Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość welisia

pomoc

Polecane posty

Gość welisia

Witam. Mam 14 lat. Nigdy powaznie nie zastanawiałam sie, czy mówie poprawnie, wyrażnie, choc czasem moja mama mówiła mi:,, Mów wyrazniej" lub '' Jak mówisz wolno, to mówisz wyraznie, a jak szybko to cie zrozumiec nie mozna " Ostatnio pani od polskiego przy wypełnianiu ankiety zastanawiała się, czy zakreslic moją wymowę jako prawidłowa, lub nieprawidłową. Sama zauważyła, że jak mówię do kogoś to w pewnym momencie brakuje mi słow, albo mówie jakies głupoty i w dodatku niewyraznie. Chciałabym, aby PAN/I zdefiniowała, jaka mam wadę ( czy wogole jakas mam). To dla mnie bardzo ważne. Jeżeli mam jakąś, to czy ja można leczyć ? Dodam, że w wieku 7-10 lat chodzilam do logopedy, gdyz zamiast np. wafel, mówiłam wawel, lub fafel. Z góry dziękuje za poradę. Pozdrawiam serdecznie ;)) Ewelina ;)

oczywiscie ze mozna leczyć, jesteś jeszcze młoda i są większe szanse że ćwiczenia przyniosą rezultaty

Gość Porada rada...
Co do szukania u siebie problemów... wolisz aby ktoś nazwał Twój problem i żebyś miała wymówkę, czy może wolisz mieć święty spokój i mówić normalnie? jeśli chcesz normalnie się wypowiadać, to... zdecydowanie ćwiczenia polecam - te co logopeda dawał. Ale nie raz na tydzień, tylko dzień w dzień przez minimum miesiąc. Ćwiczenie czyni mistrza, nie ma innego sposobu. To tak jak z tańcem - 3 godzinny taniec nie zrobi z Ciebie profesjonalnej tancerki. A kilka-kilkanaście lat zaniedbań to i więcej pracy musisz włożyć, by odzwyczaic mozg od niepoprawnego posługiwania się ustami. Zamiast do logopedy możesz też jeszcze iść na kurs z emisji głosu. Znam gościa, który ma fajne szkolenia - Daniel Bordman. W Wwie je prowadzi: http://www.emisjaglosu.com/ Jest jeszcze opcja pójścia do terapeuty/coacha. Bo mogą to być zaburzenia natury psychologicznej (co się często zdarza). Dobry terapeuta jest w stanie zdziałać cuda..