Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do matek

pytanie do matek

Polecane posty

Gość pytanie do matek

ja rozumiem, ze ciaza, ze porod, ze dlugo wyczekiwane dziecko. Ale nie rozumiem w jakis sposob moze to wszystko tak nagle odebrac rozum. Szwagierka urodzila. Jedyny temat na jaki mozna z nia pogadac jest jej dziecko, co robi, czego juz sie jak omatka nauczyla, jak zmienia pieluche, ile razy wyjsc na dwor, i duzo duzo by wymieniac. I zauwazylyam taki stadny styl wypowiedzi zaraz po tym jak dziecko przyjdzie na swiat. Kazda mamuska mowi: nie lubimy tych pieluszek, nie lubimy tego mleczka, nie chcemy teraz isc na dwore. Juz pomijam infantylne zdrobnienia typu jabluszko, katarek czy kupka, itd.. Dlaczego zadna matka nie powie: moje dziecko nie lubi tych pieluch, tego mleka czy nie chce isc na dworek. Czy wam calkowiecie ta ciaza rozum odbiera i zdolnosc do SAMODZIELNEGO mylsenia w liczbie pojedynczej, czy tak juz zostaje i jestescie gdakajacymi w liczbie mnogiej kurami..?

Gość Blektok
jesteśmy gdakajacymi w liczbie mnogiej kurami :)

Gość lall
Gadanie o dziecku jest spowodowane hormonami. Kobiety po porodzie mają to do siebie że są nastawione właśnie na dziecko. Sa bardzo wrażliwe, potrafią się rozczulać nad wszystkim, a nad dziećmi szczególnie. Nie wszystkie kobiety ale większość i nic w tym złego. Z czasem to przechodzi i zamienia się w taką dojrzalszą miłość. Jesli chodzi o zdrabnianie to jest to spowodowane tym co napisałam wyżej. Dziecko jest malutkie, a świat wielki więc logiczne jest ze żeby świat wydal się bardziej przyjazny małemu dziecku to trzeba by go lekko "zmniejszyć" a takiemu "zmniejszeniu" służą właśnie zdrobnienia. To nie jest kwestia "cofnięcia się w rozwoju" tylko tak działa nasz mózg. Natura tak to wszystko wymyśliła żeby matki nie odrzucały swoich dzieci tylko widziały w nich cud świata. Niestety człowiek nawet to jest w stanie popsuć i pełno zimnych nieczułych matek odrzucających własne potomstwo.

Gość odpowiem tak
jak bedziesz miała dziecko to przeczytaj to co napisałaś i bedziesz wiedziała co o tym pytaniu w tym momencie myślą matki:)

Gość odpowiem tak
i o tobie:P

Ja tak nie mówiłam,zwłaszcza jak rozmawiam/rozmawiałam z dorosłymi ludźmi,ale koleżanka powyżej ma rację. To hormony rządzą zachowaniem kobiety w tych pierwszych miesiącach po porodzie,jest ona nastawiona wyłącznie na dziecko i nikogo to nie powinno dziwić ani przeszkadzać. Jak Ci się nie podoba to z nią nie gadaj.

adopcja najlepsza bronia przed hormonami po ciazy :D:D:D coz, ja unikam towarzystwa osob z ktorymi nie mam wspolnych tematow i autorce tez tak radze, jesli chce zachowac dotychczasowe zdrowie psychiczne. matki to drugi gatunek kobiet, istnieja w duzej liczbie i trzeba je zaakceptowac.

hm... ja nie zdrabniam bo sama mnie to drażni :P a co do opowiadania o dziecku owszem móie jak ktos zadaje pytanie to opowiem a tak w gronie zanjomych mamy ciekawe tematy :) i rzeczy do robienia

Gość pytanie do matek
jedno wiem na pewno - nie pozwole sie zniewolic dziecku i na pewno nie bede gdakac tylko o nim. Dziecko to tylko dziecko, ja tez mam swoje potrzeby. Jestem na tyle inteligentna by umiec sie wypowiedziec za siebie bez liczby mnogiej. Infantylne jest zdrabnianie i wypowiadanie sie w podwojnej formie: nie pasuje nam ta oliwka.. matkoooooo.... I nie mam 20 lat, jestem juz po 30stce i wciaz zastanawiam sie czy takie swiadome cofniecie sie w rozwoju (ciaza , porod, wychowanie) wyjdzie na zdrowie mi i mojemu otoczeniu. Szczegolnie mam na mysli siebie.

