Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chwilowa emigrantka

Do dziewczyn ktore mieszkaja za granica

Polecane posty

Gość chwilowa emigrantka

Jak sobie poradzilyscie z organizacja wesela na odleglosc? ja jestem tylko z 2-3 razy w roku w Polsce i zastanawiam sie czy nie wynajac weeding plannera czu podjac samemu wyzwanie:) zawsze moga mi pomoc rodzice ale wiecie ja z tych zosi samosi i zawsze musi byc po mojemu :P czekam na wasze opinie i cenne wskazowki jak ewentualnie wszystko szybko zalatwic:) aaa i najwazniejsze co z naukami przedmalzenskimi??

Gość emigrantka z niemiec
w przygotowaniu wesela pomogli rodzice (moi) bo byli na miejscu.Tesciowie wspomogli nas pieniazkami:) musielismy chcac niechcac byc 2 razy przed slubem w PL nie z powodu organizacji,kupna sukni czy obraczek (choc to rowniez przy okazji) ale glownie z powodu spotkania z proboszczem i spisania protokolu oraz wczesniej papierow w USC,aha no i osobistych zaproszen kilku osob. nie powiem bylo troszke zamieszania no i bez wizyty w PL raczej sie nie obedzie ale generalnie wcale nie jest az tak ciezko. co do nauk to robilismy je w polskiej parafii w niemczech-zaden klopot.to samo tyczy sie spowiedzi. POWODZENIA!

Gość niebieska84
ja tez jestem w pl 2 razy w roku,wesele mamy w sierpniu więc jak teraz byłam na święta wszystko załatwiliśmy.zostały nam nauka i poradnia ale to już tutaj na miejscu. 1.5 miesiąca przed ślubem jedziemy do polski i wtedy kupimy sukienkę i strój dla narzeczonego i wsio:) a ty emigrantko kiedy masz ślub? masz już cos załatwione?

Gość chwilowa emigrantka
na razie tylko wstepne plany na 2011 rok:) bedziemy w lipcu w Polsce to chcemy zarezerwowac jakas sale..

ja miałam slub w sierpniu 2009,w tym byłam w Polsce tylko na 5 dni w marcu wybrać obrączki i zaprojektować sukienkę,wymierzyć się no i wybrać datę w usc.potem to tylko wysyłałam kasę do Polski,wypisałam dosłownie 500 chyba kartek z kosztorysem wesela i rzeczami już załatwionymi a tymi ''w proszku'' (w pewnym momencie te kartki już były tyle razy powielane że walały się po całym pokoju a mąż jak widział że siadam na skajpa i wyciagam mój magiczny notes łapał się za głowę mówiąc O Boże zaczyna się!) no i w zasadzie organizacją zajęła się w sporej części moja babcia-ona wyjeździła mi wódkę,zaprposzenia.jak byłam w Polsce co udało mi się załatwić to załatwiłam,bardzo dużo miałam na głowie tydzień przed ślubem.męża ubrałam na miejscu(za granicą),kilka dodatków dla nas, a siebie no to w Polsce.nie ma co się szczypać-organizacja wesela i ślubu na odległość to nie małe zamieszanie-więc skoro nie masz na to czasu,rodzice również nie to wedding planer wyda tu się bardzo korzystnym rozwiązaniem!oczywiście wszystko co on wyszuka konsultuje z Tobą,chyba ze z góry narzucisz mu co i jak sobie życzysz(nie wiem na jakiej zasadzie się to odbywa) ale sama po sobie wiem,że na tej organizacji straciłam sporo nerwów i w pewnym momencie ja sama nie wiedziałam co już załatwione a co nie :D całkiem inaczej jak jesteś na miejscu,łazisz,oglądasz,oceniasz...pamietam jak babcia nie miała kamery na skajpie,aparatem się nie umie posługiwać to wsadziła mi zaproszenia i naklejki na wódkę ponumerowane i kazała wybrać które nam się podobają.jak ja wybrałam odesłałam te które bym chciała,następnie podrukowałam zaś fryzury ślubne które bym chciała :D-i odesłałam to wszystko pocztą. cyrk był nie maly z tą organizacją ale wiele rzeczy miło ze śmiechem wspominam.

