Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość go 90

Ile mm miala przeziernosc karkowa waszych maluchow?

Polecane posty

Gość go 90

Wczoraj mialam usg genetyczne wszystkie parametry w normie jedynie to nt czyli przeziernosc karkowa wyniosla 2,5mm lekarz powiedzial ze jest to w gornej granicy normy i zalecil mi test pappa troche sie niepokoje:(

Gość chybaaaaaaaaaaaaaaaa
o ile dobrze pamiętam było to 1,43 mm w 13 t 1 d

Gość
a w którym tygodniu miałaś robine usg bo to też ważne. ja miałam robione 12/13tc i miałam 1,2. lekarz mi mówił że duzo jest przypadków kiedy przezierność karkowa wynosi więcej niż 3 a nawet 4 a maluszki rodzą sie zdrowe. dla pewności zrób ten test. pozdrawiam ;)

Gość 8507
Ja miałam robioną przezierność w 12 tc i wynosiła 1,3mm.

Gość Belineaaa
u mnie 14tydz1 dz wynosiła 1,6

Gość Filaki
w prawie 12 tygodniu 0,8 mm

Gość bershkaaa
13t4d NT 1,00 (w normie)

Gość go 90
mialam robione w 12 tyg i 2 dni .Kosc nosowa widoczna przeplyw krwi obwodowej w normie wszystkie parametry sa ok tylko ta przeziernosc karkowa jest w gornej granicy normy 2,5mm strasznie sie denerwuje wynik testu mam za tydzien

Gość 222222
ja miałam 1,9 chyba i powiedział że jest ok :)

Gość 222222
z tego co czytałam to powinno być poniżej 3 więc bądź dobrej myśli :)

Gość MARNE PROVOOOO
co to jest ta przeziernosc karkowa?

Gość wszystkie powyzej
2,5mm sa powodem do niepokoju jesli twoje wynioslo 2,5mm znaczy sie nie powinnas martwic

Gość wszystkie powyzej
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.

Gość MARNE PROVOOOO
aha,dzieki :)

Gość amrit
Witam ja miałam robie usg genetyczne w 12 tyg ciąży nt miałąm 3.4 co już było powodem do zmartwień.Wysłano mnie na usg prenatalne nt wyszło 3.0 miałąm pobraną krew badanie biochemiczne surowicy krwi matki wynik był dobry czyli ryzyko wedłu wieku jest bardzo małe a mam 28 lat mimo to mam jakiś lęk.Czy ktoś tez miał taki przypadek.Pozdrawiam

Są przypadki przezierności rzędu 5-6 mm i zdrowych dzieci, jak również wyniki w normie (2mm) i dzieci z ZD. To tylko statystyka, podobnie jak test pappa. Niczego nie stwierdzają ani niczego nie wykluczają, jedynie szacują prawdopodobieństwo. W razie, gdy wynik któregokolwiek badania budzi wątpliwości, można zdecydować się na badania inwazyjne i dopiero te mogą potwierdzić/wykluczyć ok. 200 wad genetycznych.