przydadzą się na urządzenie się.

nie przejmuj sie.u mnie bylo tak samo.tez cala rodzina zeby koscielny slub wziac i wogole.nawet zaczelismy chodzic na nauki ale stwierdzilismy ze to nie to a poza tym ksiadz nam odmowil slubu koscielnego (jestem katoliczka).wzielismy tylko cywilny i jest dobrze.rodzina jakos to przelknela i juz nic nie slysze na ten temat.wesela tez nie robilismy,tylko przyjecie dla najblizszej rodziny.

Gość dr. Evil
czemu klecha odmówił wam ślubu kościelnego?

Gość alejapelna lez
A ile masz lat chcialabym zapytac?

Gość do przyszlej zony
Tak,tak teraz mama ci mowi ze jakby byl koscielny a potem skromne przyjecie to juz by bylo lepiej, zgodzicie sie na koscielny to powie ze jak to bedzie wygladalo bez weselicha i w rezultacie przystaniecie tez na wesele, to jest wasze zycie i to sa wasze decyzje. My tez bierzemy w tym roku slub tylko ze koscielny ale sami tego chcemy u nas problem robi matk mojego bo zapraszmy po tyle i tyle osob a ona by chciala wszystkich klocila sie z nami oto juz 3 razy wiec teraz wogole nic jej nie mowimy i jest wykluczona z przygotowan bo po co nam jeszcze dodatkowe stresy

Moja (przyszła) teściowa obraziła się na swojego pierworodnego, gdy nie zrobił wesela, tylko przyjęcie na 30 osób. I przez całe to przyjęcie gadała, że młoda zapomniała welonu (bo miała wpięte kwiaty)... Szkoda gadać. Ludzie chcieli ją zlinczować. Generalnie proponuję odciąć pępowinę i zrobić tak, jak się chce. Ma być skromnie, bez kościoła - to WASZE życie. Na początku lidzie pogadają, ale później przestaną. Życzę powodzenia w realizacji planów!

Gość skąd jaaa to znam....
....moi teściowie też mają wielkie pretensje, że nie mamy kościelnego i przy każdej okazji mi to wytykali i próbowali się rządzić do tego stopnia, że któregoś razu jak u nich byliśmy teść mimochdem tak między łykiem kawy, a kęsem kanapki powiedział do mnie "no we wrześniu trzeba to zakończyć i zrobić chrzest ze ślubem" rzucił hasło i sobie wyszedł myślałam, że mnie krew zaleje, bo siedzieliśmy u nich już chyba z 3 dni i ani słowem się nie odezwali i nie zapytali czy a jeśli to kiedy planujemy chrzest, no i ew ten ślub potem była awantura, bo moje wq...sięgnęło zenitu-no jak można tak się rządzić, to moje życie i niech mi sie w nie nie wpieprzają, nie oni mi będą mówić kiedy mam chrzcić i decydować o innych ważnych dla nas rzeczach oczywiście zrobiłam po swojemu, teściowa na chrzcie prawie wcale sie nie odzywałą i siedziałą zasępiona,teścia nie było. teraz już nie wspominają o kościelnym i mam spokój a jeszcze co do ślubu kościelnego to mój tato strasznie kręci nosem, żę go nie wzięłąm,mama zaakceptowała

Gość to rodzice biorą
ślub cz wy?

"teść mimochdem tak między łykiem kawy, a kęsem kanapki powiedział do mnie "no we wrześniu trzeba to zakończyć i zrobić chrzest ze ślubem" " trzeba bylo powiedziec słodko "myslałam że tatus z mamusią juz dawno po slubie, a tu prosze, jaka niespodzianka..." :D

Gość Twoja mama jest zla
bo "w tamtych czasach" chowana.Ja mam koscielny,ale doslownie na moim slubie byli rodzice i swiadkowie.Mi nie chodzilo o weselisko,ale zeby zapieczetowac z partnerem to co trwalo juz 5lat.Kupilam zwykla,biala sukienke i tyle.A na nauki przedmalzenskie przeciez idzie sie kilka razy i to nic strasznego.A jakos nie jestem za cywilnym,ale jezeli ktos nie jest az tak bardzo wierzacy to jego sprawa:) Pozdrowienia i WSZYSTKIEGO DOBREGO NA NOWEJ DRODZE ZYCIA;)