Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 chlupup

temat maturalny - o co w sumie chodzi???

Polecane posty

Go艣膰 chlupup

Hej! Mam temat na ustn膮 matur e taki: Konflikt pokole艅 - spos贸b funkcjonowania motywu w literaturze r贸偶nych epok. Zadowolona ju偶 wiem mniej wi臋cej jakie teksty i w og贸le, ale teraz si臋 tak zastanawiam, czy ja dobrze to kombinuj臋. Bo omawiam ten konflikt w kilku utworach do艣膰 szczeg贸艂owo, ale chyba to nie bardzo tak ma by膰. Bo w sumie to co znaczy to wyra偶enie "spos贸b funkcjonowania motywu." Co ja mam m贸wi膰 przez 15 minut w jaki spos贸b autor pisze o tym konflikcie? Czyli jakiej poetyki u偶ywa, analiz臋 robi膰 czy co? Kurcze... Mo偶e kto艣 podpowie co艣...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Matko a Pani膮 od polskiego od czego masz ? Ona wszystko Ci wyt艂umaczy bo taki jej obowi膮zek :) jej r贸wniez zalezy na tym zebys zda艂a :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Chodz臋 do szko艂y dla doros艂ych. Pani ma w dupie nas i nasze matury... Ledwo przed feriami dostali艣my tematy, a jak j膮 pytali艣my jak wygl膮da ten egzamin, to nie umia艂a nic powiedzie膰 i dzwoni艂a do jakiej艣 kole偶anki, ale ona tez by艂a nie w temacie... :( Na stronie CKE znalaz艂am wszystkie info. :) Ale jak si臋 Tobie, Wam wydaje? Czy wystarczy, 偶e om贸wi臋 ten problem jako konflikt pomi臋dzy starymi a m艂odymi nie tylko w sensie buntu nastolatka, ale te偶 jako bunt ideologiczny, artystyczny itp.

Udost臋pnij ten post

Konflikt pokole艅 - spos贸b funkcjonowania motywu w literaturze r贸偶nych epok. Wybierasz sobie na przyklad trzy epoki i po kolei omawiasz konflikty pokolen w nich wystepujace. Przedstawiasz problem, opisujesz miedzy kim wystepuje i takie tam pierdo艂y. Na przyklad konflikt miedzy benedyktem korczynskim i jego synem witoldem. I tak mija Ci 15 minut :) na koniec piekne podsumowanie i wszystko gra :)

Udost臋pnij ten post

i nie chodzi tu o bunt nastolatka ale o inne patrzenie na swiat. O wymiane zdan miedzy ojcem a synem na przyklad :) dlatego ponizej zamieszczam tekst swietnie do Twojego tematu pasuj膮cy. Chodzi tu o inne spojrzenie na swiat o zroznicowanie pogl膮d贸w. Benedykt niegdysiejszy propagator pozytywistycznych idea艂贸w zmuszony jest do zmiany post臋powania i zmiany warto艣ci jakimi dawniej si臋 kierowa艂, musi walczy膰 z za艣ciankiem Bohatyrowicz贸w, popada przez to w konflikt z synem, kt贸ry ceni prac臋 u podstaw, r贸wno艣膰 i godno艣膰. Gdy ch艂op nie wie jak obs艂ugiwa膰 偶niwiark臋 Witold uczy go wtedy obs艂ugi maszyny. M艂odzie艅ca razi brak pracy u podstaw i to, 偶e ojca tylko obchodzi szkoda materialna. Ojciec pr贸buje mu wyt艂umaczy膰, 偶e istnieje r贸偶nica pomi臋dzy teoretycznymi za艂o偶eniami, a wprowadzaniem ich w 偶ycie. Witold pomimo tego nie ma zamiaru odsta膰 od swoich idea艂贸w. Ojciec odnajduje w nim swoje m艂odzie艅cze idea艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Czyli dobrze zrozumia艂am. :) Akurat Nad Niemnem nie wybra艂am, tylko takie lektury: Antygona - Kreon contra Hajmon Oda do m艂odo艣ci - konflikt romantyzmu z o艣wieceniem, ideowy znaczy si臋 Do m艂odych Asnyka - podobnie ja u g贸ry, ale mniejszy bunt, a wi臋cej korzystania z dorobku strych Moralno艣膰 pani Dulskiej - syn contra matka Buszuj膮cy w zbo偶u- bunt przciwko w sumie wszystkiemu :) T tak bardzo og贸lnie i w du偶ym uproszczeniu, tak jak o tym buncie nastolatek napisa艂am. Chyba troch臋 du偶o tych utwor贸w szczeg贸艂owo sobie wybra艂am, ale nie umia艂am si臋 zdecydowa膰 :) A jeszcze tyle do wyboru by艂o. Waham si臋 czy nie da膰 Cudzoziemki zamiast Salingera, ale wtedy nie b臋d臋 mia艂a nic ze wsp贸艂czesnej...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Tango jest idealne, wiem, ale ju偶 wcze艣niej mam dwa dramaty i dwa teksty liryczne, musz臋 mie膰 cho膰 jedn膮 powie艣膰...

