Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Krufffka

Postawa roszczeniowa

Polecane posty

Go艣膰 Krufffka

Wkurwia mnie strasznie postawa roszczeniowa ludzi (mam takich w rodzinie). Trzt przyk艂ady: kupowali艣my z m臋偶em mieszkanie, trzeba by艂o zrobi膰 konkretny remont, a z kas膮 by艂o bardzo krucho. Robili艣my wi臋kszo艣膰 sami (m贸j tata k艂ad艂 nam kafelki itp), jak poprosi艂am kuzyn贸w o pomoc we wniesieniu mebli to mnie olali (dzisiaj to oni nie mog膮, mo偶e innym razem itp). Teraz po przesz艂o 3 latach m贸j wujek (ojciec tych kuzyn贸w) czepia si臋 mnie i to do艣膰 chamsko 偶e on robi remont, a ani ja ani m贸j m膮偶 nie przyjedziemy mu pomaga膰. M贸wi臋 mu 偶e ma 2 doros艂ych syn贸w, kt贸rzy u niego mieszkaj膮, niech ich pogoni, to si臋 dowiedzia艂am 偶e "oni s膮 zm臋czeni". Co najciekawsze reszta rodziny ma pe艂ne zrozumienie, bo oni przecie偶 pracuj膮. Kurwa ja i m贸j m膮偶 te偶 pracujemy i nie mamy prawa by膰 zm臋czeni? Inny przyk艂ad. Kupuj臋 sobie nowy telefon, pojawia si臋 szwagierka i s艂ysz臋,偶e mam jej odda膰 stary. Patrze na ni膮 zdziwiona, bo wcale nie obiecywa艂am, 偶e oddam i s艂ysz臋 偶e "powinnam jej da膰, bo ona ma gorszy". A co mnie to obchodzi? Mi nikt nie daje. Inna sytuacja, kupujemy now膮 lod贸wk臋, okazuje si臋 偶e druga szwagierka chce t膮 nasz膮 star膮, o,k pewnie 偶e mog臋 odda膰, ale si臋 okazuje 偶e ona sobie wymy艣li艂a 偶e ja jej transport op艂ac臋 bo ona ma ma艂o kasy, a wiadomo 偶e lod贸wka do innego miasta sama nie p贸jdzie. M贸wi臋 偶e ja te偶 nie mam kasy i od razu foch bo przecie偶 jak oddaj臋 to powinnam dostarczy膰. Teraz zdecydowali艣my si臋 z m臋偶em na zakup nowego samochodu, mamy zamiar sprzeda膰 stary, do艂o偶y膰 nieco i kupi膰 nowszy. I si臋 dowiaduj臋 od rodzinki 偶e powinnam odda膰 samoch贸d kuzynce bo ona nie ma. M贸wi臋, 偶e mnie nie sta膰 na takie prezenty, za samoch贸d spokojnie wezm臋 z 10 tys. i nie mog臋 tego odpu艣ci膰. Po chwili dzwoni ciotka, 偶e jak mi na kasie zale偶y to mam sprzeda膰 kuzynce za: max 2 tys, bo "ona ma ma艂e dziecko i samoch贸d jej potrzebny". Normalnie co艣 mnie zaraz trafi.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 katt
nie w ka偶dej rodzinie ludzie tacy s膮, u mnie sobie pomagamy jak mozemy i siega to najdalszych kuzyn贸w, wyrazy wsp贸艂czucia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arrrghhhh
pewnie zazdroszcza, ze wam sie powodzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zett
Fajnie. Z tak膮 rodzin膮 ja zerwa艂bym kontakty, bo w takim uk艂adzie jak teraz najgorsze prze偶ycia z nimi mog膮 by膰 dopiero przed Tob膮. Ja osobi艣cie nie narzekam, wszyscy to stara, dobra szko艂a. Nigdy do nikogo nie wyci膮ga艂em r臋ki po pomoc, ale wiem, 偶e w razie czego m贸g艂bym liczy膰 na ka偶dego. Oni na mnie te偶. Mimo, 偶e widzimy si臋 raz na par臋 lat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maturks4
Jak kupi艂a艣 nowy telefon, to zmie艅 numer. I nie podawaj rodzinie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobrze nie daj sobie wej艣膰 na g艂ow臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podobno ja jestem roszczeniowa us艂ysza艂am to od dw贸ch kole偶anek ale ja tego nie widz臋. Natomiast gdy czytam definicj臋 osoby roszczeniowej to zgadza si臋 niewiele. Tak naprawd臋 wymagam lojalno艣ci bo gdy ja jestem lojalna w stosunku do innych to dlaczego inni nie mog膮 by膰 te偶 do mnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po jakiego ciula wszystkim rozgadujesz o swoich zakupach, chwalisz si臋 to masz, jeste艣 chwalipi臋t膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
skad to wiedza ze kupujesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
trzeba zrobic zjazd rodziny iwszystkich i zaczac sie modlic o rozum dla nich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Bo zwykle tak bywa, 偶e niekt贸rzy, jak ty z m臋偶em, staraj膮 si臋 sami sobie radzi膰 , nigdy nie wyci膮gaj膮 r臋ki po pomoc i si臋 nie skar偶膮. U obserwator贸w wygl膮da to tak, 偶e lekko wam przychodzi i w zwi膮zku z tym powinni艣cie pomaga膰 tym, kt贸rym gorzej. Ja mam podobn膮 sytuacj臋. Bywa艂o r贸偶nie, ale sama dawa艂am sobie rad臋, o trudno艣ciach nie rozpowiada艂am, powoli dochodzili艣my do wzgl臋dnego dostatku. Dla rodziny widoczne by艂y tylko efekty naszej ci臋偶kiej pracy (coraz lepszy samoch贸d, dom, wyjazdy na urlop). Po latach wszyscy przywykli uwa偶a膰 nas za "bogatych", pisz臋 w cudzys艂owiu, bo 偶yjemy na normalnym 艣rednim standardzie. Efekt taki, 偶e np. moja siostra nawet do mnie nie zadzwoni, bo ona nie ma pieni臋dzy, a rachunki kosztuj膮. Wszyscy oczekuj膮 drogich prezent贸w, bo nas sta膰. Kiedy艣 kuzynka zadzwoni艂a z pro艣b膮 o po偶yczenie 3000 tys. , kiedy us艂ysza艂a, 偶e nie po偶ycz臋 , bo po prostu nie mam, to nie uwierzy艂a i si臋 obrazi艂a. Nawiasem m贸wi膮c chcia艂a sobie kupi膰 kino domowe, a z powodu niskich dochod贸w i zad艂u偶enia, na raty nie mog艂a wzi膮膰. Ja kina domowego nie mam. P贸藕niej skar偶y艂a si臋 po rodzinie, 偶e jestem chytra i...uwaga, bogaty biednego , nigdy nie zrozumie. Z takich powod贸w utrzymuj臋 z rodzin膮 poprawne , ale lu藕ne stosunki. Na szcz臋艣cie mieszkam do艣膰 daleko od wi臋kszo艣ci rodziny i rzadkie spotkania mog臋 usprawiedliwia膰 odleg艂o艣ci膮. Nie prze偶ywam te偶 jako艣 szczeg贸lnie tej sytuacji i snu mi to z powiek nie sp臋dza, ale czasem przykro.

Udost臋pnij ten post