Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dladajkas

dlaczego osoby głuche niepoprawnie pisza po polsku?

Polecane posty

Gość dladajkas

przypadkiem to zauważyłam na nk, na profilu u siostry kolegi, która jest od urodzenia głucha, najpierw jej opisy do zdjęć, myslałam, że to tak dla jaj pisze, ale potem przy komentarzach zauważyłam, że jej znajomi również głusi, piszą w tym samym stylu, np. nie "śliczny pies", ale "ślicznie pies", "ale jesteście ślicznie na zdjęciu z braciek" itp...przecież wydawałoby sie, ze głuchy, któey czyta powinien pisac poprawnie, co innego mówić, ale pisać....?

Gość dladajkas
ja pisze tez niepoprawnie mimo ze slysze. ale wolalam sex z chlopakamy niz lekcje polskiego

Gość przelamujac fale
Glusi tak pisza jak mowia, w ich jezyku nie ma koncowek, posluguja sie tak jakby znakami, rzeczownikami, nie odmieniaja, my powiemy np. ale masz ladne oczy, a oni ladne oko ty. Oni siebie doskonale rozumieja, ale dla nas brzmi to dziwnie, a czasami zabawnie. Co prawda jest taka sugestia zeby uczyc ich w szkolach migania kocowek , ale z tego co wiem nie jest to przez nich przychylnie przyjmowane.

Gość dladajkas_
dziękuję Ci za odpowiedź, co nie zmienia faktu, ze dziwne to dla mnie z tego względu, ze przecież nie ma specjalnej literatury dla głuchych w "ich" języku, więc czytając książki, prasę, ogólnie slowo pisane powinni sie chyba z tym jakoś oswoić, a patrząc od drugiej strony - czy nie mają problemów z czytaniem w takim razie? przepraszam jesli kogoś uraziłam tym tematem, nie piszę tego z jakimś złośliwym podtekstem, naprawdę pierwszy raz się spotkałam z tym, ze "głusi" oprócz języka migowego, mają też swój język pisany:)

Gość u osób głuchych jest
zaburzone myślenie abstrakcyjne, stąd rodzaj czy częśc mowy czy choćby fonem nie mają dla nich takiego znaczenia jak dla osób słyszących, dla których są to istotne informacje niosące jakąś treść. Czytanie to co innego - wiele osób rozumie czytany tekst np. w obcym języku a to wcale nie znaczy że płynnie w tym języku mówią i piszą. Jeśli osoba głuchoniema chce pisać tak poprawnie jak słysząca, musi odbyć długą rehabilitację, ale w wielu przypadkach się to udaje.

Gość dvhgsv
tak to prawda głusi mają swój własny język;) język migowy jest uproszczony niż język MIGANY - ten drugi słuzy do porozumiewania się między głuchoniemymi a słyszącymi. Głuchy czasem moze czuc się we własnym kraju jak obcorajowiec;)

"naprawdę pierwszy raz się spotkałam z tym, ze "głusi" oprócz języka migowego, mają też swój język pisany" przecież każdy głuchy to niepiśmienny analfabeta :O jak uczysz się języka- łatwiej Ci rozumieć tekst w języku obcym, czy taki tekst skonstruować? jak długo uczysz się języka, by go opanować perfekcyjnie? ucz się języka tylko ze słowa pisanego - ile czasu potrzebujesz? nie zapominaj, że Ty się uczyłaś polskiego latami i to słysząc, dopiero później pisząc to, co się Tobie wydaje, pozostaje w sferze 'wydaje się'

Gość Jaga

Polski język migowy to zupełnie inny język niż język polski! Ma swoją gramatykę inną niż gramatyka języka polskiego.

Dla głuchych, posługujących się polskim językiem migowym, język polski to OBCY JĘZYK. Dlatego nie czytają książek czy gazet, bo większości tekstu nie rozumieją.