Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy mogę iść na staż

czy mogę iść na staż z up drugi raz

Polecane posty

Witam. W czerwcu ubiegłego roku obroniłam magistra, a później od września do listopada (3 miesiące) byłam na stażu. Podobno staż może trwać maksymalnie rok, więc pozostało mi "do wykorzystania" jeszcze 9 miesięcy, czy w związku z tym mogę jeszcze raz odbyć staż? Przy ofercie jest napisane, że staż dotyczy "osób bezrobotnych do 25 roku życia oraz osób bezrobotnych w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, które nie ukończyły 27 roku życia". Czy na podstawie tego mogę być na stażu tylko do czerwca (wtedy mija rok od obrony) czy dłużej? Mam mętlik w głowie. Jak byłam w urzędzie w zeszłym roku to babka powiedziała, że można iść na drugi staż. Złożyłam już dokumenty do kilku firm poszukujących stażystów i nikt się nie odezwał, a w zeszłym roku dostałam się od razu. Więc albo nie chcą mnie przyjąć bo byłam już na stażu, albo się nie nadaję wg nich;)

Gość tragedia w pięciu aktach
drugi staż można odbyć po upływie 5 lat od poprzedniego

no bez przesady te 5 lat:P Czyli pozostało mi szukać staży, które będą trwały nie dłużej niż 9 miesięcy?

Gość oooooooooooot
nie wiem jakim cudem, ale moja znajoma odbyła 5 staży i 3 przygotowania zawodowe w ciągu jakiś 4 lat z UP - także wszystko jest możliwe. Jej CV jest porażające... Niby nie można a jednak można.

Ze stażem jest tak,że z up można odbyć 12 miesięcy.Z tego co mi wiadomo to jeżeli UP się zgodzi i najdziesz sobie pracodawcę to skoro zostało Ci jeszcze 9 miesięcy powinni Cie skierować. Oczywiście po złożeniu papierów w UP mają jakiś okres na rozpatrzenie podania pracodawcy o przyjecie stażysty (chyba 1 miesiąc). Wiesz to wszystko jest uzależnione tez od tego czy UP ma akurat na stażystów pieniądze-chociaż teraz początek roku, więc myślę,że nie powinno być problemu. Musisz po prostu chodzić i pytać-bo w naszym pieknym kraju jak się nie nachodzisz to nie będziesz mieć :) Pozdrawiam

Gość a ja chcę uniknąć stażu
Może i dobrze jest podjąć staż, ale wtedy kiedy jest szansa na stałe zatrudnienie w firmie, inaczej można zaczynać od początku kilka razy. Ja miałam w zeszłym roku półroczny staż a potem etat na pół roku. Niestety nie przedłuży mi już firma umowy. I co mi po stażu skoro nawet do zasiłku się nie liczy... Pracodawcy opłaca się staż bo nie on Ci płaci tylko urząd, ale Ciebie wiecznie będą traktować jak stażystę a nie pełnoprawnego pracownika, jak nie podpiszą z Tobą umowy to nie będziesz miała szans na zasiłek w czasie poszukiwania pracy.

No wiem, że później nie chcą zatrudniać, ale chce zdobyć jakieś doświadczenie, a w między czasie i tak szukam normalnej pracy.