Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o rany storczyk

dostałam storczyka-co z nim zrobić?

Polecane posty

Gość o rany storczyk

dotąd storczyki oglądałam na zdjęciach czy w kwiaciarniach, dziś dostałam jednego i okazało się że jeden korzeń wystaje z podłoża i pnie się w górę, z pewnością nie jest to pęd ale napewno korzeń , nie mogę go zgiąć w podłoże bo jest sztywny i prędzej się złamie, co z nim zrobić? na dodatek wydaje mi się że podłoże jest bardzo suche , jakie zabiegi wykonać teraz z tym korzeniem i podlaniem i jak często go podlewać, aha na kartoniku była nazwa-phenelopsis-to chyba ten najpopularniejszy, proszę o radę?

Gość o rany storczyk
aha i jeszcze mam wrażenie że doniczka jest za mała, dużo korzeni jest na zupełnym wierzchu, a może tak musi być? może ktoś napisze coś o przesadzaniu?

Gość st 59
Jeżeli korzenie storczyka mają srebrny kolor to mozna go podlać,jesli sa żywo-zielone to nie .Nie obcinaj korzeni

Gość eklerka***xyz
BROŃ BOŻE nie obcinaj korzeni!!!! To,że wystaja poza donivzkę- to dobrze, nic z nimi nie rób!!! Storczyki pobierają wodę z powietrza, jak i z podłoża. Jeśli te korzenie sa srebrne, to podlej, a jesli zielone, to nie podlewaj. Podlewanie: nalej do miski (naczynia wysokiego) odstałą wodę (nie prosto z kranu!!!!) i do tego naczynia zanurz roślinę w doniczce (razem z doniczką włóż do wody), wody ma być mniej więcej do połowy doniczki!!!! tak zanurzoną roślinę trzymaj ok.15 min. po czym wyjmij i zostawdo odcieknięcia nadmiaru. następnie przełóż do osłonki- najlepiej przezroczystej, by korzenie miały dostęp światła. Podlewa się w zimie raz na tydzień/dwa tyg. (aż korzenie będą srebrne), a w lecie raz na tydzień. od czasu do czasu (w lecie codziennie) można spryskiwać liście (NIE KWIATY!!!). dOBRZE JEST RÓWNIEŻ OD CZASU DO CZASU PRZETRZEĆ SPODNIĄ CZĘŚĆ LIŚCI wilgotną ściereczką. po przekwitnięciu pozostaw pęd lub jeśli zacznei zasychać- przytnij poniżej zaschnięcia. co jeszcze... jeśli zaczyna kwitnąć... mozna odsłonić oczka na pędzie i posmarować kocentratem pomidorowym- pobudzi do rozwoju te oczka (sprawdzone!!!!)... kazde rany (przy cięciu, czy oderwaniu liścia, czy ułamaniu korzeni) warto zasypać cynamowem zmielonym (odkażą)- sprawdzone!!!! powodzenia!

zapomniałam jeszcze dodać, zebyś nie przesadzała na razie tego storczyka- dobrze, ze doniczka jest za mała! pobudza to roślinę do kwitnienia!!! poza tym należy przesadzić do doniczki o rzmiar większej w przypadku, gdy już sporo korzeni wychodzi poza doniczkę (przez otwory. nalezy wtdey ostrożnie usunąć doniczkę (najczęsciej wiąże się to z rozcięciem doniczki) i przesadzić roślinę do nowej doniczki. należy dosypać podłoże do storczyków (specjalne)- ma być przepuszczalne dla powietrza i wody!!! dlatego jest luźne, są grube kawałki kory, styropian, keramzyt!!! jesli chodzi o nawożenie- to owszem w czasie kwitnienia należy podlewać z nawozem (specjalnym do storczyków)w ilości o połowę mniejszej niż jest to na opakowaniu!!!należy szczególnie uważać, by nie przenawozić storczyków!!!!!!!!!!!!!!!! inaczej nakorzeniach pojawi się taki solny wykwit;) to widać- taka sól na korzeniach... po kwitnieniu należy zaprzestać nawożenia, a nawet podlewania... ja po przekwitnięciu przestawiam storczyki do chłodniejszego miejsca (klatka schodowa;)) i nie podlewam prze 2 miesiące 9cvzasem tylko spryskuję liście, gdy widzę, ze zaczyna cierpieć)... roślina wraca do łask, gdy widzę,że wypuszcza pę kwiatowy- wtedy powoli zaczynam podlewać- oszczędnie... po jakimś czasie podlewam już z nawozem. życzę powodzenia w uprawie tej fascynującej rośliny!!!!!!!!!!!! eklerka***xyz

