Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chlupup

temat maturalny - o co w sumie chodzi???

Polecane posty

Gość chlupup

Hej! Mam temat na ustną matur e taki: Konflikt pokoleń - sposób funkcjonowania motywu w literaturze różnych epok. Zadowolona już wiem mniej więcej jakie teksty i w ogóle, ale teraz się tak zastanawiam, czy ja dobrze to kombinuję. Bo omawiam ten konflikt w kilku utworach dość szczegółowo, ale chyba to nie bardzo tak ma być. Bo w sumie to co znaczy to wyrażenie "sposób funkcjonowania motywu." Co ja mam mówić przez 15 minut w jaki sposób autor pisze o tym konflikcie? Czyli jakiej poetyki używa, analizę robić czy co? Kurcze... Może ktoś podpowie coś...

Matko a Panią od polskiego od czego masz ? Ona wszystko Ci wytłumaczy bo taki jej obowiązek :) jej równiez zalezy na tym zebys zdała :)

Gość chlupup
Chodzę do szkoły dla dorosłych. Pani ma w dupie nas i nasze matury... Ledwo przed feriami dostaliśmy tematy, a jak ją pytaliśmy jak wygląda ten egzamin, to nie umiała nic powiedzieć i dzwoniła do jakiejś koleżanki, ale ona tez była nie w temacie... :( Na stronie CKE znalazłam wszystkie info. :) Ale jak się Tobie, Wam wydaje? Czy wystarczy, że omówię ten problem jako konflikt pomiędzy starymi a młodymi nie tylko w sensie buntu nastolatka, ale też jako bunt ideologiczny, artystyczny itp.

Konflikt pokoleń - sposób funkcjonowania motywu w literaturze różnych epok. Wybierasz sobie na przyklad trzy epoki i po kolei omawiasz konflikty pokolen w nich wystepujace. Przedstawiasz problem, opisujesz miedzy kim wystepuje i takie tam pierdoły. Na przyklad konflikt miedzy benedyktem korczynskim i jego synem witoldem. I tak mija Ci 15 minut :) na koniec piekne podsumowanie i wszystko gra :)

i nie chodzi tu o bunt nastolatka ale o inne patrzenie na swiat. O wymiane zdan miedzy ojcem a synem na przyklad :) dlatego ponizej zamieszczam tekst swietnie do Twojego tematu pasujący. Chodzi tu o inne spojrzenie na swiat o zroznicowanie poglądów. Benedykt niegdysiejszy propagator pozytywistycznych ideałów zmuszony jest do zmiany postępowania i zmiany wartości jakimi dawniej się kierował, musi walczyć z zaściankiem Bohatyrowiczów, popada przez to w konflikt z synem, który ceni pracę u podstaw, równość i godność. Gdy chłop nie wie jak obsługiwać żniwiarkę Witold uczy go wtedy obsługi maszyny. Młodzieńca razi brak pracy u podstaw i to, że ojca tylko obchodzi szkoda materialna. Ojciec próbuje mu wytłumaczyć, że istnieje różnica pomiędzy teoretycznymi założeniami, a wprowadzaniem ich w życie. Witold pomimo tego nie ma zamiaru odstać od swoich ideałów. Ojciec odnajduje w nim swoje młodzieńcze ideały.

Gość chlupup
Czyli dobrze zrozumiałam. :) Akurat Nad Niemnem nie wybrałam, tylko takie lektury: Antygona - Kreon contra Hajmon Oda do młodości - konflikt romantyzmu z oświeceniem, ideowy znaczy się Do młodych Asnyka - podobnie ja u góry, ale mniejszy bunt, a więcej korzystania z dorobku strych Moralność pani Dulskiej - syn contra matka Buszujący w zbożu- bunt przciwko w sumie wszystkiemu :) T tak bardzo ogólnie i w dużym uproszczeniu, tak jak o tym buncie nastolatek napisałam. Chyba trochę dużo tych utworów szczegółowo sobie wybrałam, ale nie umiałam się zdecydować :) A jeszcze tyle do wyboru było. Waham się czy nie dać Cudzoziemki zamiast Salingera, ale wtedy nie będę miała nic ze współczesnej...

Gość chlupup
Tango jest idealne, wiem, ale już wcześniej mam dwa dramaty i dwa teksty liryczne, muszę mieć choć jedną powieść...

no ja bym troszke inaczej dobrala sobie lektury ale najwazniejsze ze Ty sie w tym dobrze czujesz :) ja tez jestem w trakcie pisania pracy maturalnej :P :)

Gość chlupup
A jakbyś dobrała?

Gość chlupup
A jaki Ty masz temat? Do kiedy musicie oddać? Musicie pisać numery ISBN przy bibliografii?

Gość taka jedna z londynu
wg moralnsoc pani dulskiej to strzal w dzieisatke i wydaje mi sie ze 3 rozne lektury sa wsytrczajaco ....

Gość chlupup
Zmieniłam Salingera na Mrożka, a Asnyka na Orzeszkową, bo to jest w kanonie, a tamtych dwóch nie ma. Martwię się trochę Antygona, bo jej też nie ma w kanonie... Jest w gimnazjum przecież... Myślicie, że to przejdzie, czy zacząć od Mickiewicza, a o tamtych epokach tylko wspomnieć?

Moim zdaniem trzy lektury wystarcza :) ja bym nad niemnem wziela napewno :) moj temet brzmi " Ambitne. Potulne, Szaleńczo Kochające" - przedstaw wizerunek zon w literaturze polskiej i obcej. Duzo prostszy od Twojego no nie ?

Konflikt pokoleń to właśnie rzeczony motyw, co tu jest do rozumienia? Nowa matura jest kretyńsko prosta, jest w niej jednak pewien kruczek, a mianowice trzeba logicznie myśleć, z tym już problem...Nie wspomnę już o tym, ze do ustnej matury można się wczesniej przygotować i z tym też jak widać jest prblem, pytanie proste jak budowa miotły, no ale najlepiej iść na łatwiznę i "Kafeterioooo pomocyyyy!!!!!!!" :-o

Gość chlupup
Ale jest sposób funkcjonowania motywu, a nie sam motyw... Zastanawia mnie czy to tylko gra słów, żeby było inaczej niż w poprzednich latach, a w sumie chodzi tylko o sam motyw czy mam jakoś inaczej ująć rozważania, a nie prosto z mostu od razu o tym motywie.

Gość chlupup
evangelina ja wiem czy prostszy? Chyba ciekawszy :) Jakie teksty masz? Masz Panią Bovary?

Ja mam trzy lektury: 1. Nad Niemnem ( emilia ) 2. Makbet ( lady makbet) 3. Odyseja ( penelopa) Po kolei je opisze i bedzie git :)

Gość chlupup
W sumie Bovary nie jest w kanonie, to chyba nie trzeba się wykazywać jej znajomością :)

poza tym nie musze sie ograniczyc tylko do tych co mam w bibliografi. zawsze moge o czyms jeszce wspomniec :P

Gość chlupup
Wspomnieć, ale omówić szczegółowo trzeba te z kanonu raczej.. Tak zrozumiałam z tego co wyczytałam na cke.