Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ihaha

metoda termiczna prosze o pomoc

Polecane posty

Gość ihaha

prosze pomóżcie mi zinterpretowac wykres. Dziś jest mój 26 dzień cyklu i własnie dostałam okres. Ostatni cykl trwał aż 35 dni. Wtedy gdy temperatura jest najwyższa mierzyłam ją o godz. 8.00, dlatego, zebyłam na imprezie (nie piłam alkoholu) i połozyłam się o 4. Prosze napiszcie coś, bo ja zgłupiałam przez ten mój wykres. Wszystkie przykładowe, które oglądałam, wygladały zupełnie inaczej. aha, jeszcze co do tego szczytu śluzu- to ejst błędnie zaznaczone, bo myślałam, ze szczyt śluzu jest wtedy, gdy jest go najwięcej. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af000ee41d6b8aa9.html

jak mozesz to spisz mi swoje tempki w kolumnie bo nie moge otwzorzyc tego wykresu. Ja juz mierze prawie 2 lata wiec co nieco wiem na ten temat.

Gość ihaha
Witaj! Ostatnio dowiedziałam się, ze szczyt śluzu jest wtedy, kiedy jest ostatni dzień śluzu o cechach płodnych. Dziś jest 28 dzień cyklu, od piatku mam plamienia- one chyba zaliczają się do cyklu poprzedniego? Moje temparatury- mierzone zawsze o 5.10, z wyjątkiem jednego dnia: 36,4 36,4 36,3 36,25 36,2 36,3 36,1 36,15 36,3 36,5 36,1 36,4 36,5 36,6 36,65 36,75 36,75 36,9- temp. mierzona o godz. 8.00 36,8 36,8 36,7 36,8 36,75 36,5 36,4 bardzo CIę proszę o pomoc w interpretacji.

tam gdzie masz pierwszą tempkę 36,6 jest to pierwsza wyższa tempke po owulce. Widzę , ze faza wyższych tempek ładnie sie utrzymuje czyli owulka faktycznie jest. Ale te 2 ostatnie tempki wskazują, ze bedzie miesiączka, bo jakos tak drastycznie spadła ta tempka.

owulka zawsze sie moze przesunąc w tył albo w przód, niestety ciało kobiety nie jest szwajcarskim zegarkiem.

a w 11dc tam gdzie masz tempkę 36,1 prawdopodobnie zaszła owulacja. Tempka sie wtedy znacznie obniża. Powinnas jeszcze obserwowac sluz i jak tylko sie pojawi po miesiączce to od razu go zapisac! No i zapisuj także wszelkie dolegliwosci związane z owulką (ja np mam ból jajnika przez 1 albo 2 dni). Chcesz zajśc w ciążę czy jej uniknąc?

Gość ihaha
diękuję. Chcę na razie uniknąć ciąży. Widze, ze chyba mało jeszcze wiem, bo myslałam, ze w czasie owulacji temperatura jest najwyższa, a Ty piszesz, ze wtedy spada:). Dziękuję Ci za pomoc, rozwialaś moje wątpliwości, bo sądziłam już, ze owulacja wcale nie zaszła:(

Owulacja może nastąpić do 4 dni przed wzrostem i do 2 dni po wzroście. Zniżka temperatury to objaw wyrzutu estrogenów, czyli świadczy wyłącznie o fazie płodnej, okołoowulacyjnej a nie o dniu owu.Szczyt śluzu to NIE dzień kiedy jest go najwięcej (jeden z najbardziej powszechnych błędów użytkownika metody) ale jest to OSTATNI dzień JAKĄKOLWIEK cechą płodną typu: mokro, ślisko, rozciągliwy, przejrzysty, wodnisty. Po szczycie musi nastąpić przynajmniej 3 dni śluzu bez ani jednej wymienionej cechy, by można było mieć pewność, że szczyt został zaznaczony prawidłowo i płodność nie nawróci (opieramy się w tej sytuacji także na temperaturach).Już wyczerpująco odpowiedziałamw Twoim poprzednim wątku, że wykres jest owulacyjny