Gość o rany storczyk
bardzo dziękuję za wszystkie cenne rady jak i linki do ciekwaych stron, mam jeszcze jedno "głupiutkie" pytanie , nigdzie nie znalazłam na nie odpowiedzi, mój storczyk ma dwa pędy-obecnie kwitną, czy jest szansa że kwiat wypuści więcej pędów czy tak już zostanie z dwoma?

Gość POWINIEN KWITNĄĆ NA
TYCH DWÓCH PĘDACH.

Gość kromka chleba ze smalcem
Ja nad moimi sie nie trzese, podlewam jak mi sie przypomni, i to prosto do doniczki, ale nie za duzo. Kwitna mi ladnie, mam 6 w swojej kolekcji, 2 kwitly mi przez jakies dobre 8 miesiecy. Uwielbiam storczyki.

Po przekwitnięciu nie obcinaj pędów. Czekaj aż zacznie usychać. Moze w miedzy czasie wypuścić boczny pęd i ponownie zakwitnąć. Kiedyś obcinałam, obecny sposób poleciła mi kwiaciarka. Rok temu kwitły mi 2 storczyki. Jeden kwitł ponownie na tej samej łodydze, potem zaczeła schnąć więc ją obciełam. Drugi całyczas na zieloną łodyżkę. Czekam co dalej. Zamiast 2 raz kwitnąć może mieć kiejkę czyli mini listki( tak mozna rozmnożyć).

Gość vods
a czy może i mi ktoś poradzić? Mój storczyk wypuścił pączki, jeden tylko rozkwitł, a reszta(jakieś 10 pączków!) uschła.Dodam,że łodyżki nie usychają, są zielone. Co zrobiłam źle? Nie podlewałam go za dużo, tak jak i wcześniej, a one uschły:( Czy w miejsce tych uschniętych mogą wyrosnąć nowe niedługo, czy muszę poczekać do następnego kwitnienia?

Gość albo za zimno mało wilgoci
z reszta poczytaj sobie w necie, może coś go dopadło(choroba jakaś)

Mogło być za sucho, nie tylko chodzi mi o podłoże ale tez o powietrze, może miałaś otwarte okno przy mrozie. Poczekaj może wyrosnąc boczna łodygo i zakwitnąć. U mnie trwało to około roku.

Gość krajka
Ja dostałam też storczyka i nie mam pojęcia gdzie go ulokować. Obecnie mam do dyspozycji tylko mały pokój z oknem wschodnim, ale pod parapetem jest grzejnik, a okno tez jest często otwierane. Obawiam się że w okresie jesienno- zimowym może mu zaszkodzić to otwarte okno, dlatego ustawiłam o na szafce na ścianie naprzeciwko okna. Nie wiem czy nie bedzie miał zaś za mało światła. Dodam że storczyk ten to Phalaenopsis.

Gość a ja powiem tyle
zjeśc

Gość msaga
hej Mam juz którego storczyka i zawsze po zakończeniu kwitnienia jakims czasie cos zaczyna się dziać dziwnego z liśćmi - robią się takie pomarszczone. Dlaczego tak jest? Czy ktoś miał podobny przypadek? Pozdrawiam