Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieswiadoma gocha

Pracownik interwencyjny

Polecane posty

Gość nieswiadoma gocha

Witam serdecznie.. Czy ktoś z Was pracował lub pracuje jako pracownik interwencyjny ? Czy mozecie mi powiedziec na ile podpisuje sie umowe i jakie jest wynagrodzenie?

Gość nieswiadoma gocha
proszę o pomoc.

Gość przeważnie na 3 mce
wynagrodzenie netto to niecały 1000 zł,900 ileś tam

Pracownik interwencyjny to osoba zatrudniona przez pracodawcę w wyniku zawartej umowy pomiędzy Urzędem Pracy a pracodawcą w ramach której urząd zobowiązuje się do zwrotu pracodawcy części wynagrodzenia oraz składek na ZUS, natomiast pracodawca zobowiązany jest zatrudnić osobę w ramach umowy o pracę. Obowiązuje tu Kodeks Pracy (BHP,badania, rozwiązanie stosunku pracy, urlop itp.), czyli nie ma różnicy pomiędzy osobą zatrudnioną u pracodawcy w ramach prac interwencyjnych a pozostałymi pracownikami. Wynagrodzenie ustalane jest również pomiędzy pracownikiem a pracodawcą, nie może być niższe niż 1 317 zł brutto. U przedsiębiorcy ( pomiot prowadzący działalność gospodarczą) osoba zatrudniona w ten sposób musi mieć zagwarantowane nieprzerwalne zatrudnienie przez okres minimum 12 miesięcy. Pracodawca może rozwiązać z osobą umowę o pracę tylko w przypadku naruszenia przez nią obowiązków służbowych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby obie strony rozwiązały stosunek pracy (zgodnie z Kodeksem Pracy), jednak w tym przypadku pracodawca prawdopodobnie poniesie określone konsekwencje (np. zwrot otrzymanej refundacji). Jeśli zostałaś skierowana do pracodawcy takiego jak np. urząd gminy, starostwo, szkoła itp. to powinnaś zapytać pracownika urzędu na ile została podpisana umowa, tam te zasady które opisałam wyżej nie mają zastosowania. Myślę że pomogłam, jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Pracownik interwencyjny to osoba zatrudniona przez pracodawcę w wyniku zawartej umowy pomiędzy Urzędem Pracy a pracodawcą w ramach której urząd zobowiązuje się do zwrotu pracodawcy części wynagrodzenia oraz składek na ZUS, natomiast pracodawca zobowiązany jest zatrudnić osobę w ramach umowy o pracę. Obowiązuje tu Kodeks Pracy (BHP,badania, rozwiązanie stosunku pracy, urlop itp.), czyli nie ma różnicy pomiędzy osobą zatrudnioną u pracodawcy w ramach prac interwencyjnych a pozostałymi pracownikami. Wynagrodzenie ustalane jest również pomiędzy pracownikiem a pracodawcą, nie może być niższe niż 1 317 zł brutto. U przedsiębiorcy ( pomiot prowadzący działalność gospodarczą) osoba zatrudniona w ten sposób musi mieć zagwarantowane nieprzerwalne zatrudnienie przez okres minimum 12 miesięcy. Pracodawca może rozwiązać z osobą umowę o pracę tylko w przypadku naruszenia przez nią obowiązków służbowych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby obie strony rozwiązały stosunek pracy (zgodnie z Kodeksem Pracy), jednak w tym przypadku pracodawca prawdopodobnie poniesie określone konsekwencje (np. zwrot otrzymanej refundacji). Jeśli zostałaś skierowana do pracodawcy takiego jak np. urząd gminy, starostwo, szkoła itp. to powinnaś zapytać pracownika urzędu na ile została podpisana umowa, tam te zasady które opisałam wyżej nie mają zastosowania. Myślę że pomogłam, jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Gość nieswiadoma gocha
Dzięki nila 🌼 A powiedz mi jeszcze czy jezeli mam byc tym pracownikiem w urzedzie to czy urząd gminy dostanie dofinansowanie na utworzenie nowego stanowiska pracy? Jak tak to jaka to jest kwota ?

Myślę że chodzi Ci o doposażenie nowego stanowiska pracy, jeśli tak to ta forma może być udzielona tylko podmiotom które prowadzą działalność gospodarczą zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Urząd "jakikolwiek" - nie podlega tym przepisom (nie prowadzi działalności gospodarczej) a tym samym nie może mu zostać udzielona pomoc na doposażenie nowego stanowiska pracy.Może również chodzić Ci o utworzenie stanowiska pracy z PFRON dla osób niepełnosprawnych, tutaj instytucją która udziela takiego wsparcia są powiatowe centra pomocy rodzinie (przynajmniej w moim mieście) ale w tym za bardzo się nie orientuję. Natomiast można połączyć dwie formy wsparcia czyli doposażenie i prace interwencyjne pod warunkiem, że są one organizowane u przedsiębiorcy a osoba która zostanie skierowana na tego rodzaju miejsce skończyła 50 lat.

Gość nieswiadoma gocha
nila gdzie pracujesz ?:)

to gdzie pracuję nie ma tu znaczenia najważniejsze że mogę Ci pomóc, to o co pytasz jest bardzo skomplikowane i udzieliłam Ci tylko najważniejszych informacji, mam nadzieję że pomogą nie tylko Tobie,

to gdzie pracuję nie ma tu znaczenia najważniejsze że mogę Ci pomóc, to o co pytasz jest bardzo skomplikowane i udzieliłam Ci tylko najważniejszych informacji, mam nadzieję że pomogą nie tylko Tobie,