Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Cricki

Smecta a tabletki anty

Polecane posty

Witam, Podobno przyjmowanie leków takich jak węgiel ,smecta obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych. Ja wzięłam smectę i tabletkę jedno po drugim -o zgrozo nikt mnie nie uprzedził- później normalnie dokończyłam opakowanie.Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże w takim wypadku?

owszem, moze to obniżyc skutecznosc antykoncepcji, bo zaburzone jest wchłanianie z przewodu pokarmowego. jesli to było jednorazowe, a tabletki bierzesz regularnie i od dośc długiego czasu - to szczerze mówiąc prawdopodobieństwo jest znikome. zalezy jeszcze w którym tygodniu to sie zdarzyło.

biorę nieustannie od kilku lat i zdarzyło się to pod koniec opakowania...

no to bedzie dobrze :) mozesz dla spokoju własnego nie robic przerwy miedzy opakowaniami.

Gość Madinkaxx
Ja pierwszy raz słyszę o tym, a biorę pigułki antykoncepcyjne od kilku lat i smectę polską także mi się zdarza wziąć i jakoś nie zaszłam w ciążę. Nie czuje też po niej żadnych skutków ubocznych.

Gość szz
o takim dzialaniu smecty nie słyszałam, ale podobno to moze sie zdazyc przy antybiotykach

Gość afadro
Absolutnie smecta nie ma wpływu na działanie pigułek antykoncepcyjnych, jej działanie polega na oblepianiu ścianek przewodu pokarmowego, po to aby ustroje chorobotwórcze wydalić z organizmu. Kupujcie polską smectę, bo na tej francuskiej zero polskiego opisu.

Gość gość
Właśnie smecta oblepia ścianki w jelitach, więc tabletka może cie nie wchłonąć, czyż nie? Wystarcz to wziąć na logike.. skoro jest jakas bariera, to chyba moze coś nie przejść.. idź nawet do apteki i zapytaj sie farmaceuty na wszelki wypadek, na pewno ci doradzi i powie, czy wpływa, czy nie. Pozdrawiam