Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asdfghjklasdfghjklasdfghjkl

Sterylizacja - podwiazanie jajnikow - ekstremalna antykoncepcja?

Polecane posty

Od jakiegos czasu nurtuje mnie ten problem. Chcialabym poddac sie takiej operacji. Jestem zdrowa, mam 27 lat i jestem w 100% pewna ze nigdy, przenigdy nie bede chciala miec dzieci. I prosze mi nie mowic, ze mi sie 'instyknt macierzynski' kiedys obudzi, poniewaz dzieci, ciaze, porod i wszystko z tym zwiazane uwazam za cos odrazajacego. Tokofobia to sie chyba nazywa. Kilka moich kolezanek ma juz dzieci, ale nie spowodowalo to zadnego u mnie drgnienia tego niby instynktu, a wrecz odwrotnie, brzydzilam sie nawet dotknac ich dzieci. Dokonujac takiej operacji nie tylko pozbawie sie strachu przec ciaza raz na zawsze, ale wyswiadcze przysluge spoleczenstwu i moim nienarodzonym (i na pewno BARDZO niechcianym) dzieciom. Obecnie najbardziej boje sie 'wpadki' gdyz wtedy na pewno dokonalabym aborcji (czego wolalabym uniknac). Nie kazdy musi sie rozmnozyc, nie ma takiego nakazu. Mam stalego partnera (ktory podziela moje poglady) i nie widze sensu w stosowaniu zwyklej antykoncepcji, wiec zdecydowalam sie dowiedziec czegos wiecej o podwiazaniu jajnikow. Slyszalam ze w Polsce takie operacje sa nielegalne - czy aby na pewno i wszedzie? Jak sprawa wyglada za granica? Prosze o darowanie sobie przesmiewczych uwag, gdyz temat traktuje powaznie. Dziekuje!

Gość ghehedhsrthsth
up

Gość upsarin c
podwiązuje sie jajowody a nie jajniki. W polsce jest to nielegalne, ale aborcja tez jest nielegalna, a mimo to, wykonuje sie ją. Musisz dyskretnie sie "podpytać". gdzie takie coś można zrobić. A jesli nie, to spróbuj za granicą.

Ja myślę, że powinnaś zainteresować się czymś innym i iść do psychiatry. Nie mówię tu o zmuszaniu Cię do macierzyństwa, bo dzieci mieć nie musisz. Jednak Twoja wypowiedź wskazuje, że coś tam jest nie tak i powinnaś wyjaśnić kilka spraw. A jeśli chodzi o podwiązanie, koleżanka załatwiła sobie to w Anglii za grube pieniądze.

w anglii robia to za darmo jesli bylabys ubezpieczona tylko. tutaj po 3 cim porodzie najnormalniej proponuja to kobietom i traktuja to za normalna kolej rzeczy.

Gość a po co podwiązywać
jajowody? Jeśli Twój partner też nie chce dzieci to lepiej żeby to on się poddał wazektomii - jest to zabieg dużo prostszy i mniej inwazyjny.

hmmm to jest moje zdanie. Po prostu napisałam, co myślę. Co innego strach przed ciążą, a co innego obrzydzające i odrażające. Tokofobia to właśnie strach i leczy się go u psychologa. Sądzę, że w Polsce nikt tego nie zrobi. Ostatnio nawet była głośna afera, więc nie ma szans. Nawet w Stanach, tego nie robią legalnie, a tam przecież cuda się dzieją

Mi wlasciwie chodzi o moj komfort psychiczny i to 100% poczucie pewnosci ze mam kontrole nad sytuacja. Po co mam isc do psychologa i roztrzasywac zupelnie obcy mi problem kiedy moge sie go pozbyc na zawsze doslownie jednym cieciem. Troche sobie na ten temat poczytalam i na prawde nie jest to takie zle i undergroundowo-nielegalne jak sie wydaje. W Stanach to zalezy w jakich stanach gdyz tam kazdy ma inne prawo.

Gość niech sobie facet
przetnie nasieniowody - zabieg prostszy

Gość a ja cię akurat rozumiem
w Polsce raczej tego nie zrobisz, ja też to planuję (mam 34 lata) ale lekarze, których pytałam nawet nie chcą o tym słyszeć. Mam jeszcze drugą złą wiadomość. T o też nie jest metoda 100%. Bardzo rzadko, ale jednak zdarzają się wypadki, że dojdzie do zapłodnienia. Jakieś światło może się zrobić, niewielkie i już. Możesz sobie wyobrazić komplikacje. Sama nie wiem już co robić, dużo bym dała za 100%.

Gość a ja cię akurat rozumiem
do: niech sobie facet a co ma jakiś facet do tego? to ona nie chce dzieci.

Gość jajniki sobie powycinajcie
jak już tak koniecznie chcecie się okaleczać

Gość niech sobie facet
Pisała, że jej facet też nie chce, więc prościej i bezpieczniej wykonać wasektomię.

Gość a jak się zabezpieczaliście
do tej pory?

Gość sterylizacja to
dobra metoda - dla psów i kotów

Gość sterylna
przestańcie straszyć, jak ktoś ma tyle dzieci ile chce to po co się truć hormonami albo dakej ryzykować niechcianą ciąże???? ja za 2 tyg mam zabieg, jade do Niemiec i nikt tam nie wycina jajników!!!!! będę miała przecięte jajowody i tyle więc moje hormony będę dalej na dobrym poziomie bez trucia :) koszt nie jest wielki a i zabieg jest całkowicie legalny!!!! summer_1@op.pl

jajowody mogą się też udrożnić po takim zabiegu (tak samo jak nasieniowody u panów) także nie daje to 100 % :)

A nie ma jakichś wskazań? Np gdy ciąża może zagrażać zdrowiu? Ja bym wolała urodzić sobie jedno albo dwoje i w pewnym momencie podwiązać, bo przy moim stanie zdrowia ciąża tylko przy starannym planowaniu i opiece co najmniej 2 lekarzy.

