Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Joy Blood

Zostałam oskarżona o udostępnianie nielegalnych plików na chomiku. Co robić?

Polecane posty

Dostałam wiadomość od prawnika, że udostępniam nielegalne pliki, że nie posiadam na nie licencji, na moim chomiku. Oto ta wiadomość - "Widzę, że nadal udostępnia Pani pliki, do których nie posiada praw. Do zobaczenia za kilka miesięcy w sądzie (tyle niestety trwa biurokratyczna przeprawa). Zrobiłem już kopię Pani konta jako dowód i przystępuję do procedury uzyskania adresu zamieszkania." Nie wiem co mam robić, przecież na każdym chomiku są jakieś filmy, e booki i nikt nikogo nie oskarża. Ja ni miałam niczego takiego, filmy i ebooki głównie. Proszę o pomoc! Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę.

Gość hgbj
sa tez ludzie ktorzy fizycznie wlamuja sie do domow i kradna, do samochodow i kradna i ci ktorzy trudnia sie paserstwem, myslisz ze dla sadu istnieje takie tlumaczenie jak: 'przeciez inni tez tak robia' ? :D

Gość Im so sorry for you
dostalas wczesniej jakies ostrzezenie??

Gość modermix
zapytaj innych na chomiku czy tez dostali takie wiadomosci, bo przeciez tez udostepniaja nie swoje pliki. wydaje mi sie ze ktos ci zrobil zart.

Gość vbnm
bazienka, pliki na dysku mozna trzymac 24h jezeli oryginal ma sie w domu. myslisz ze policyjny informatyk nie moze sprawdzic jak dlugo jakis plik lezy na dysku ? zwlaszcza ze w przypadku chomika jest to dysk zew. ? udostepnianie plikow jest niezgodne z prawem jak i sciaganie ale udostepnienie jest bardziej karalne i mam nadzieje, ze po torrentach zamk. pirate bay i mininovy jak i ostatnio naszej stronki z udostepnianiem plikow teraz wezma sie za chomikow.

Gość śmiech00linka5
olek ich i sciagaj muzykę z internetu! policja jest głupia - to psychopaci i materialiści w mundurach! dadzą i 'złote odznaki' zapewne i kasę za to! chomik to bardzo mądre zwierzątko!

Gość alfabetagammaa
a może ktoś Ci naprawde zrobil zart? nie wydaje mi sie zeby jakis powazny prawnik wyrazal sie w ten sposob i zeby akurat chcial tobie wytoczyc sprawe widzac inne takie konta

Gość mijjk
e no bez przesady ktos sobie jakis zart zrobił -niektorzy maja same gry na pc, i konsole i zadnych problemów nie mają

Gość zawsze wiem lepiej
bazienka sciaganie czy udostepnianie plikow objetych prawem autorskim (filmy, gry, ksiazki, programy itp) jest nielegalne a trzymanie na dysku TYLKO w przypadku posiadania oryginalu mozna przez 24h a nie ile sie chce. ignorancja nie jest usprawiedliwieniem a nieznajomosc kodeksu szkodzi.

To głupi żart...albo próba wyłudzenia czegos od Ciebie. Szantaż? Chyba cos w tym stylu. Jeżeli łamiesz prawa autorskie i jesteś podejrzana o łamanie "paragrafów" to pierwsze co, to masz wizyte "smutnych panów" w domu. I to wszystko- wiem cos w tym temacie. zignoruj to a adminowi "chomika" zgłoś ten incydent.

Od razu dziękuję za odpowiedzi. Nie wiem czy to jest żart, nie wydaje mi się, chomik tego faceta jest pusty, nie ma żadnych plików i wszystko wygląda raczej poważnie. Wcześniej wysył mi ostrzeżenie to wszystko za hasłowałam, wczoraj napisałam jakie jest hasło i dziś dostałam tą wiadomość. Naprawdę mam nadzieje, że to jest żart.