Gość fhhyryh
No nie wiem... Ja urodziłam i jakoś nie ześwirowałam. Dzieci jak nie lubiłam tak dalej nie cierpie (swoje kocham - dla jasności). Nie zachwycam się nad kupkami i nad beknięciami, a wręcz przeciwnie po każdej zmianie pieluchy kilkakrotnie myję ręce bo mam odruch wymiotny. Nie truję dla nikogo o dziecku, o jego dokonaniach, jego postępach w rozwoju bo sama wiem ze osobę postronna to absolutnie nie interesuję. Nie piszczę też jak niedorozwinięte, nie lukruję słów, noga to noga, ręka to ręka a nie potwór zwany rączusią czy nożunią. Z domu też wychodzę i to ku boleści serc niektórych bez dziecka.

:D w liczbie mnogie mowiłam jak byłam w ciazy teraz juz pojedyncza choc wiele razy sie z tym spotykam że mamay mówia napijemy sie soczku

Gość lall
do myszki no ty jesteś mis forum. Na każdym temacie najlepsza zero błędów. Chodzący ideał- Typowa kafeteryjna mamusia :) Do autorki tematu nie możesz z góry założyć co będzie jak urodzisz bo hormony robią swoje. Gdyby dało się panować nad wszystkim nie byłoby szoku poporodowego, depresji poporodowej itd Do koleżanki która napisała ze matki to 2 gatunek ludzi. Obawiam się że twojej mamie byłoby przykro gdyby to przeczytała.

Gość faktycznie myszka
zawsze najlepsza,bezbledna i superzorganizowana Miss forum,ot co:)

Gość Eliza O
A ja będę i lubię zdrabniać :D

Gość no taaa myszka supermama
jarająca trawę :classic_cool: nie ma to tamto

jaranie trawy jest ok,najważniejsze przecież że nie używasz zdrobnień :P bo to byłoby przegięcie nie?

no ok bo jak rozmawiam z ludzmi i miałabym mówic bejbik ,kupka, itp to nie jest fajne a pale w domu w towarzystwie meża i czasem znajomych wiec ???

a wiec wyjaraj sobie resztki szarych komórek :o powodzenia p.s. biedne dziecko bedzie brało wzorce od matki narkomanki tak, tak - NARKOMANKi - nie wiedziałas, że nią jestes?

najbardziej mnie śmieszy jak ktoś mówi że "ja to na pewno nie będę ...." nigdy nie mów nigdy jestem matką od 6 miesięcy zdrobniale mówię do syna i nie widzę w tym nic złego ale co do pogadanek z koleżankami to akurat mówię to czym są zainteresowane, moje dziecko nie jest pępkiem świata i jest wiele innych ciekawych tematów do rozmów

Gość www.tnij.org/prawica2010
takie mamuśki to zmora Naszej Klasy,dziennie wrzucają po 10 fotek swojego maleństwa i oczekują że wszyscy będą komentowac

nudna jestes :O nie uwazam sie za narkomanke pale bo chce a nie musze a to mala roznica nie próbowałąs nie wiesz nie wypowiadaj sie byc moze wokół ciebie jest tabun ludzi jarajacych a ty nie wiesz bo ci nikt nie mowi a ty im cukrujesz

Gość myszsyzjka
ty uczepiłąs sie myszki znów co ci do niej kazdy robi jak chce dziecku nie daje a skad wiesz ze twoje nie bedzie jarało ??? wolisz by pijł wóde ? czy jarał??

Gość pale bo chce a nie musze
:D :D :D :D :D :D :D no comment...

franka czesem trzeba cos doczytac miedzy wierszami mam duze mieskzanie z duzym balkonem i jak cos to palimy na balkonie