Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy szybciutko prosze

Szybko pomocy- zbilam termometr

Polecane posty

Wczoraj zbilam termometr, chcialam zmierzyc temperature i wstrzasnac, uderzylam o oparcie fotela i potrze mam w rece tylko ta szklana czesc, rozprysnol sie na dywan panele, ale nigdzie nie moglam znales tych kuleczek nie bylo widac tego na dywanie, szybko przez recznik pozbieralam te reszty zwiazalam w worek od smieci i ten recznik tez i wyzucila moja siostra ten worek do smietnika na zewnatrz, potem jeszcze dla pewnosci odkurzylam i tu sie strasznie boje ze sie nawdychalam tej rteci, pozniej wietrzylam caly czas pokoj nawet dzis i nie spalam w nim bo sie balam, teraz strasznie przezywam, ze sie zatrulam odkurzakjac i w odole a jestem przeziebiona mam katar i drapie mnie gardlo:( ehhhhhh

ale juz jest po posprzataniu tego a ja sie boje ze jak odkurzalam to sie nawdychalam, ale nie spalam w tym pomieszczeniu

co moglam to zebralam siostra wyzucila reszte odkurzaczem , ale tych kuleczek ja nigdzie nie widzialam to sie tak rozpryslo, boze strasznie sie boje zatrucia bo sie naczytalam teraz w internecie a jak te kuleczki dalej sa w moim pokoju caly czas tam otwieram okno masakra:(

ktos jeszcze pomoze

tylko ja te resztki jeszcze potem odkurzylam, a podobno nie wolno bo to sie wdycha, masakra potem otworzylam okno i wietrzylam

Gość nie wolno tak
nie wolno odkurzać rtęci odkurzaczem! Bo zostają na nim drobinki. Teraz to i odkurzacz musisz wywalić :o http://pl.wikipedia.org/wiki/Termometr_rt%C4%99ciowy Utylizacja stłuczonego termometru Rtęć zawarta w termometrach rtęciowych jest toksyczna. W przypadku stłuczenia termometru należy zabezpieczyć miejsce przed dziećmi i zwierzętami domowymi, aby uniknąć roznoszenia resztek rtęci. Kawałki upadającego na podłogę termometru mogą się rozprysnąć na odległość nawet kilku metrów. Do sprzątania nie należy używać w żadnym wypadku odkurzacza. Należy natychmiast zabezpieczyć ręce gumowymi rękawiczkami i za pomocą wilgotnych ręczników papierowych, ewentualnie papieru toaletowego, usunąć resztki szkła i rtęci. Zebrane resztki termometru, ręczników i rękawiczki zabezpieczyć, umieszczając je w szczelnym opakowaniu foliowym, które na koniec zaklejamy taśmą klejącą. Tak zabezpieczone odpady należy przekazać do lokalnego punktu zbierania odpadów.

Gość o ile to byl rteciowy termomet
Bo juz od dawna nie sa produkowane :D tylko spirytusowe albo elektroniczne :P