Gość MOJ POST CI POMOZE W
Wiesz co orientowalam sie kiedys w tej sprawie bo tak jak ty niechce miec nigdy dzieci. I niestety na kobiecie jest to niedopuszczalne ale wraz z mezem znalezlismy inne rozwiazanie, otoz on poddal sie wezektomii kosztowalo to 2200 i bylo wykonywane w toruniu. nikt nie bytal czy mamy dzieci, czy chcemy je miec itakie tam. Jestesmy 4 lata po tym zabiegu i ponawiamy co pol roku czy sa plemniki w nasieniu i jak narazie ok. Dziecka nie mamy a do tego teraz zastanawiam sie czy nie brac dodatkowo tabletek ale to juz chyba przestada bedzie

Gość inga87
Weź jakąkolwiek gazetę z ogłoszeniami i podzwoń po prywatnych ginekologach - na pewno któryś wykonuje tego rodzaju zabiegi.

Gość Aguśkaaaa
Tez nie chce miec dzieci, ale nigdy nie zdecydowałabym się na taką operację. Osobiscie biorę pigułki i jakos nie boje się wpadki. My mamy to pomyśl o kobietach, które nie miały takich mozliwości musiały stosować takie metody http://www.pigulka.pl/50lat/ :D

Gość wazekotomia w Polsce
jest w szarej strefie, ale bardzo latwo dostac sie na zabieg i nie ma problemow prawnych. Natomiast podwiazanie jajowodow jest nielegalne i w polsce niewiele osob bedzie chcialo to zrobic. Za granica warto sie zainteresowac bo czesto sa ograniczenia wiekowe. U mnie trzeba miec minimum 30 lat zeby zgodzili sie wykonac z tego co pamietam

Gość Niemcy - przygraniczne kliniki
koszt okolo 400 Euro i wykonuja je....polscy lekarze!!! w koncu jestesmy w Unii europejskiej. co do legalnosci co nie jest zakazane jest legalne. Zakazane jest uszkadzanie czlowiekowi zdolnosci rozrodczych. Co innego gdy taka osoba godzi sie na to. nie slyszalem jeszcze o tym, zeby ktos zostal skazany za dobrowolnie przeprowadzony zabieg wazektomii/podwiazania jajowodow. podwiazanie jajowodow/wazektomia sa uzanymi przez onz sposobami kotroli urodzen. kazda jednostka ma prawo do decydowania o swojej plodnosci i checi posiadania potomstwa. u nas to wiadomo zascianek. odpowiedzcie sobie na pytanie: co lepiej: -truc kobiete hormonami przez 20 lat a potem wkladac jej w macice zelazne 'wynalazki' czy podciac facetowi nasieniowody - kobiecie podwiazac jajowody?? my z zona mamy 1 dziecko i po 30 lat. na razie jest na tabsach bo nie wiemy jeszcze czy bedziemy chcieli drugie. jesli do 35 roku zycia nie zdecydujemy sie na dziecko ja wybieram sie na zabieg

Gość zarodek
Również jestem zainteresowana podwiązaniem jajników i chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy :Przede wszystkim gdzie znajduje się klinika, w której można dokonać zabieg. Z kim ewentualnie można by się skontaktować aby ustalić szczegóły zabiegu. Jak wygląda sprawa komunikacji - język? Jaki jest dokładny koszt zabiegu. z góry dziękuję za informację.

Gość Upiwiwiw
skoro tak sie boisz to nie uprawiaj seksu waginalnego, polecam oral- najlepsze zapobieganie ciazy, aha no i jeszcze rekami mozna sobie dogadzac zdrowe, ekologiczne, tanie

Gość gość
Jestem rok po podwiązaniu jajowodów. Przeszłam trzy cesarki, ciąże zagrożone z możliwością niedonoszenia i przedwczesnego porodu, do tego rozchodząca się blizna i wcześniejsze poronienia. Moje drugie dziecko ma podejrzenie zespołu Angelmana(jesteśmy w trakcie badań genetycznych). W szpitalu w którym rodziłam lekarze nie chcieli słyszeć o podwiązaniu jajowodów-potraktowali mnie jak gówniarę która ma właśnie w tej chwili kaprys. Zabieg miałam robiony w Niemczech przez znanego polskiego lekarza legalnie-koszt około 2 tys. zł Czuję sie po nim dobrze, regularnie miesiączkuję i ogólnie jestem zadowolona-koniec strachu przed kolejną ciążą. Pozdrawiam wszystkie walczące o swój wybór kobiety!!!

Gość gość
Teraz jest pewne bzykanie i cały proces przebiega bezpiecznie.Ile masz lat?

witam ja mam 32 lata i jestem wlasnie po tym zabiegu jest to duzy komfort dla mnie nie musze sie martwic ze zajde w ponowna ciaze dla mnie kolejna ciaza bylaby ryzykiem je ten zabieg wykonywalam za granica i to bez zadnego problemu polecam go wiec moze sprobuj wyjechac gdzies i to zrobic pozdrawiam

Gość gość
Justka56 gdzie robilas zabieg?