Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

milkaa88

NA CO UWAŻAĆ WE WCZESNEJ CIĄŻY?

Polecane posty

Wczoraj zrobiłam 4 dni przed @ test i wyszły 2 wyraźne kreski:) Bardzo się cieszę, ale i tez bardzo boję.Drugi test zrobię za 3 dni w dzień spodziewanej miesiączki. Mieszkam w Anglii, na wizytę do GP(leksrz rodzinny) umówię się na następny tydzień, potem ona zgłosi mnie do położnej i dostane od niej list kiedy mam się zgłosić na USG, czyli ok 12tygodni. Boję się tego, że test może się myli, a bardzo bym nie chciała aby tak było(moja przyjaciółka tak miała 4 testy wykazały pozytywny wynik,zaczeła krwawić, w Anglii jej powiedzieli że poroniła, a jak poleciała na drugi dzien do Polski to powiedział jej ginekolog, że nawet w ciąży nie była, a to wszytsko przez tabletki, które odstawiła w tym samym cyklu co niby była w "Ciąży" i że to normalny okres), tego że jak mi się coś będzie dziać to mi tu nie pomogą bo ciąże uznają od 12tygodnia, no i teraz pobolewa mnie brzuch, nie aż tak bardzo, ale jednak, no i przez to boje się kochać z mężem. Pracuje fizycznie, co prawda nie dźwigam Bóg wie jakich ciężarów, ale stoję 8 godzin. Poradźcie coś proszę:)

Ciężko cokolwiek doradzić na odległość. Mogę Ci tylko napisać, jakie ja miałam zalecenia: kwas foliowy, nospa w przypadku skurczy i luteina z powodu zbyt niskiego progesteronu. Jeśli się obawiasz, bierz luteinę. Ona w Polsce jest podawana profilaktycznie nawet :) A z nospą bym nie szalała. Najlepiej znajdź sobie jakiegoś Polskiego lekarza lub położną. wiem, że dziewczyny tak robią, bo obawiają się angielskiej służby zdrowia

no właśnie nie wiem czy luteina jest w Anglii dostępna, bo jej tu lekarze nie przypisują. Oj mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze.

Gość siaisia86
milka 88 własnie ta luteina napoczatku jest wazna ale jak mi pani dr powiedziala przy plamieniu,na razie nie kochaj sie z m ezem bo mozesz zaczac plamic,ja tak mialam

Gość wizazka
Najlepiej od razu zmienić wszystkie złe przyzwyczajenia. Odstawiasz używki - koniec fajek i alkoholu. Koniec dyskotek, miejsc gdzie ktoś może cię przewrócić itp. Zmiana diety - ale o tym powie ci lekarz. Generalnie od momentu zajścia w ciążę wszystko się zmienia ;-) Właśnie jestem na tym etapie ;-)

Mnie lekarz tylko zalecił, unikać ciężkich prac typu noszenie i gorących kąpieli bo mogą zaszkodzić. Reszta to już normalnie;-)

Najpierw to ty zrob za 4, 5 dni bete , zeby potwierdzic ciaze :-P Lykaj codziennie kwas foliowy, nie wolno brac goracych kapieli ani rowniez cieplych dlugich, zero alkoholu i fajek, nie dzwigac. Poza tyn ciesz sie z tego czasu... Powodzenia.

Gość niuda
Temat sprzed ponad dwóch lat. Archeolog doradca. :O

Gość wizazka
Najważniejsze - konkretne rady ;-) Dziewczyn w ciąży jest na forum całe mnóstwo. Odpada praca fizyczna - nawet w domu powinnaś się ograniczać. Niestety z tymi ciążami bywa teraz różnie. Moje dwie koleżanki straciły dzieci ;-)

Gość niuda
Rada odemnie - zminimalizuj fluor. Śmiałam się, kiedy słyszałam, żebym zmieniła pastę na taką bez fluoru... ale wiem, że zmieniając na ajonę zrobiłam dobrze - nawet nie tak dawno czytałam o przypadkach osób, które miały właśnie przez fluor problemy przy ciąży. Po co się martwić?

Gość kasperska
Takie newsy jak twój traktuję raczej z przymrużeniem oka - sprawdzę. Szczerze mówiąc wygląda to śmiesznie - pytałam moją mamę i ona myła zęby pastą z fluorem, a ja jestem zdrowa, że ło ;-)

Gość niuda
Ale ja mówiłam podobnie - później przemyślałam to co się dzieje z moimi koleżankami. Masa dziewczyn traci dzieci. Więc moje wnioski były proste - przez 9 miesięcy będę maksymalnie o siebie dbała i wykorzystywała rady. Tyle można się poświęcić dla zdrowia dziecka...

Gość jajecznisia
Glownie to nie nosic ciezarow,nie przegrzewac sie (opalanie ,solarka,gorace kapiele) i nie przemeczac sie. nie znaczy to,zeby unikac ruchu -ruszac sie jak najbardziej,tylko to ma byc przyjemne. jak sie zaczynasz meczyc -przestan. No i wiadomo -faje,alkohol,ale to kazdy wie

Gość jajecznisia
Glownie to nie nosic ciezarow,nie przegrzewac sie (opalanie ,solarka,gorace kapiele) i nie przemeczac sie. nie znaczy to,zeby unikac ruchu -ruszac sie jak najbardziej,tylko to ma byc przyjemne. jak sie zaczynasz meczyc -przestan. No i wiadomo -faje,alkohol,ale to kazdy wie

Gość niuuda
Im bardziej będziesz o siebie dbała, tym lepiej dla ciebie i twojego dziecka. Te 9 miesięcy może być ciężkie, ale przecież robisz to dla swojego dziecka ;-) Tak więc miej to na swojej uwadze ;-)

Gość kraksak
Przede wszystkim na siebie i dziecko. Korzystaj z rad mam, które niedawno były w ciąży - a nie ciotek, które były w niej 30 lat temu. Staraj się wszystkiego pilnować - bardzo łatwo niestety teraz kobiety tracą swoje dzieci, a przyczyn może być wiele, tak więc polecam uwagę!

Gość niuuda
Trafna uwaga - moje ciotki wiedzą wszystko o wszystkim ;-) Szczególnie dużo rad dają te, które nigdy nie były w ciąży ;-) bAle potwierdzam - dbajcie o siebie. Ja już zmieniłam pastę na taką bez fluoru. O pozostałych kwestiach również pamiętam. Chcę aby moje dziecko było bezpieczne.