Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lays Lajs

Ile Kosztuje Ciąża i dziecko? do matek

Polecane posty

Gość Lays Lajs

Chciałabym wiedzieć ile kosztuje ciąża? Oczywiście prosze nie rozumieć mojego pytania dwuznacznie, pytam o cenę: -wszelkich badań -witamini, leków ( czy dużo się na to wydaje?) -ubrania ciążowe ( faktcyznie konieczne?) opłat w szpitalu, porodu a pozniej : cena wyprawki wozka ile kosztuje wyzywienie dla dziecka na miesiac mleko na miesiac pieluchy na miesiac zabawki jakies cena na miesiac... Chciałabym wiedzieć ile to wszystko kosztuje

Gość martucha1979
DUŻOOOOO jeżeli zdecydujesz się na dziecko to licz się także z wydatkami a dokładnie to nie wyliczysz bo wszystko zalezy czy chcesz prywatnie chodzic do lekarza czy na kase czy jak juz urodzisz to czy będziesz armić piersia czy butelka wyprawke .pozdrawiam

Gość 222222
ja jestem w ciąży i faktycznie sporo wydałam a więc tak: wizyty kontrolne u gina (prywatnie) 100 zł raz na miesiąc badania - na początku 56 zł (grupa krwi, i te inne podstawowe), później co 2 miesiące 13 zł morfologia i mocz badanie połówkowe 200 zł ubrania ciążowe - spodnie najważniejsze ale mi wystarczają 2 pary - dżinsy i takie do pracy - 350 zł z firmy happy mum ale tańsze też znajdziesz witaminy centrum 25 zł wystarczają na miesiąc jakieś bluzki, staniki bo piersi też rosną to już zależy od tego ile chcesz mieć i jakie, ja kupiłam sobie 3 bluzki w HM za ok. 200 zł razem, do niektórych swetrów sprzed ciąży wchodzę nadal kurtkę zimową pożyczyłam od mamy, jakoś przechodzę tą zimę ;) bo w sumie kurtki nie opłaca się kupować preparat na rozstępy - kupiłam z Musteli - niecałe 100 zł ale można tańsze znaleźć jestem w 5 miesiącu i na razie tyle się uzbierało :)

Gość trtr
Mnie ciąża kosztowała niewiele. Chodziłam na badania kontrolne na NFZ, do normalnej przychodni z dobrym sprzętem. Tam też miałam USG. Nie płaciłam więc nic. Tylko na początku nacięłam się i za pierwsze badania trochę zapłaciłam (około stu złotych). Potem zmieniłam przychodnię. Witaminy kosztowały mnie jakieś 36 złotych co trzy miesiące (na tyle starczało opakowanie prenatalu). To wszystko jeśli chodzi o ciążę. Wyprawka już trochę kosztowała, może ze trzysta, może z pięćset zotych. Ale to się rozłożyło na całą ciążę, bo kompletowałam od początku. Wózek to osobny wydatek. Kupiłam taki za około 1400, wielofunkcyjny. Teraz mam trzymiesięczne dziecko. Na razie ubranka mam z okresu zakupów ciążowych i z upominków od znajomych. To samo jeśli chodzi o kosmetyki. Mleko to stały wydatek, jakieś 30 złotych na tydzień, choć sądziłam że nie będzie mnie dotyczyć bo wykarmię dziecko własnym. Okazało się jednak że mam własnego za mało. Ale ogólnie na razie nie czuję uderzenia po kieszeni. (Nie licząc wózka ale ten dostałam od rodziców). Jednak już się wściekam że nie stać mnie np na dobry leżaczek dla dziecka czy inne takie gadżety. No i szczepień nie kupię, tych odpłatnych, a przydałyby się. Są dość drogie. Byle co kosztuje jakieś 300-500 złotych. Ktoś mi nawet mówił że same odpłatne to jakieś 2000 złotych.

Gość trtr
Ogólnie to dużo wydatków na dziecko miesza się z dotychczasowymji, tak że nie zauważa się ich tak. Wydasz na przykład na pieluchy 30 złotych, to zaoszczędzisz na czymś innym. Ogólnie z malutkim dzieckiem koszta nie są takie straszne. Rosną dopiero gdy chce się mu świat pokazać czyli wyjechać tu czy tam, lub zapewnić jakieś zajęcia czy później dobrą szkołę... Wracając do ciąży i porodu. Z ubrań kupiłam tylko dwie pary spodni. Jedne na allegro, z polskiej firmy, za ok.50 złotych, drugie w Terranowa, niby nie ciążowe a jak ciążowe bo z "golfem", za jeszcze mniej. Bluzki pasowały dotychczasowe, z tych większych czy elastycznych. (A przybrałam 12 kilogramów). W szpitalu nie płaciłam nic. Obecne przepisy nie pozwalają na pobieranie opłat np za porody rodzinne (a na taki się zdecydowaliśmy z mężem).