Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slowniczekkk

ODSTAWIANIE CILESTU

Polecane posty

Gość slowniczekkk

czesc! Zastanawiam sie nad podjęciem decyzji o zaprzestaniu brania cilestu, biorę już 2 lata. Czy któraś z Was mogłaby się podzielić doświadczeniem? czy wystepuja niepozadane skutki? zanik miesiączki? jakies konkretne problemy?

Gość poszukujacaja
oK. dzieki...

Gość wwwwwweronika
brałam cilest w sumie 11 lat, z jedną przerwą po 5 latach, wszystko ok, po następnych 6 latach odstawiłam i po 3 tyg byłam już w wymarzonej ciąży, teraz jestem mamą slicznego bobaska problemy w trakcie przerwy ? - tak bardzo się balam niechcianej ciąży, że byłam niezdatna do seksu, okres regularny, troszku bardziej obfity niż na tabsach, ale w normie, dlatego po 3 miesiącach wrócilam do tabsów gin mówi, że przerwa wcale niepotrzebna, jak skończe karmić piersią to wracam do cilestu :)

Gość oooorzeszek
Aha dzieki;) ja sie troche obawiam tych skutkow i brac zbyt dlugo cilestu. Ale z tego co piszesz to wychodzi na to, ze branie pig nie wplynelo na jakos na Twoje dziecko?

Gość oooorzeszek
*ze jakos nie wpłyneło na Twoje dziecko

pytanie brzmi czemu uważasz że branie piguł wpłynie jakkolwiek na dziecko urodzone po ich odstawieniu?...

Gość oooorzeszek
Nasłuchałam się kiedyś od innych, zresztą przecież bycie nieswiadomą ze jest sie w ciązy a branie w tym czasie pig jest podobno niebezpieczne dla dziecka, nie wiem jak to sie ma to sytuacji kiedy juz sie zaprzestało brania pig. Slyszalam tez, zeby zajsc w ciaże i miec "czysty" organizm to trzeba co najmniej miec roczna przerwe. Dlatego sie pytam i radze innych kobiet.

no wiec bzdury słyszałas nie wiem skąd właściwie wzięte. to znaczy wiem skąd. tak to jest jak się powtarza różne rzeczy bez przemyslenia. nie czepiam się tu Ciebie tylko tych którzy pierwsi zaczęli gadac takie rzeczy. hormony pigułkowe spadają do poziomu nie przeszkadzającego Twojemu organizmowi ok. 36 godzin po wzięciu ostatniej pigułki. dlatego tez mozesz sie spóźnić z następną pigułką maksymalnie o 12 godzin, zeby utrzymać efekt antykoncepcyjny. do tej pory poziom hormonów pigułkowych tłumi Twoje własne, po tym 12godzinnym spóźnieniu Twoje zaczynają rządzić i moze sie cykl odblokowac. jesli wiec hormony pigułkowe są w stanie zatrzymać cykl na raptem 36 godzin, to chyba nie są jakoś przerażajaco silne nie? skończysz opakowanie i masz siedem dni przerwy maksimum. jesli nie weżmiesz piguły w odpowiednim czasie, a spoznisz sie z tym, zabezpieczenie jest zachwiane, bo organizm rozpoczyna własny cykl. jesli wiec po 7dniowej przerwie organizm włącza własną produkcję hormonów i moze dojsc do owulacji, a zatem mozna zajsc w ciąże, to chyba tych z pigułki już DAWNO nie ma w organizmie, nie? nie mowiac o tym że gdyby te hormony az tak strasznie utrudniały zajscie w ciążę to po cholere byłoby czekac te MAKSYMALNIE siedem dni i ani o jeden dzień dłużej?... odczekac po odstawieniu piguł nalezy nie po to zeby one "wyszły" z organizmu bo ich w nim juz dano NIE MA. chodzi o to żeby unormował Ci się cykl. jesli do tej pory cykl był regulowany przez pigułki, to po ich odrzuceniu moze troche miec problemy z rozkręceniem się na naturalnych hormonach, przez to kilka pierwszych cykli moze miec rozna dlugosc, mozna miec jakies plamienia, owulacja moze byc wczesniej lub później itd. - takie tam przejsciowe kłopociki, które mijają po ok. 3 cyklach. lekarze lubią jak kobieta ma regularny cykl bo wtedy mozna łatwo okreslic dzień zapłodnienia, a wiec i wiek ciązy i datę porodu, łatwiej też prowadzić diagnostyke hormonalną itd. płodna natomiast jestes od razu i nie ma problemu ani zasadniczo żadnych przeciwwskazan do zachodzenia w ciążę. no moze poza tym że po dłuuuugim braniu hormonów warto by było kilka cykli odczekac żeby się endometrium zregenerowało... branie piguł w ciązy jest szkodliwe bo branie KAZDEGO lekarstwa w ciazy jest szkodliwe. dla ciąży pyralgina jest większym zagrożeniem niż antykoncepty.