Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amadka

9 tydzien ciąży powrót do uk po poltarorocznym pobycie w polsce

Polecane posty

Gość amadka

witam,jesli przepracowalam w anglii dwa lata,a jestem w polsce od 1,5 roku,to czy moge znow wrocic do uk( jestem w 9 tygoniu ciazy) i spodziewac sie jakiejs pomocy ze strony panstwa-benefity na dziecko?jesli tak,to jakie.jesli nie,to jakie warunki musialbym spełnić. Rozwarzam powrót do anglii jesli nie bede miala innego wyjscia.prosze o odpowiedzi.

Gość chyba takaaaaaaaaaaaaaaaa
przepracowalam w anglii dwa lata czyli masz ciaglosc 24 miesiace??? musisz sie zarejestrowac w urzedzie pracy.

Gość zeby dostac macierzynski
musisz przepracowac w ciazy jesli sie nie myle 26 tygodni przynajmniej - albo jakos tak poczytaj na direct.gov.uk tam wszystko jest napisane. jesli na nie zalapiesz sie na macierzynski z pracy to jak masz wymagana ilosc przepracowanych tygodni to nalezy Ci sie macierzynski od panstwa. ale wiem jedno jesli chcesz wrocic to musisz sie szybko decydowac bo pozniej nikt Ci nie da pracy jak bedziesz z brzuchem. A jak nie przepracujesz wymaganych tygodni to nie dostaniesz zadnej kasy

Gość amadka
dziękuję za odpowedzi

Gość fcndjksa
dokladnie musisz przepracowac conajmniej 26 tygodni nieprzerwanie inaczej nic nie dostaniesz

Gość amadka
a jak to jest,jesli np mój mąż zgłosił się o jakiś benefit dla naszej rodziny.mąz przepracowałam nieprzerwanie 4 lata tam,po 4 mie4siącach w polsce wraca na wyspy, i od razu podejmie pracę.co wtedy?przysługuje nam coś?

Gość fcndjksa
Dopiero po narodzeniu dziecka.

Gość fcndjksa
Ty obecnie nie pracujesz, nie przysluguje Ci macierzynski bo nie spelniasz wymogu przepracowanych tygodni (chyba, ze po przyjezdzie do UK od razu pojdziesz do pracy, ale nie radze przez agencje bo jak tylko sie dowiedza, ze jestes w ciazy to zapewne podziekuja). Czyli na dzien dzisiejszy muslalabys pracowac do 36 tygodnia co raczej wydaje mi sie niemozliwe. Po narodzinach dziecka mozecie sie starac o Child Benefit, Child Tax Credit ale warunkiem jest stale zatrudnienie

Gość amadka
prosze coś więcej...jakie benefity nam przysługują po narodzeniu dziecka,i które z nich są zależne od zarobków,tzn po przekroczeniu jakiej kwoty dostraje się mniej.i jeszcze,tak dla jasności..jeśli nie wzielibyśmy ślubu rozumiem że nieprzysługują nam te benefity,tzn nie przysługują ani na dziecko ani na mnie?

Gość amadka
aha...dziękuję za info.

Gość amadka
..do 36 tygodnia..czyli do końca ciąży...i nie ratuje mnie nawet fakt,ze ja w uk pracowałam,tyle ze 1,5 roku temu...

Gość nie ma łatwo
dla naciągaczy kasy od państwa:D a potem Angole jada po nas:/

Gość jugrysia
Jak wyjechalas i nie bylo cie w UK ponad rok to utracilas status rezydenta i musisz zaczynac wszystko od nowa. Tak jak powyzej ktos ci napisal.

Gość amadka
to nie naciąganie,tylko swiadomosc praw.skoro przepracowałmtam dwa lata,chce wiedziec co mi przysługuje.,jesli wiązałabym nadzieje z anglią.

Gość amadka
ok,reasumując.ja juz nie dostanę żadnej pomocy ze strony anglii,będę traktowana tam tak,jakbym nigdy niepracowała w uk, chyba że zaczęłabym pracę JUŻ I przepracowała conajmniej 26 tygodni,co oznaczałoby że musiałabym pracować aż do porodu, bo to byłby 36 tydzień. i jedyną nadzieją na przynanie benefitów jest mój mąż,który pracował tam nieprzerwanie przez 4 lata?

Gość amadka
sprawdziłam dokładnie na www.direct.gov.uk , mozna tam sprawdzic jakie benefity przysługują,no i sprawdziłam.spraa wygląda tak: 1.osobie samotnej np matce z dzieckiem,ktora mieszka samotnie,nie ma pracy,ale pracowała nieprzerwanie przez co najmniej 26 tygodni w ciagu ostatnich 66 tygodni przed ciążą- przysługują benefity o łącznej wartosci około 150 f tygodniowo przy sprzyjających wiatrach.(min jobseeker allowance) 2.osobie samotnej no matce z dzieckiem ktora niezałapała sie na te przeacwane 26 tygodni w ciągłości,nie przysłuiguje wiele,jedynie moga pomóć szukać pracy. 3.małżeństwu z dzieckiem,gdzie mąż pracuje i jego dochody nierpzekraczaja pewnej kwoty(trudno ją przekroczyć d;a nas,polaków,wierzcie mi), a kobiet niepracuje tylko zajmuje sie dzieckiem przysluguja benefity o łącznej wartości okolo 350 f przy sprzyjających wiatrach. o tyle...dziekuje wszystkim za odpowiedzi i dobre chęci,ale najlepiej sprawdzac u żródła.polecam dirct.gov.uk