Gość jussaa
ja ślub miałam w sierpniu, rok wcześniej zdecydowałam się na fotografa i zespół (z polecenia) i tu-za granicą zrobiliśmy kurs przedmałżeński.Salę wybierał brat z żoną,mają praktyczne umysły więc im zaufałam,zatwierdziłam po obejrzeniu zdjęć na necie.W lutym pojechałam na 4 dni kupić suknie i umówić się do fryzjera i kosmetyczki. W czerwcu pojechaliśmy razem zaprosić gości,kupić obrączki,ubrać młodego spotkać się z zespołem,kamerzystą,kwiaciarką,cukiernią,wszędzie zaliczki:/ I tydzień przed ślubem po odbiór sukni,obrączek,ustalenie menu i cała reszta drobiazgów. Może o czymś zapomniałam..aha wódkę kupił mój tata,taką jaka chciałam (zostawiłam im kasę w lutym).Generalnie nie było źle,czasami irytowało mnie to ze mnie tam nie ma i nie mogę wszystkiego sama załatwić.Z pewnością bez pomocy rodziny nie dałabym rady.

Gość wiadrozwoda
witam wesele mam na koniec maja tego roku i też się zastanawiałam jak to wszystko zorganizować na odległość. Rok wcześniej zarezerwowaliśmy salę, zespół i fotografa. W październiku wybrałam suknie, byliśmy u księdza, kupiliśmy obrączki, zamówiliśmy samochód. Teraz jestem na etapie wybierania zaproszeń przez internet oczywiście. Przez internet idzie naprawdę wiele spraw załatwić. Do Polski lecimy w marcu na jakieś 10 dni. Mam już umówioną wizytę u fryzjera i kosmetyczki, potem przymiarka sukni no i kupno garnituru. Musimy załatwić też wszystkie formalności w urzędzie stanu cywilnego i w Kościele oraz zamówić kwiaty i dekorację do Kościoła, no i zaprosić gości oczywiście. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. O wódkę, ciasto, torty nie muszę się martwić są zamówione w restauracji. Na początku wszystko mnie przerażało i wydawało mi się niemożliwością zorganizowanie ślubu na odległość, ale teraz widzę że wszystko jest możliwe. Teraz u mnie zaczyna się powoli nerwówka, bo wesele coraz bliżej...

Gość a ja mialam tak
slub byl w sierpniu glowna pomoca w organizacji byla moja mama, a wiec w maju bylismy w polsce na 5 dni(kupno sukni+welon, podpisanie umowy z fot i orkiestra, wstepne menu, zapowiedzi w kosciele, zamowienie fryzjera i kosmetyczki) w sierpniu bylismy tydzien przed wtedy bylismy tez na 2 spot z ksiedzem, kupilismy garnitur i dodatki dla nas obojga, zamowilismy kwiaty, robilismy zakupy, mialam prubna fryzure---wszystko mozna zoorganizowac przez tel/internet wystarczy miec kogos na miejscu kto podejdzie, podpisze umowe, zadnego stresu, jakiejs bieganiny wystarczy sie dobrze zoorganizowac

Gość hgjhgjg
hej ja z niemiec.lsubowalam w czerwcu.dalo sie. w styczniu wybralam suknie-w 1 dzien. reszta telefonicznie.duzo tata pomagal na miejscu. nauki mielismy zaliczone z liceum,a spotkania 3 zrobilismy w 1 przy niemieckiej granicy w polsce. urlop wzielismy na tydzien przed i po slubie. cala reszte zalatwialismy przed slubem juz sami. da sie. nie polecam organizatora weselnego,jesli sama lubisz bawic sie w te klocki. to wielka frajda-kosztowala duzo czasu wolnego,ale nie zaluje,zrobilabym tak raz jeszcze :) grunt to miec plan,spis,pieniadze i wpisywac wszystkow excelu. pozdro

Gość KorsRelax
My mamy takie pary które mieszkają za granicą, załatwiamy to w ten sposób że oni dostają od nas płytę DVD do tego oglądają naszą stronkę www.chomikuj.pl/korsrelax, oglądają stronki kamerzystów, po wpłacie na konto zaliczki rezerwujemy termin wesela tel. ustalamy wtępne postanowienia a w momencie ich przyjazdu do Polski spotykamy się osobiście i dopełniamy wszelkich formalności. Pozdrawiam