Udost臋pnij ten post

no ja bym troszke inaczej dobrala sobie lektury ale najwazniejsze ze Ty sie w tym dobrze czujesz :) ja tez jestem w trakcie pisania pracy maturalnej :P :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
A jakby艣 dobra艂a?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
A jaki Ty masz temat? Do kiedy musicie odda膰? Musicie pisa膰 numery ISBN przy bibliografii?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka jedna z londynu
wg moralnsoc pani dulskiej to strzal w dzieisatke i wydaje mi sie ze 3 rozne lektury sa wsytrczajaco ....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Zmieni艂am Salingera na Mro偶ka, a Asnyka na Orzeszkow膮, bo to jest w kanonie, a tamtych dw贸ch nie ma. Martwi臋 si臋 troch臋 Antygona, bo jej te偶 nie ma w kanonie... Jest w gimnazjum przecie偶... My艣licie, 偶e to przejdzie, czy zacz膮膰 od Mickiewicza, a o tamtych epokach tylko wspomnie膰?

Udost臋pnij ten post

Moim zdaniem trzy lektury wystarcza :) ja bym nad niemnem wziela napewno :) moj temet brzmi " Ambitne. Potulne, Szale艅czo Kochaj膮ce" - przedstaw wizerunek zon w literaturze polskiej i obcej. Duzo prostszy od Twojego no nie ?

Udost臋pnij ten post

Konflikt pokole艅 to w艂a艣nie rzeczony motyw, co tu jest do rozumienia? Nowa matura jest krety艅sko prosta, jest w niej jednak pewien kruczek, a mianowice trzeba logicznie my艣le膰, z tym ju偶 problem...Nie wspomn臋 ju偶 o tym, ze do ustnej matury mo偶na si臋 wczesniej przygotowa膰 i z tym te偶 jak wida膰 jest prblem, pytanie proste jak budowa miot艂y, no ale najlepiej i艣膰 na 艂atwizn臋 i "Kafeterioooo pomocyyyy!!!!!!!" :-o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Ale jest spos贸b funkcjonowania motywu, a nie sam motyw... Zastanawia mnie czy to tylko gra s艂贸w, 偶eby by艂o inaczej ni偶 w poprzednich latach, a w sumie chodzi tylko o sam motyw czy mam jako艣 inaczej uj膮膰 rozwa偶ania, a nie prosto z mostu od razu o tym motywie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
evangelina ja wiem czy prostszy? Chyba ciekawszy :) Jakie teksty masz? Masz Pani膮 Bovary?

Udost臋pnij ten post

Ja mam trzy lektury: 1. Nad Niemnem ( emilia ) 2. Makbet ( lady makbet) 3. Odyseja ( penelopa) Po kolei je opisze i bedzie git :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
W sumie Bovary nie jest w kanonie, to chyba nie trzeba si臋 wykazywa膰 jej znajomo艣ci膮 :)

Udost臋pnij ten post

poza tym nie musze sie ograniczyc tylko do tych co mam w bibliografi. zawsze moge o czyms jeszce wspomniec :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chlupup
Wspomnie膰, ale om贸wi膰 szczeg贸艂owo trzeba te z kanonu raczej.. Tak zrozumia艂am z tego co wyczyta艂am na cke.

Udost臋pnij ten post