Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cricki

przerwa w tabletkach po co i jak?

Polecane posty

Witam, Mam pytanie takie jak w temacie- po co właściwie trzeba robić przerwę braniu tabletek ? Chodzi mi rzecz jasna nie o 7 dniową przerwę między opakowaniami ale o odstawienie ich na jakiś czas. Znajome mówią mi, że lekarz zalecił im np po pół roku zażywania robić miesięczną przerwę, albo po np 2 latach zrobić przerwę pół roczną... Mój lekarz nic takiego nie wspominał mimo że tabletki biorę już około 4 lat. Wiecie może o co tu chodzi?

Gość o twoje żyły
Nie rób przerw, bierz dalej i za jakiś czas zobaczysz po co trzeba było robić przerwę. A za kilka kolejnych lat będziesz żałowała, że w ogóle je brałaś.

Nie czekam tutaj na takie debilne odpowiedzi- nie pouczaj mnie czy mam brać czy nie- idź się wyżyć gdzie indziej.Czekam na merytoryczne odpowiedzi....

Gość o twoje żyły
Nie pouczam cię, bierzesz czy nie bierzesz twoja sprawa, twoje zdrowie. Mówię tylko jakie mogą być skutki kilkuletniego brania tabletek. Ale zdaję sobie sprawę, że entuzjastki antykoncepcji hormonalnej nie dopuszczają do siebie myśli że to się może źle skończyć. Komuś tam może i zaszkodzą hormony, ale przecież na pewno nie mnie, prawda?

Gość przerwę robi się po to
żeby sprawdzić czy organizm jest jeszcze w stanie sam pracować czy już został "popsuty" przez sztuczne hormony

po nic. to "przesąd" z czasów kiedy piguły miały ogromne zawartości hormonów i trzeba było robić często przerwy żeby wąsy nie rosły :) obecnie, zwłaszcza przy pigsach o niskiej zawartości hormonów, przerwy nie są konieczne, o ile wyniki badań wątroby itd sa OK. moim zdaniem przerwa miesięczna po pół roku brania to bzdura, organizm często się do piguł przywyczaja przez trzy miesiące - i co? trzey miesiące adaptacji, trzy brania, odstawiam, przez miesiąc orgaznizm nie wie co sie dzieje, jak dochodzi do wniosku że ma działac sam i puszcza okres to znów dostaje piguły - przecież to idzie zwariować :) przerwa jak już to min. 3 miesiące na dwa lata brania. Chociaz mój ginekolog twierdzi że siedem dni przerwy od hormonów w miesiącu w zupełności wystarczą :)