Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cytrynowa147

Pierwsza pomoc

Polecane posty

hej, mam do napisania na PO na temat: moje postępowania na miejscu wypadku komunikacyjnego. co Wy byście zrobili w takiej sytuacji?

Gość sretger
masz wszystko co i jak po kolei w książce na pewno w punktach a Ty masz to ładnie swoimi zdaniami napisać;)

Gość wczoraj tez tu bylas
wystawiasz trojkat, sprawdzasz czy ktos jest/zyje, wzywasz karetke i policje, zabezpieczasz (o ile sie da) osoby ktore sa, reanimujesz jak jest potrzeba... czekasz do przybycia pomocy. a potem nie wiem.

Gość julkaa11
pierwsza zasada to sprawdzić czy teren jest bezpieczny, oceniasz własną sytuację, bezpieczeństwo ratownika jest najważniejsze, wołasz o pomoc i dzwonisz na pogotowie, później musisz ocenić sytuację, ustawiasz trójkąty ostrzegawcze, następnie sprawdzasz parametry życiowe poszkodowanego, tzn tętno, oddech (wysuwasz żuchwę do góry i do przodu) - nachylasz się nad twarzą poszkodowanego, słuchasz czy jest oddech przez 10 sekund a przy okazji patrzysz czy unosi się klatka piersiowa. ale najpierw musisz poszkodowanym lekko potrząsnąć i zapytać głośno co się stało. Jak nie reaguje to przystępujemy do resuscytacji krążeniowo-oddechowej. No chyba że podejrzewasz uraz kręgosłupa, wtedy go nie ruszasz. Sprawdzasz czy nie ma żadnego ciała obcego w jamie ustnej. Jak nie ma, sztuczne oddychanie, jak jest to wyciągaj. Zaczynamy od 30 uciśnięć klatki piersiowej w 1/3 dolnej mostka, a później 2 oddechy ratownicze trwające około 1 sekundy. U dzieci zaczyna się od 5 oddechów ratowniczych

Gość aaagnie
Mi sie wydaje, ze po zabezpieczeniu terenu trzeba najpierw sprawdzic jak wyglada poszkodowany, czy zyje? czy ma swiadomosc? wie co sie stało? czy krwawi? itd. i dopiero potem zadzwonic na pogotowie i powiedziec co, gdzie i kiedy. Jak poszkodowany nie oddycha to rescutyzacje serca, jak zyje i oddycha, tylko stracil przytomnosc to ułozyc w pozycji bocznej i ewentualnie przykryc go, gdy jest zimno i czekac na przyjazd karetki. Od czasu do czasu do przyjazdu karetki sprawdzac oddech i tetno

Gość RomanoSexmacher
Zadzwoń na 997 i notuj instrukcję :)

Gość google ci pomogą
;P

Każdy musi umieć przeprowadzać pierwszą pomoc, jest ona bardzo ważna, gdy kogoś życie jest zagrożone. W miejscu pracy muszą być wdrożone pewne procedury, aby zapobiec zagrożeniom, musi być odpowiednio przeszkolony personel, a także dobrze wyposażona apteczka, tutaj więcej: http://www.safetyexpert.pl/porady/98-pierwsza-pomoc-w-zakladzie-pracy

Gość gość
Profesjonalne szkolenia z pierwszej pomocy organizuje http://www.biurokadrmed.pl/ z Katowic. Wszystkie szkolenia u nich prowadzone są przez doświadczonych instruktorów, mają oni międzynarodowe uprawnienia instruktorskie i dużo doświadczenia. Prowadzą też wykłady pokazowe dla dzieci i dorosłych.

Gość gość
Może zapytaj w takim miejscu jak http://szkolajazdysubaru.pl/ ? Oni organizują liczne szkolenia z pierwszej pomocy, więc to na pewno fachowcy w tej dziedzinie :)

Moim zdaniem każdy powinien mieć ukończony taki kurs. Dla bezpieczeństwa choćby naszych bliskich. Kiedyś mogą potrzebować naszej pomocy, więc zamiast siedzieć z założonymi rękami - będziemy w stanie jej udzielić. Niestety wypadki chodzą po ludziach. Jeżeli chodzi o mnie to robiłam takowy w https://www.akcjaserca.pl . Najlepiej zerknijcie sami .