Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie o zuuuuuuuusssssssssss

pytanie o zuuuuuuuusssssssssss

Polecane posty

dziewczyny -jestem w ciazy i dzis dostalam zwolnienie lekarsie-musze lezec:( myslalam ze bede mogla pracowac do konca,ale coz problem w tym, ze pracowalam na etacie tylko 3 miesiace w zeszlym roku-powiedzcie mi czy taka policza mi srednia na zwolnieniu-bo to jeszcze 4,5miesiaca do porodu? Ile przysluguje na zwlnieniu?

:( nikt nie wie

Gość tys prowda
jo nie wim pocekej na babecki ;-)

Gość mama Emilki
Z tego co pamiętam to teraz będzie Ci wypłacał pracodawca normalnie wynagrodzenie jak do tej pory, chyba, ze firma ma mniej niż 20 pracowników to wtedy ZUS, ale na tych samych zasadach. Jeśli pracodawca nie przedłuży Ci umowy(zależy czy masz na stałe czy na czas określony) to macierzyński wypłaca ZUS wyliczając średnią za ostatnie 12 miesięcy. Z tego co rozumiem to Ty będziesz tam mieć ok 8 miesięcy w tej firmie(3 w zeszłym roku plus 4,5 -5 do końca ciąży) i niestety nie wiem czy w takim przypadku biorą pod uwagę wcześniejszy etat w innej firmie czy wyliczają tylko z obecnej. Mam nadzieję, ze choć troszkę pomogłam. Jak masz jeszcze pytania to pisz:)

mama Emilki- wielkie dzieki, dokladnie o to mi chodzilo

Średnią wylilczą na podstawie ostatnich 12 miesięcy ubezpieczenia, jezeli takowych nie ma to z tylu ile jest. Przez pierwszae 33 dni płąci ci pracodawca potem zus( ma 30 dni na wypłatę świadczenia od monemtu gdy twój pracodawca dostarczy mu zwolnienie. Niby na zwolnieniu ciążowym płącą 100%(jak to się popularnie określa) ale faktycznie jest to troche mniej( u mnie wyszło o ok. 20% mniej)1

Gość mama Emilki
Aquana a mnie wyszło nawet troszeczkę więcej. Normalnie dostawałam w pracy około 1148zł, a z ZUSu dostawałam ok 1280zł. Tylko, że w pracy odliczali mi jeszcze 100zł za ubezpieczenie, więc wyszłam jakieś 30 zł więcej w ZUSie.