Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepokoi sie mama

leworeczne dziecko?

Polecane posty

Gość niepokoi sie mama

czy u rocznego dziecka mozna stwierdzic ze jest leworeczne czy jest na to za wczesnie? moj synek chetniej nbierze wszystko w lewa raczke. a jak dam mu cos dpo prwej to przeklada do lewej. czy to znaczy ze bedzie leworeczny/ nie zeby mi przeszkadzalo, ale leworeczni maja trudniej w zyciu w wykonywaniu roznych czynnosci, ponowewaz wiele przedmiotow przystosowanych jest do prawej reki.

Gość nie chcębyć malkontentką ale
nie można - mój syn też tak miał a potem u przeszło, teraz wszystko robi prawą, choć go nie upominałam

Gość justynek2009
bzdura mój chrześniak ma 3 latka i jest leworęczny..oduczyć się dziecka nie da od posługiwania lewą ręką i nawet nie próbuj tego..i w niczym to dziecku w życiu przeszkadzać nie będzie ba nawet mój mąż jest leworęczny

Gość justynek2009
oczywiście jeszcze może mu się odmienić ale nic na siłe..sam niech zdecyduje

Gość niepokoi sie mama
nie mama zamiaru nic przekrecac ani na sile go zmieniac bo to jest zapisane w genach. wiem. ale mam nadzieje ze nie bedzie leworeczny poniewaz jak pisalam leworeznym ludziom jest trudniej. mi nie przeszkadza. tylko martwie sie jak sobie bedzie radzil np. piszac w zeszycie , tnac nozyczkami, temperujac olowek... zle mnie niektore mamy zrozumialy.

Gość tez mama synka ale
Mój synek ma 2 lata i 2 miesiące i też większość czynności wykonuje lewą ręką. Je lewa, rysuje lewą, ale czasem coś chwyta też prawą. Ja odruchowo już gdy coś mu podaję daję do prawej rączki, ale on wyciąga lewą. Będzie leworęczny? Nie wiem, wydaje mi się, że tak. Nie mam w rodzinie ani jednej osoby leworęcznej, więc skąd mój synek jest leworęczny? Jak ja byłam mała, byłam "oburęczna" :) Potrafiłam pisać i lewą i prawą ręką, nie sprawiało to dla mnie różnicy,ale tato upominał mnie i dzisiaj piszę prawą, ale niektóre czynności robię lewą. Nie powinno się zmuszać, bo lepiej być leworęcznym niż trochę tak, trochę tak tzn ja tylko jem i piszę prawą, ale np zmywam naczynia już lewą :)

Gość Mama 4 latki
miałam ten sam problem i lekarz powiedział że dzieci do 3-4 roku życia mogą zmieniać sobie te rączki. Nie wolno na chama przekładać do prawej bo to zaburza pracę mózgu ale aby stwierdzić na 100% że dziecko jest leworęczne trzeba zrobić badania okulistyczne. Jeżeli o lewe oko jest dominujące to dziecko będzie leworęczne.

Gość niepokoi sie mama
ja nie przekladam na sile dziecku przedmiotow. po prostu raz chcialam sprawdzic czy bedzie sobie trzymac ciatko w prawej a on myk i do lewej i tak ciagle. jak dam w prawz cos to on w lewa przelozy. teraz juz daje mu do lewej. i jest ok. moj tesc jest leworeczny i to pewnie po nim ten gen. wiem ze dzis jest mnostwo przedmiotow przystosowanych do lewej reki ale mi jako osobie praworecznej ciezko sobie wyobrazic jak mozna cos robisc lewa reka . a tak wogole to gdzies kisedys czytalam ze osoby leworeczne sa bardziej inteligentne. wiec jest w tym jakis plus. :D

Powiem tak. Mam 31 lat i jestem leworęczna, nie odczuwam z tego powodu żadnej różnicy. Teraz jest duża dostępność akcesoriów dla leworęcznych osób, za komuny mozna było tylko pomarzyć, ale i tak nie pamiętam żeby mi było szczególnie ciężko. Jedynie wkurzają mnie obieraczki do jarzyn które miały ostrze z jednej strony, a poza tym jest ok. Myszka od komputera leży z prawej strony i zawsze tak było odkąd miałam pierwsze doświadczenia z komputerem i o dziwo, nie potrafię obsługiwać myszki lewą ręką:)

