Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JHSIHAWSJHGSQD

PROBLEM Z KOTKIEM,POTRZEBUJE RADY

Polecane posty

Gość JHSIHAWSJHGSQD

sluchajcie,mam taki problem. Mam kochanego kotka ale ciagle gdzies drapie, kanape juz mi zniszczyln odrapujac rogi, teraz wyglada dosc nieciekAWIE... NO ALE JUZ TRUDNO, STALO SIE. jEDNAK KUPILAM TERAZ CORCE NOWE LOZKO I JUZ WIDZIALAM JAK KOT SIE DO NIEGO DOBIERA... WYGONILAM, NAKRZYTCZALAM I ZAMKNELAM DRZWI ZEBY NIE WCHODZIL. BARDZO BYM NIE CHGCIALA ZEBY I TO LOZKO ZNISZCZYL, JAK TEMU ZAPOBIEC, JAK ODSTRASZYC KOTA, JAKOS ZNIECHECIC...?DODAM ZE MA DRAPACZKE W DOMU SWOJA ALE NIE UZYWA WCALE, NIC GO ONA NIE INTERESUJE... PORADZCIE!!

Gość duży domek drapak
rozwiąże problem np. taki http: //www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_duzy/drapak_siegajacy_sufitu/32289

Trzeba go nauczyc ze nie wolno drapac i tyle. Kilka klapsów po dupie i sie nauczy ;) wiem bo mój juz skumał hehehe

Gość asdsm
Kup straszak w sprayu i spryskaj miejsca które sobie upodobał.Dobrze by było gdybyś też zaopatrzyła się w kocimietkę (np. w kroplach) i skropiła drapak (koty uwielbiają ten zapach). Obetnij też kotu pazury jak najkrócej.

Gość asdsm
Inny drapak też bedzie dobrym pomysłem, najlepsza jest deseczka o której już ktoś wcześniej pisał. Możesz przybić np. do framugi drzwi

kota mozna przestraszyc....po pierwsze jak zobaczysz ze dra[ie rzuc koło niego pek kluczy ale tak zeby nie widział ze to ty,druga metoda to bicie lekko gazeta a trzecia pekniecie? balona powinno pomóc

pazurkow nie obcinak byle czym. najlepsze sa do tego specjalne nozyczki: http://www.amigo.sklep.pl/index.php?a=opis&k=367&id=2028 albo gilotynka. ja uzywam nozyczek. poczatkowo probowalam zwyklej ludzkiej gilotynki, ale miazdzyla ona pazurki i rozwarstwialy sie. z nozyczkami ten problem zniknal. poza tym jak wyzej - kocimietka (moze byc w sprayu) na drapaczek, a odstraszacz na meble. powodzenia :)

oczywiscie pazurki obcinamy do miejsca, gdzie pojawia sie takie szare "wnetrze" pazura - nie glebiej. w przeciwnym wypadku bedzie krwawil. poczatkowo kot bedzie sie pewnie mocno wyrywal - polecam zaczynac po jednym pazurku, w momencie, gdy kocisko spi i nie jest takie czujne. :) po tym obowiazkowo nagrodka w postaci witaminki czy kawaleczka mieska. moja kocica daje sobie obcinac wszystkie pazurki za jednym zamachem i nie robi mi krzywdy, jest przyzwyczajona od malenkosci. jednak gdyby kot byl totalnie agresywny, do obcinania potrzebne sa 2 osoby - jedna trzyma kotka owinietego w gruby recznik lub koc, a druga trzyma lapke i obcina pazury. :)