Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Santinkaaaaaa

WOS !!! KTO POMOŻE !!!!!

Polecane posty

Gość Santinkaaaaaa

Mam do napisania na temat Czy obecny zakres kompetencji prezydenta jest odpowiedni i pozwala na rzeczywistą pozycje głowy państwa

Gość ciekaweeee
no

Gość serduszko12368900
no i jaki masz problem? temat banalny. oczywiscie ze nie pozwala mu na rz.p.g.p. bo u nas prezyden jets reprezentantem wladzy WYKONAWCZEJ a nie ustawodawczej czyli w porownaiu np z parlamentem (glownie z sejmem) to gowno moze ( czyli o wiele mniej) jest tylko reprezentanem naszego kraju na arenie miedznarodowej a w kraju guzik decyduje. jestem na rozsz wosie wiec zagadnienie wydaje mi sie banalne, rozpisz to tylko ladnie porownaj kompetecje prezdenta u nas w porownaiu nop z senatem i jak to wygalda w ameryce tam to owszem on ma huj kompetencji nie pogadasz, ale to sie wiaze tez z systemami w danych krajach u nas jest parlamenrar czyli parlamanet ma najwiecej do gadania.... itd.

Gość eeeeeeeenergia
Moge tylko dodać ze jedyna forma sprawowania władzy nad parlamentem jest Veto dla ustaw . mozna jeszcze dodać prawo łaski dla więźniów.... Za reszte odpowiada parlament na czele z premierem i to on prowadzi główna polityke wewn. i zewnetrz. Takze jak sama widzisz prezydent ma mało do powiedzenia, ale to nie znaczy ze jedynie ma sie ładnie uśmiechać. Wiec decyzja nalezy do Ciebie co uznasz za lepsze...czy aktualny stan czy ograniczone kompetencje albo moze rozszerzone....?!

znajdź w konstytucji zapisy dot. prezydenta, premiera, parlamentu. najlepiej wypożycz książkę "Polskie prawo konstytucyjne", tam masz po kolei rozpisane poszczególne kompetencje z komentarzem. jest jeszcze książka "Współczesne instytucje polityczne państw industrialnych" (chyba tak to szło), w której są opisane system polityczne wybranych państw. wbrew pozorom nie jest tego tak dużo do przeczytania a spokojnie napiszesz pracę

Gość eeeeeeeenergia
Dodam jeszcze nasi posłowie chcieli by jeszcze te kompetencje ograniczyc. Jekże ja uważam ze jest dobrze jak jest....bo za duzo kompetencji to bedzie jak w USA......a chyba nikt sobie nie wyobraza ze jedna osobas w Polsce miałaby takie uprawnienia, prawda?! Ale decyzja do Ciebie co napiszesz w pracy domowej ;]

Gość Beatryczkoska
?

Gość Santinkaaaaaa
??

Gość RozwodnikNiePoRazPierwszy
a opierdolisz galeczke