Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vavi

macierzyński, co? jak? kiedy?

Polecane posty

Gość vavi

witam mam pytania dot. urlopu i zasiłku macierzyńskiego, jeśli sie ktoś orientuje albo ma możliwość zapytania kadrowej, to bardzo poprosiłabym o odpowiedź. Moja sytuacja wygląda następująco: - od 12.10.2009r do 11.12.2009r miałam umowę 3/4 etatu na czas określony, umowę tą przedłużyli mi do terminu porodu. (dostałam od nich zaświadczenie o tym, ale samej umowy jeszcze nie podpisałam, czy wystawią mi ta umowę dopiero jak dostaną ode mnie zaśw., że urodziłam aby wpisać odpowiednią datę na tejże umowie?) - w jakim czasie po urodzeniu mam się udać do ZUS-u i z jakimi dokumentami, aby dostać urlop i zasiłek macierzyński? -jaki okres zatrudnienia bierze pod uwagę ZUS obliczając wysokość zasiłku? 6 czy 12 miesięcy? - jeśli z 12 miesięcy, to jakie zaśw. mam przedstawić z poprzedniej pracy, w której pracowałam na 1/8 etatu od 1.05 do 31.07 2009r. Ale sytuacja z wynagrodzeniem wyglądała inaczej, ponieważ to co było na umowie to jedno, a rzeczywistość to drugie. Już wyjaśniam. Otóż podstawa wynosiła ok 160 zł(lub coś koło tego) tylko, że tego szef nie wypłacał, natomiast wypłacał same delegacje. I ta kwota co wychodziła za delegacje służbowe zagraniczne była wypłacana, wystawiał (bodajże) KW i robił przelew na konto. Jeśli te dochody (160zł czy del?) liczą się do wysokości zasiłku macierzyńskiego to jakie zaświadczenie mam przedstawić? Jeśli ktoś byłby zainteresowany pomocą w odp. a nie wszystko jasno i dokładnie opisałam to pytajcie, postaram się rozjaśnić

po pierwsze upomnij sie u pracvodawcy o umowe. Zasiłek liczy sie na podstawie kwoty, od której pracodawca odprowadzal składki na ub społeczne. Na twoim miejsu poszłabym do ZUSu i popytała czy były placone za ciebie składki i czy sa placone nadal. Tam tez uzyskasz inf jak dkoladnie bedzie zasilek liczony. Co do dokumentów - przedstawiasz zaswiadczenie w pracy o tym że jestes w ciąży z data przewidywanego porodu i procodawca zalatwia reszte. Ty nic w ZUSie nie zalatwiasz. Kasę bedziesz dostawac pozniej albo z ZUSu albo od pracodawacy, zależy ile osob zatrudn ia pracodawca.

Gość mamciamamcia
swoją drogą, brak umowy to jakieś nieporozumienie. Na umowie pisze sie z dniem porodu a nie czeka na to az pracownica urodzi

Gość vavi
dziękuję za te odpowiedzi co do umowy to moja kierowniczka ma dzisiaj dzwonić w tej sprawie do księgowej, chociaż już tyle razy się o to wypytywałam i nic, zobaczymy

Gość vavi
mamciamamcia dzięki za ten link, właśnie kiedyś próbowałam znaleźć ten temat bezskutecznie, jeszcze raz dzięki