Gość aszna11
Witam wszystkich! Mogę was uspokoić z tą lewą ręką.Jestem szczęśliwą samotną matką dwójki chłopców leworęcznych.Starszy synek niedługo kończy 8lat,jest bardzo ambitnym i zdolnym chłopcem.Z nauka żadnych problemów,zdolności plastczne ma ogromne,czytał w wieku 6lat,pisał również juz w tym wieku,szybko uczy się jezyków obcych,lektorzy i nauczyciele są nim zachwyceni bo ma bardzo dużą wadę wymowy ale i to jemu nie przeszkadza.Drugi synek ma 5lat i również jest leworęczny,bardzo sprawnie i pięknie dokładnie koloruje,lubi nowe wyzwania:)Oboje są ciekawi spraw kosmosu,ekologi i historii.Jeszcze mogę nadmienić że mam trzeciego syna 19lat , który w sporcie posluguje sie lewa reka ale pisze i jada prawą.Córka ktora ma 22lata jest calkowicie praworeczna.Na leworecznosc nie ma regóły!!!!Mamy nie zmuszajcie dzieci do posługiwania się prawa ręką!!!!!!!!!!Dzieci leworęczne są bardzo zdolne!!!!!!!!Mój 19letni syn wlasnie kończy z pięknym wynikiem LO i wybiera się na studia!!!!Fakt ,że mani logopeda przy tym 8letnim zastraszała mnie dyslekcją i dysortografią i jeszcze kilkoma innymi przypadłościami ale pomyliła się w 100%.Głowa do góry:)

Leworęczność w niczym nie przeszkadza! Jestem leworęczna, posługuje się wszystkimi rzeczami dla praworęcznych i nie mam żadnych trudności. Jestem w klasie artystycznej, rysuje, maluje, lepie z modeliny, więc jak widać manualnie radzę sobie bardzo dobrze. Nie przestawiaj go, bo to na pewno na dobre nie wpłynie.

Gość gość
Nie przestawiaj go. Moji rodzice jak tylko zobaczyli, że łape grzechotki czy chrupki lewą ręką, to odrazu wciskali mi wszystko do prawej. Jak przekładałam do lewej ręki to odrazu zabierali i wkładali do prawej. Tak było z długopisem, widelcem, zabawką. Kiedy miałam 6 lat przyjechała ciocia na obiad. Ja trzymałam widelec w prawej ręce, a nóż w lewej. Wywiązał się dialog między ciocią a mamą. C: Florka jest leworęczna? M: Raczej nie. C: Trzeba coś zrobić żeby nie była. Wyrwała mi sztućce z rąk i włożyła do dobrych. Do końca obiadu patrzyła jak nieporadnie kroje kotleta. Trzy lata temu tata patrzył jak robie ręcznie pranie. Zaczął krzyczeć, że mam wyciskać prawą, a nie lewą ręką bo tak nie pasuje. Potem babcia przyczepiła się, że odkręcam butelki i słoiki lewą ręką. Powiedziałam, że inaczej nie umiem to kazała mi pisać coś na kartce. Sprawdziła, że pisze prawąwięc się uspokoiła. Dipiero teraz mama mi powiedziła, że miałam być leworęczna, ale mnie przestawili. Odpowiedziałam, że nie potrzebnie bo wolałabym być leworęczna, a moja koleżanka ładniej pisze lewą ręką niż ja prawą albo lewą. Doprowadziło to do tego, że pisze, jem, kroje, zmywam , prasuje prawą, a odkręcam, piore, odkurzam, czyszcze lewą.

Gość Jedynaczka4
Nie wiem co za problem niektórzy tutaj widzą??? Moja 15 miesięczna córeczka chwyta zabawki lewą rączką, Kanapkę bierze w lewą rączkę, kubeczek np. w prawą.Nie zwracam na to uwagi.Ważne że sama je i świetnie sobie daje radę:D

Gość gość
Poczytajcie sobie trochę o konsekwencjach przestawienia. To wyrządzenie ogromnej psychicznej krzywdy. To dosłownie ingerencja w mózg.

Gość gość
nie wolno dzieci przestawiac nie dlatego żeby mu było lepiej w życiu wg mniemania niektórych ale dlatego że wraz z leworęcznością rozwija się prawa półkula a wraz z praworęcznością lewa półkula i jak się dziecko na siłę przestawia to rozwój tej drugiej półkuli zaczyna się od nowa. Nie jest to korzystne w młodym wieku bo tak jakby ten rozwój zaczyna się od początku.