Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alfabetagama

nazwisko w zaproszeniu-odmieniac czy nie?

Polecane posty

Gość gość
tak sie sklada, ze nie mam polskich liter na klawiaturze. Baka przez a czy a z kreseczka - na jedno wychodzi, tak i tak bym nie odmienila

Gość mała_owieczka
no a powinnaś, bo to nazwisko jest w pełni odmienne

Gość mała_owieczka
oczywiście w rodzaju męskim oraz w liczbie mnogiej, bo w żeńskim się oczywiście nie odmienia. Ale stosując dla mężczyzny odmianę żeńską... no średnio

Gość gość
zawsze nalezy pisac zgodnie z zasadami pisowni, niezaleznie od tego, czy komu się to wyda ładne czy nie. Czyli odmieniąc - tak, jak każą podreczniki.

hmm ja też bym odmianiała, chociaż mam w rodzinie nazwiska dla mnie "trudnoodmiene" np Zofia Groczka, Jan Groczka więc co, Zofię i Jana Groczków ? albo Maria Tygo, Grzegorz Tygo Marię i Grzegorza Tygów ? Lidz -Lidzów?? hmmm.... brzmi troszkę "dziwnie" :D

Gość gość
A jak nazwisko konczy sie na a? np Sala. to napiszemy zapraszają SZ.P. Annę i Tadeusza Salów czy Sala?

Gość gość
Sz.P. Annę i Tadeusza Salów, tylko i wyłącznie tak. A na przyszłość polecam tę stronkę: www.odmiana-nazwisk.waw.pl/

Gość idaminikoli
Mogłoby się wydawać, że temat został wyczerpany, ale ja chciałabym jeszcze spytać, czy w wypadku dwóch kobiet ( matka i córka - ojciec ( mąż ) zmarł ) których nazwisko kończy się na -ska, odmienić do formy -skie, czy nie.

Gość gość
Oczywiście, że odmieniać. Zapraszasz wtedy panie Markowskie, Polkowskie, Majewskie etc. :) Sama pomyśl jakby to brzmiało: "zapraszam Annę i Marię Majewska"... ;)