Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SylaE

Wypadanie Włosów-KoszmaRR

Polecane posty

Gość SylaE

Zaczęły mi strasznie wypadać włosy..Powód znam..Natomiast chce isc z tym problemem do lekarza..Wiec może ktoś wie do jakiego???Kto sie zajmuje ta specjalnoscia..??

Gość SylaE
Proszę o odp...

Gość SylaE
Doczekam sie odp?

Gość Anq25
Specjalistą od włosów jest trycholog, jednak mało jest w Polsce gabinetów trychologicznnych i wizyty w nich są bardzo drogie. Włosy badane są wieloetapowo. Dodatkowo zlecane są różne badania dodatkowe jak np. poziom hormonów, krew. Wizyta u trychologa ma za to ten plus, że pozna się wszelkie inne dolegliwości których objawem są braki jakiegoś budulca włosów.

Gość SylaE
No dobrze,a może jest jeszcze jakiś lekarz co mi powie cos na temat tego wypadania..

Gość SylaE
wszyscy juz spią,czy jak..??!!

Od powodu wypadania zależy chyba sposób działania, żeby to zakończyć. Jeżeli powodem jest brak witamin i składników mineralnych w organizmie wystarczy przez kilka miesięcy pokarmić się dobrymi preparatem witaminowo - mineralnym, wpsomagając dobrym szmponem typu Dermena lub Neril oraz odżwyką taką jak Tretment Wax. Ale jeżeli wypadania spowodowała choroba skóry głowy lub problemy z tarczycą to bez wizyty u dermatologa lub endokrynologa się nie obejdzie.

Gość Anq25
To jeden to za mało? Ile ma byc specjalistów od włosów? pojdziesz do dermatologa to on nie ma zielonego pojęcia w tym temacie..powie ze dieta, stres...ewentualnie da cos o ile sie przejmie i problemy skórne towarzyszą wypadaniu jak strupy, wysypka itd...Jak nie to nic nie zdziałasz bez analizy włosów...a tym się zajmuje jak pisałam trycholog...On ma specjlany sprzęt itd. Wypadanie włosów to problem kosmetyczny, jak liczysz na to, że znajdziesz w ramach NFZ lekarza co obejrzy włosy i wypowie magiczne zaklęcie i włosy będą piękne to się grubo mylisz. Żeby tak było musisz mieć dokładnie zbadane włosy, krew, hormony i zastosowaną terapię odpowiednią do problemu. o tego dochodzi pielęgnacja i sprzęt najwyższej jakości nie uszkadzający mechanicznie włosów, kuracja doustna oraz oduczenie się nawyków np. rozczesywania szczotką , mycia w zbyt ciepłej wodzie itd... Koszty nie wyniosą mniej niż 2000zł i trwać to będzie minimum pół roku.

Do Anq25-moja droga, cenię Twoje wypowiedzi, ale czytaj ze zrozumieniem to, co napisałam-dermatolog LUB endokrynolog. Mnie potwornie wypadały włosy nie z powodu żadnego problemu kosmetyznego, jak piszesz, tylko właśnie z powodu niedoczynnośi tarczycy, więc problem był zdrowotny. Pozdrawiam.

Gość Anq25
Przecież napisałam jej to powyżej zanim Ty napisałaś, że musi zbadać krew, hormony, stan skóry...no to chyba logiczne, że musi iść do endokrynologa, dermatologa...ale oni nie zajmują się włosami...Dopiero jak oni stwierdzą, że jest ok. to trycholog powie co jest nie tak bo on bada konkretnie włosy. Nie ma innego lekarza od włosów. Idąc twoim tropem równie dobrze można jej kazać zbadać się u ginekologa czy aby nie jest w ciąży, do onkologa bo może to rak, do psychiatry bo może to depresyjne wypadanie włosów, do dietetyka bo może jest anemiczką albo anorektyczką...itd..itd... Tak naprawdę można w ciemno latać od lekarza do lekarza i żaden nie znajdzie przyczyny. Jak wychodzi Ci jakiś liszaj na twarzy to idziesz do dermatologa...bo on się na tym zna...Najwyżej da skierowanie do onkologa jak stwierdzi, że to nie jego działka....Jak masz problemy z włosami możesz zrobić to co pisałam na samym początku. Przede wszystkim wykluczyć mechaniczne zniszczenie włosów zabiegami rozjaśniania i choroby skóry (no chyba widzi czy ma rany na skórze albo ją swędzi i w takim przypadku by nie pytała na forum tylko poszła do dermatologa), zrobić badanie krwi i hormonów...Myślałam, że nie trzeba nikomu tłumaczyć, że ogólne badanie krwi to do rodzinnego, skóra dermatolog a hormony endokrynolog...No ale nadal to nie są spec. od włosów...

Gość Anq25
"Mnie potwornie wypadały włosy nie z powodu żadnego problemu kosmetyznego, jak piszesz, tylko właśnie z powodu niedoczynnośi tarczycy, więc problem był zdrowotny" Pisałam w sensie, że nikogo nie interesuje sam w sobie problem wypadania włosów i jeżeli nie dolega Ci nic poważnego to nikt nie będzie Cie leczył. Łysiejesz naturalnie - lecz się na swój koszt bo to nie zagraża twojeInaczej jeżeli jest to jeden z wielu objawów jakiś poważniejszych problemów, jak było w twoim przypadku. Tak więc u ciebie chorobą była nadczynność tarczycy i to ją leczyłaś. A że pomaga to na włosy to wielki +. Autorka napisała, że zna problem więc wnioskuję, że żaden lekarz typu endokrynolog czy dermatolog jej nie pomoże...choć z drugiej strony skoro zna powód to dlaczego go nie usunie... No chyba, że chodziło jej o jakąś stresową sytuację...no a wtedy to już tylko czas albo trycholog pomogą...

No dokładnie, skoro zna problem to powinna coś z nim zrobić, a nie pisać na forum, ale z drugiej strony nikt nie będzie biegał do trychologa, jeżeli problem wypadania da się usunąć przy pomocy innego lekarza i wyleczenia schorzenia nie związanego bezpośrednio ze skórą głowy i włosami, ale powodującego ich wypadanie :)