Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wafelkowa_panna

Pomóżcie, brak kwasu foliowego !!

Polecane posty

Gość Wafelkowa_panna

Hej. jestem teraz w 24 tc, i przyznam, że nie planowałam ciązy,(ale i tak jestem cała happy ;) ) więc się do niej nie przygotowywałam. Czytałam gdzieś, że przed zajściem powinno się jeść kwas foliowy, a później jest on tak samo waży, ale najwazniejszy w pierwszych tygodniach. Ja tego kwasu nie brałam, o ciąży dowiedziałam się dopiero w 5 tygodniu a witaminy zaczęłam jeść w 10 tygodniu. Potem jak się skończyły to przestałam je brać, bo zaczęłam zdrowiej się odżywiać, codziennie poję zagęszczone soki, jem owoce, mięso i warzywa. Lecz teraz boję się, że przez to, że nie zadbałam o ten kwas foliowy moga być problemy z maleństwem. Powiedzcie, czy wy brałyście ten kwas, i co o tym sądzicie, bo jednak powikłania z powodu jego braku są bardzo poważnie - paraliż dolnej cześci ciała, porażenie mózgu, tak bardzo się boję ;(

Gość Wafelkowa_panna
Up up !!!!!!!!!!!

Gość werenola
nie boj sie-nic sie nie stanie:)

kwas foliowy należy przyjmować do końca pierwszego trymestru, później już nie należy go brać, gdyż brany w późniejszym etapie ciąży może spowodować u dziecka astmę, tylko w pierwszym trymestrze jest potrzebny i na pewno nie zaszkodzi. W drugim i trzecim trymestrze przyjmuje się witaminy już bez kwasu foliowego, ale tylko wtedy jak kobiecie brakuje witami, a żeby to stwierdzić przeprowadza się odpowiednie badania. A dlaczego nie brałaś kwasu foliowego, lekarz Ci go nie przepisał?

Gość Wafelkowa_panna
No nie przepisal, bo w sumie można go kupic bez recepty, ale mój błąd w tym, że nie zaczęłam od razu czytać artykułów o ciąży, i poprostu jak już byłam w ponad 15 tc to usłyszałam o tym kwasie 1-szy raz no ale juz niestety za późno.

Gość joojjjjjjjjj
dziwny lekarz bo zazwyczaj to odrazu każą zażywac jak tylko potwierdzą ciąże - to nie ty masz czytać artykuły o ciąży a lekarz ci radzić co masz robić!!

Gość podobno kwas foliowy
może powodować wady mózgu u dzieci...

nie przesadzaj, pełno kwasu foliowego jest w kapuście, natce pietruszki i w zielonych warzywach jeśli normalnie się odżywiałaś to ok, na pewno nie masz niedoborów moda na branie kwasu foliowego w tabletkach jest dopiero od jakichś 10 lat, a do tej pory nikt go nie brał i ludzkość jakoś nie wyginęła wyluzuj