Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna1458

YAZ - zakazane?

Polecane posty

Gość anna1458

Witam, ginekolog przepisała mi tabletki YAZ. Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, przeczytałam jednak, że na Zachodzie je wycofano i toczy się tam głosna dyskusja, ponieważ wiele kobiet umarło z powodu zakrzepicy, którą one rzekomo powodują. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Dzisiaj powinnam wziąć pierwszą tabletkę i boje sie... Prosze o pomoc.

Gość gerrrtruda
biore 3 miesiac- jeszcze zyje.

gdzie te tajne informacje znalazłaś? w internecie? ile kobiet zmarło? gdyby tak faktycznie było to byłby spory raban, bo na szeroko rozumianym Zachodzie sądy inaczej podchodzą do kwestii odszkodowań za błędy w leczeniu.

Gość gerrrtruda
to dlaczego polscy lekarze to przepisują? moze chodzi o długotrwale branie tego leku np 4 lata i wtedy to sie moze tak skonczyc/?

Gość anna1458
W USA weszly w 2006 roku, u nas nieco ponad rok temu. Czytalam ze wielu ginekologow dostaje pieniadze za "reklamowanie"tego produktu. Szczerze mowiac chcialabym zaczac brac antykoncepcje bo strasznie mecze sie z miesiaczkami, ale po przeczytaniu tych wszystkich opinii panicznie sie boje.

Gość anna1458
Poza tym w artykule bylo napisane ze dziewczyna zmarla po POLROCZNYM stosowaniu yasminu - oba te leki, yaz i yasmine, sa tematem w/w dyskusji.

zakrzepica jest opisana jako możliwy skutek uboczny, dlatego ważne jest przeprowadzanie regularnych badań. tylko prawda jest taka, że każdy lek jaki przyjmujesz ma skutki uboczne. czytałaś ulotkę aspiryny? krwotoki... po przeczytaniu ulotki odechciewa się czegokolwiek.

Gość gerrrtruda
z tego co czytałam na forum, ludzie sa zadowoleni. nie ma problemow. ja dostałam te tabletki bo bardzo dobrze- podobno - wplywaja na organizm : wlosy, skore- maja w sobie hormony(jak to tabl anty).

ja brałam 7 opakowań Yasminelle i teraz jestem na 3 YAZ. Czuje się bardzo dobrze tabletki miałam dobrane na podstawie badań. przy braniu jakichkolwiek tabletek anty powinno się robić badania kontrolne :) a na marginesie bardzo ciekawa jestem ile z tych kobiet które umarły miały zrobione badania przed braniem tabletek i ile z nich się regularnie badało.

Gość maxinee
brałam YAZ 3 miesiące.. niestety nie nadaję się do przyjmowania hormonów. czesto odbijała mi palma.. byłam również taka nieobecna w tym co robie, byle tylko przejść , nie "żyłam" życiem. do tego moje libido spadło do 0 w ostatnim miesiącu, no i wiele niespodzianek pojawiło się na twarzy. Teraz aby się tego pozbyć jem tabletki ze skrzypem, stosuję masę kosmetyków. Wróciła mi ochota na seks, bardziej go przeżywam, nie swędzi mnie twarz, nie wyskakują mi wypryski, nie mam fochów i zmienności nastrojów. Czuję się o wiele lepiej.