Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasela

Renta rodzinna i jej zwrot

Polecane posty

Gość kasela

Witam. W kwietniu zeszłego roku zmarł mój ojciec. Dwa tygodnie przed jego śmiercią urodziłam dziecko będąc panną. Wcześniej uczyłam się w szkole średniej , jednak ze względu na pobyt w szpitalu przed porodem nie ukończyłam IV semestru, nie podeszłam do egzaminów. W maju złożyłam papiery o warunkowe zaliczenie egzaminów w czerwcu i dostałam też zaświadczenie ze szkoły że dalej się uczę. Zus przyznał mi rentę rodzinną. Niestety ze względu na chorobę dziecka i pobyt z nim w szpitalu również w czerwcu nie podeszłam do egzaminów końcowych. We wrześniu ponownie złożyłam wniosek o przyjęcie mnie na listę uczniów i wyszłam za mąż. Problemy z moim potomkiem nie pozwoliły mi jednak na uczęszczanie na zajęcia. W listopadzie skończyłam 25 lat, zus wysłał pismo z zapytaniem do szkoły czy chodziłam na zajęcia, szkoła odpisała że nie i tym samym skreśliła mnie z listy uczniów pomimo tego że tamten semestr miałam zaliczony. Teraz Zus domaga się zwrotu świadczeń za okres od września do listopada. Mnie na to nie stać. Poza tym ponownie szkoła wpisała mnie na listę uczniów i zamierzam ją skończyć. Oboje z mężem nie pracujemy i jesteśmy obecnie w fatalnej sytuacji finansowej. nie stać nas nawet na spłatę tego w ratach. Niby to tylko 3500 tyś ale dla nas na dzień dzisiejszy to olbrzymia kwota. Czy ktoś był w podobnej sytuacji?? Może mi pomóc, jak napisać podanie aby Zus wziął pod uwagę to że kontynuuję naukę?? Proszę o pomoc będę wdzięczna. Pozdrawiam

Gość dfvrgn hy
wziac zaswiadczenie w ktorm czasie chodzilas na zajecia i w ktorym miesiacu zostalas skreslona. zwrocic i tak bedziesz musiala od czasu skreslenia, nikt nie bedzie sponsorowal ci renty jesli ci sie nie nalezala w okreslonym czasie

Gość kasela
Skreślili mnie zaraz po tym jak skończyłam 25 lat, czyli na początku listopada. Jak moja mama chodziła do Zusu to kobieta jej powiedziała że jeśli z powrotem trafię na listę uczniów to nie będę musiała zwracać. Później mi ta kobieta powiedziała że będę musiała zwrócić... Ja już sama nie wiem co robić, jak napisać te podanie?? Błagam pomóżcie!!!

Gość dfvrgn hy
najpierw musisz miec zaswiadczenie ze szkoly kiedy cie skreslili.

Gość kasela
To Zus otrzymał dokumenty kiedy zostałam skreślona. A w grudniu znowu wpisali mnie na listę. Szkoła nie powiadomiła mnie o tym, że zostanę skreślona a przecież semestr miałam zaliczony. Nie wiem już co robić :(

Gość kasela
tak widac jestem tak durna wielkie dzieki za checi