Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość latynoska bez noska

Łacina..... bardzo proszę o pomoc

Polecane posty

Gość latynoska bez noska

Bardzo mi zalezy zeby mi ktos to pomogl przetlumaczyc, mam pilne zaliczenie z łaciny, 3 teksty przetlumaczyłam, a ten jest za trudny:( Rozumiem piate przez 10, niektore zwroty ale potrzebuje calosci tlumaczenia. Bede b. wdzieczna:) Cum Octavianus victoria Actiaca parta Romam reverteretur , occurrit ei inter gratulantes vir quidam corvum tenens, quem haec dicere docuerat: "Ave Caesar, victor, imperator". Octavianus miratus avem viginti milibus nummorum emit. Tum socius opificis affirmavit virum illum habere et alium corvum et rogavit, ut Caesar eam avem afferri iuberet. Corvus allatus dixit: " Ave, victor, imperator Antoni". Octavianus nihil exasperatus iussit corvorum magistrum acceptam pecuniam dividere cum socio. Salutatus similiter a psittaco, emi eum iussit; idem picam dicentem eadem verba emit.Quae exempla sutorem pauperem incitaverunt, ut corvum loqui eadem verba doceret. Cum avis non responderet, sutor dicere solebat:" opera et impensa periit". Corvus tandem salutationem dicere coepit et sutor laetus ad Octavianum properavit. Qui autem respondit: "Satis iam domi salutatorum talium habeo". Tum corvus alia verba, quae saepius audiverat, dixit:" Opera et impensa periit". Ad quod Caesar risit emique avem iussit tanti, quanti nullam avem adhuc emerat.

Gdy Oktavian zwyciezyl Aktiake wspierana tereturami (nie wiem jednak co to oznacza) Romana , wszyscy mu gratulowali, wiwatowali przeklinajac, az w koncu ktos rzekl: "Witat Cezary, nasz zwyciezca, imperator". Oktawiam wowczas poczul sie z lekka przygaszony. Zaczal stosowac afirmacje, zeby nie czuc sie wyalienowany, i wypil goravit (sok z kory debu), Cezar w miedzyczasie wlozyl beret. Ciezki tekst ... ciag dalszy nie nastapi ;)

Gość latynoska bez noska
pytam powaznie

Gość Ruchacz Zawodowiec
Kup se słownik małpo. Wyruchać twoją psioszke??

Gość chyba mało osób zna
:(

Gość nieprawdziwa z
maciek idealnie przetlumaczyl oktawian przyjal w kolejnym zdaniu lapowke od magistra wykasuj temat o lapowkach albo zglosze go redakcji :p