Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dawca szpiku...

Dawca szpiku kostneg - ryzyko?

Polecane posty

Gość Dawca szpiku...

Chiałabym się zapisać Banku Dawców Szpiku Kostnego. Jest bardzo mało informacji od osób, które już szpik oddaly... interesuje mnie jaki to faktycznie ma wpływ na zdrowie. Jestem dawcą krwi i wiem iż mimo zaleceń, iż kobieta może oddawać co 3 miesiące, to wiem że to jest za często ( a takiej informacji nie ma na żadnej oficjalnej stronie) ... A jak jest z oddaniem szpiku? czy mogą być po oddaniu jakieś komplikacje, problemy ze zdowiem?

Gość iiiiiiiiigla
zobacz na stronie uruszli jaworskiej. tam sa wypowiedzi osob - dawcow.

Co należy zrobić by zostać potencjalnym dawcą szpiku kostnego? Po pierwsze musicie wybrać Bank Dawców do którego chcecie należeć, następnie zgłosić się do tego banku (Fundacji) - można to zrobić e-mailem - i zadeklarować chęć zostania dawcą szpiku. Fundacja powinna przysłać deklarację do wypełnienia (na stronach www niektórych fundacji można deklaracje pobrać a następnie wysłać e-mailem na podany adres). I czekać na zaproszenie na badania. Badania potencjalnych dawców polegają na pobraniu niewielkiej próbki krwi. Następnie dane genetyczne dawcy zostaną umieszczone w Rejestrze Dawców Szpiku. WSZELKIE KOSZTY BADAŃ PONOSI FUNDACJA (BANK DAWCÓW SZPIKU) http://hematoonkologia.pl/osrodki_hla - jest to strona na której znajdziecie wykaz ośrodków gdzie prowadzone są badania potencjalnych dawców szpiku.