Gość żart żart żart żart żart żart
Nie wierz w to - prawnik nie napisałby wiadomości w tak "swobodnym" tonie :/ Jak to w ogóle brzmi "do zobaczenia w sądzie", tak to może Ci sąsiad powiedzieć. Poza tym sama wiadomość jest zbyt krótka, nie ma podanych żadnych paragrafów blablabla

Gość my nie jestesmy od
jak co dostaje ze udostempniam nielegalnego to jednoczesnie chomik mi blokuje mi ten plik ze jest niewidoczny dla innych chomików raz mi tylko film skasowali był to film jak facet znęcał się nad baba i obcinał jej ręce i nogi

Gość a dlaczego nie mozesz kupic
facety moze sie ciebie uczepil ale jak bedzie naprawde wredny to mozesz miec przez to cholerrne klopoty. bo jakby nie patrzec na pewno on ma racje to ty udostepniasz nielegalne pliki a przynajmniej na takiej podstawie policja moze zastukac ci do drzwi.

Gość Joy . Blood
Mam też na chomiku działa wybrane Lenina - czy to jest przestempstwo????

Ale jest chyba coś takiego, że mogę mieć te pliki, tylko żeby były za hasłowane, a hasło mogę udostępnić? Coś takiego przeczytałam w dziale pomocy w chomiku. Ja nie miałam takich plików, przy których pokazywało się że są nielegalne.

Ma ktoś może informacje o Polskim Związku Wydawców? Bo wczesniej wysłał mi coś takiego - "Nazywam się Łukasz Milewski i jestem prawnym przedstwicielem Polskiego Związku Wydawców. Pragnę poinformować, iż niektóre treści udostępniane przez Pani, są chronione prawem autorskim i wykorzystywanie ich w celu zdobycia korzyści własnych jest, ponad wszelką wątpliwość, NIELEGALNE. W związku z łamaniem prawa przez osoby wykorzystujące cudze prace do własnych korzyści i bez poszanowania praw autorskich, kierowane są do prokuratury wnioski o wszczęcie postępowania karnego i odszkodowawczego. Czyny te zagrożone są karą więzienia do lat 5 oraz grzywny. Na drodze procesu można w szczególności dochodzić odszkodowania w wysokości poniesionych strat oraz utraconych korzyści. W przypadku, gdy osoba, która dopuściła się takiego czynu, jest niepełnoletnia, odpowiednią karę orzeka sąd dla nieletnich, ewentualne zasądzone odszkodowanie będzie musiało zostać uregulowane przez opiekunów prawnych np. rodziców. Powyższe postępowanie prowadzone jest wobec wielu osób. PROSZĘ O USUNIĘCIE NIELEGALNYCH MATERIAŁÓW ZE SWOJEGO KONTA W CIĄGU 48 GODZIN, w przeciwnym wypadku sprawa niezwłocznie trafi do prokuratury i po kontakcie z administracją serwisu oraz Pana dostawcą internetu zostanie ustalona tożsamość, co niechybnie doprowadzi do obarczenia kosztami sądowymi i odszkodowawaniem dla moich klientów. Wnioskuję o to w zgodzie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Gość micy mausee
usun to co masz nielegalnie i po sprawie

Gość micy mausee
troche moze chcial postraszyc.

Gość micy mausee
poszperaj w google troche na ten temat troche pisze no jest cos jednak w tym co ci wyslal

Gość Aneczka06
A skad ja mam wiedziec ktore ksiazki (bo tylko to mam na chomiku) sa nielegalne? Czy wszystkie e-booki mam usunac? Kurcze ja je wszystkie posciagalam z innych chomikow poniewaz nie mieszkam w polsce i chcialam sobie poczytac :) Zna sie ktos na tym?

Gość Aneczka06
No ale to bez sensu :( To on ta swoja wiadomosc moze wyslac hurtem do wszystkich chomikow bo kazdy ma albo e-booki albo filmy czy muzyke... :)

Gość ja nie mam
sciagam co mi potrzeba na dysk a nie na chomika.

Gość Aneczka06
Do "ja nie mam" : to jestes "tylko" paserem ;) Tez karalne :) No ale chyba tak trzeba zaczac robic :)