Gość wiwi00889 Napisano Styczeń 23, 2010 Witam piszę teraz pracę i mam właśnie pytanie odnośnie rymów. Piszę pracę i muszę napisać wszystko odnośnie sonetu "Do panny" jestem na dobrej drodze jednak mam problem z rymami. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie rymy tu występują? I powiedzieć po czym to poznał, żebym wiedziała na przyszłość. Załączam fragment i z góry dziękuje Obróć łaskawe, panno, ku mnie oczy. Że przy ich świetle lutnią mą nastroję, Te oczy. z których ten wiersz, że się toczy, Bierze swój pochop i rozrywkę swoje: Bez których rady na śliskiej uboczy Miłosnych myśli trudno się ostoję: Te niech mi z czarnych źrenic z śniegiem szczerem Płci twojej dadzą inkaust z papierem. Twoje oczy są fontany, gdzie wody Parnaskiej sięga dowcip upragniony: Nad cień laurowy zasklepione wzwody Brwi twoich dają wierszom chłód zaćmiony; I Muzy u nich pewne są gospody, Gdzie Febus z słońcem już mieszka złączony. O, jaka miernym dowcipom wygoda, Gdzie słońce grzeje, chłodzi cień i woda! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach