Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pemiana

Ile dostają rodziny zastępcze za opieke?

Polecane posty

Gość blueyes
do sfrustrowanej nauczycielki - Nie wszystkie dzieci można adoptować. Te, które są umieszczane w rodzinach zastępczych najczęściej posiadaja rodziców, ale z różnych przyczyn rodzice ich mają ograniczoną władzę rodzicielską np. przez zaniedbywanie, alkoholozm, pobyt w wiezieniu. Jeżeli władza jest ograniczona wtedy dzieci umieszczane są w rodzinach zastepczych. Na pierwszym miejscu brani sa pod uwagę krewni tych dzieci i w pierwszej kolejności oni zostają rodziną zastepczą. Są trzy rodzaje rodzin zastępczych: spokrewnione, niespokrewnione i zastępcze zawodowe niespokrewnione.Wynagrodzenie w wysokości 10% podstawy otrzymuja tylko rodziny zastępcze zawodowe niespokrewnione. Każda rodzina zastępcza dostaje na dziecko do 7 lat 60% podstawy - 988,20 zł, od 7 do 18 - 40% podstawy 658,80zł,chyba, ze maja jakiś stopień niepełnosprawności to więcej. Poza tym jeśli dziecko ma jakiś dochód np. rentę to kwota zostaje pomniejszona o 50%. Adoptować można dziecko, gdy: - jest pełną sierotą - rodzice wyrazili zgodę na adopcję - rodzice są pozbawieni władzy rodzicielskiej - rodzice zostali całkowicie ubezwłasnowolnieni Zasadą naczelną umieszczania dzieci w rodzinach zastępczych jest ciągłe utrzymywanie kontaktu z rodzicami biologicznymi. Instytucja rodziny zastępczej ma na celu naprawienie, umozliwienie normalnego funkcjonowania rodzicom biologicznym. Często jednak nie dochodzi do tego, że dzieci wracają do rodziców biologicznych, sa oni często tak zdegenerowani i wypaczeni, że jakakolwiek "naprawa" nie przynosi skutków.

Gość Dla brata!
Ja właśnie się dowiedziałam że matka mojego przyrodniego brata(po tacie) ma raka i umiera. Są już zmartwienia co z nim. Dodam że nasz tata zmarł gdy ja miałam 12 lat a on ROK. Wyprowadziłam się z rodzinnego miasta a brat z matka i z jej dziecmi z wczesniejszego małżenstwa zostali. Teraz ja mam 20 on 9 lat. Chciałabym go zabrac,( bo nie pozwolę żeby poszedł do domu dziecka bo on już nie bedzie miał nikogo.) ale za bardzo mnie nie stac ja ledwo utrzymuje mieszkanie z mojej pensji a co dopiero jeszcze z dzieckiem. I słyszałam że jak Matka mojego brata napisze przed smiercia pismo ze w razie jej smierci brat przechodzi pod moja opieke to nie bede musiała tam wykazywac ze mam meza itd. Kocham Go I nie pozwole mu zrobic krzywdy. Tylko tak szczerze chciałabym się dowiedziec wtedy gdzie mogę starac sie o pomoc. Proszę o pomoc. Dla tych co nie zrozumieli to nie biore go dla pieniedzy tylko bo go kocham i chce zeby był przy mnie, bo rodzenstwo powinno trzymac sie razem. Pozdrawiam

Gość ok.zmiana nicka
dla mnie to jest chore, że rodzina zastępcza dostaje 2000zł a rodzina adopcyjna nie. dlaczego?

Gość Ale dziwne pytanie... :/
A z jakiej racji rodzina adopcyjna ma dostawać pieniądze na dziecko tak jak rodzina zastępcza? Rodzina adopcyjna adoptuje dziecko i tym samym staje się ono ich własnym dzieckiem... jeśli ta rodzina miałaby otrzymywać jakieś pieniądze to w takim razie wszystkie pary posiadające własne, rodzone dzieci powinny taką samą pomoc finansową otrzymać. Rodzina zastępcza pełni tylko rolę opiekuna - nie przysposabia dzieci, lecz zastępuje im rodzinę, stwarza dom, ale w każdej chwili takie dziecko z powrotem mogą odzyskać jego prawowici rodzice (jeśli np. tymczasowo utracili prawa rodzicielskie lub przebywają we więzieniu itp.) lub inna rodzina może je zaadoptować i wtedy będzie dziecko miało oficjalną rodzinę która się nim zajmie. Rodzina zastępczą jest tylko "przechowalnią" lepsza od Domu Dziecka... a opiekunowie w Domu Dziecka nie pracują przecież tam za darmo i nie karmią oraz nie utrzymują tych dzieci za własne pieniądze, no nie?

Gość tez pacjentka
Adopcja (przysposobienie) oznacza nabycie pelni praw rodzicielskich wobec dziecka przysposobionego (czyli adoptowane dziecko staje sie w pelni czlonkiem rodziny). I dlatego w takim przypadku nie dostaje sie kasy. Rodzina zastepcza z kolei zostala stworzona jako alternatywa dla domow dziecka wobec dzieci z nieuregulowana sytuacja prawna. Jest to forma swego rodzaju placowki i dlatego za opieke w rodzinie zastepczej dostaje sie pieniadze. Jednakze, zeby zostac rodzina zastepcza trzeba spelnic bardzo rygorystyczne warunki, mase szkolen, badan przez psychologow. Do tego takie rodziny sa pod stalym nadzorem pracownikow PCPRow i co kilka miesiecy jest przeprowadzany kontrolny wywiad czy wszystko jest okej. W przypadku adopcji takiego nadzoru nie ma.

Gość gość
pemina dziecko nie jest bankomatem

Gość RZZ
Czytając wpisy ludzi, którzy wymyślają kwoty jakie otrzymuje rodzina zastępcza ogarnia mnie złość i zdenerwowanie! Wynagrodzenie to 1900zł i 1000 zł na każde dziecko. Jeśli ktoś uważa,że to za dużo, to proponuję przez tydzień, 24 godziny na dobę opiekować się trójką dzieci z zaburzeniami.

Gość gość
Moja mama jest rodzina zastępcza dla 8 letniego chłopca niepełnosprawnego tylko jest spokrewniona i dostaje 820 zł pomocy plus 500+ i to jest cała pomoc od państwa No i co roku dofinansowanie jednorazowe w wysokości 800zl na wyjazd dziecka na wakacje z którego musi się rozliczyć w formie paragonów faktur itd