Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxmagdax

probiotyki - jogurty naturalne

Polecane posty

Gość xxmagdax

witam serdecznie! dziewczyny mam pytanie. ginekolog podczas ostatniej wizyty polecił jeść mi dużo jogurtów naturalnych. pytałam w aptece o probiotyki doustne (lacibios) ale miła pani powiedziała mi że wyjdzie mi na to samo gdy będę właśnie jadła codziennie jogurt naturalny - nie wydam tyle pieniędzy. w zwiazku z tym moje pytanie czy któraś z was praktykuje tego typu czynność tj. jedzenie codziennie jogurtu naturalnego? czy macie mniejszą skłonność do infekcji, zakażeń? czy polecacie jakąs firmę? (osobiście zachwalam sobie najtańszy z auchan;) ) dziękuję za odpowiedzi! Magda.

Gość kddrgfhhsdfkjgfdkmgdfklgk
tak, pewnie chodzi o zabezpieczenie ścian żołądka... jogurty danona sa dobre, albo kaufland vian. oprócz tego możesz sobie pojeśc troszkę kisieli

Gość hjkkkk
a co wspólnego z tematem mają owe kisiele?

Gość kddrgfhhsdfkjgfdkmgdfklgk
przyklejają sie do scian zoladka zabezpieczając je . czyz nie ??

Gość hjkkkk
eee naciągana teoria

Gość duża hela
kupowałam w aptece ostatnio jakis probiotyk osłonowo przy antybiotyku, 8 zł za 10 tabletek, a w jednej tabletce w/g ulotki było duzo wiecej tych wszystich bakterii niz w jogurtach. tak wiec wcale to droższe nie jest powiedziałabym ze tansze... ( actimel ok 1 zł za buteleczke) Ja akurat codziennie pije bifudus - jogurt probiotyczny z lidla.. pije bo lubie ;-)) aha przez ostatnie dwa lata zero przeziebien...

Gość xxmagdax
dziewczyny ale pomyłka ;) moze źle się wyraziłam.chodzi mi o infekcje typowo ginekologiczne. wg ginekologa - jogurty zamiast lacibios femina, lactovaginalu i innych. pozdrawiam :)

Gość Alance
Nie, to nie jest tak a ginekolog sie myli. Widzisz, na to, czy bakterie maja dobry wplyw czy nie i na co konkretnie to zalezy od szczepu. A szczep to jest trzeci czlon nazwy, czyli jak jest gatunek i rodzaj (np. Lactobacillus rhamnosus) to dopiero szczep np. RC-14 informuje o tym, czy dana bakteria bedzie miala efekt terapeutyczny i na co (czy na sprawy intymne czy wylacznie na jelita i czy w ogole). Akurat ten szczep ma udowodnione dzialanie na sprawy ginekologiczne i wykazuje duza przyczepnnosc do nablonka pochwy. Wiecej, na to czy bedzie efekt ma tez wplyw ilosc dobrych bakterii a w jogurtach jest ich o wiele za malo, musialabys jesc litrami codziennie jogurty a i tak nie wiadomo jakie tam sa szczepy (na opakowaniach producenci powinni podawac a tego nie robia). Jak nie ma szczepu podanego, to nawet nie widaomo czy dana bakteria jest probiotyczna czy nie. Dlatego moim zdaniem lepiej lykac kasulki probiotykowe dla kobiet.

Gość bojabojaboja
Mila pani z apteki wprowadziła Cię w błąd. Alance wyjaśniła świetnie jaka jest różnica. Także ja również bym Ci radziła lacibios femine. Ja łykam co jakiś czas i jak zaczyna się coś złego dziać, to lacibios mi pomaga, bo śluz wraca do normalnego wyglądu.

Gość xxmagdax
ha no moze macie racje z tymi szczepami... czy wystarczy brać lacibios femina jedno opakowanie na miesiac? fakt jest taki że to dosyć droga kuracja...