Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilka bbb

Jak przyrządzacie szpinak?

Polecane posty

Gość kamilka bbb

Własnie zjadłam szpinak - mrożony ugotowałam w garnku z solą, pieprzem, wegetą, odrobiną masła i śmietany słodkiej.Był nawet niezły. Czy macie jakies inne przepisy na pyszny szpinak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kamilka bbb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rozmrożony (koniecznie rozdrobniony) na patelni memłam trochę, doprawiając czosnkiem, jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i czym tam jeszcze. Gotuję makaron muszelki, mieszam to wszystko w garnku dodając ser żółty, pokrojony w kostkę. Podaję z jajkiem sadzonym. Rozmrożony (teraz lepiej liściasty, ale niekoniecznie) memłam jak wyżej, z tym, że odparowuję tyle wody ile się da, nie dodaję jogurtu. Przekładam do miseczki, mieszam z jajkiem i odrobiną bułki tartej, taką ciapę smażę na odrobinie oleju z obu stron w formie hm, placuszków, kotlecików. Po przewróceniu plasterem sera żółtego. A wyszukiwarka nie zadaje bólu :) I tam też są sprawdzone przepisy, nie wyssane z palca, a akurat na szpinak jest mnóstwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mrożony robię tak
Kupuję mrożony w liściach, tego rozdrobnionego nie znoszę, bo robi się obrzydliwa papka. Wrzucam na patelnię, przykrywam, on się rozmraża na ogniu, potem odkrywam, żeby odparował, solę pieprzę, dodaję trochę czosnku. I to jest baza. Najczęściej używam go do makaronu z sosem serowym: w osobnym garnku robię sos ze śmietany i sera pleśniowego z dodatkiem gałki muszkat.. Na makaron kładę przyprawiony szpinak i polewam sosem serowym. Pyszne danie. Dobre połączenie jest też szpinaku z serem feta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka franca
jak smakuje szpinak? dzis kupilam i chce sie do tego zabrac bede jafdla go 1 raz w zyciu jaki ma smak do zcego go porownac?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do rondelka
dodaje maslo sol i na koniec wbijam w to jajko az sie zetnie. tez dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozmrażam na patelni, dodaję śmietany, czosnku, przyprawiam solą i pieprzem a czasami dodaję jeszcze kukurydzę konserwową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sos szpinakowy z kurczakiem ilosci dowolne filety z kurczaka pokrojone w kostke sos sweet chili szpinak pomidorki koktajlowe smietana makaron filety pokroic, zalac mala iloscia sosu chili, zostawic na godzine. potem wrzucic na rozgrzny olej, uzmazyc, jak kurczak bedzie miekki dorzucic szpinak przesmazyc, na koniec wrzucic pomidorki koktajlowe, smazyc jeszcze 2 minuty, zalac smietana i pogotowac chwilke az sos zgestnieje. podawac z makaronem. pycha SZpinakowy bigos wg mojej babci Szpinak ugotowac, odsisnac i posiekac nozem. Dodac do niego pokrojona i podsmazona ze szczypiorkiem kielbase zwyczajna. Z maki i smietany zrobic zaprawke, zalac wymieszac i gotowac na malym ogniu az zniknie smak maki czyli do pol godziny ciagle mieszajac. Podawac ze swiezym chlebkiem. mozna odgrzewac na patelni jak bigos. potrawa moze nie wyglada apetycznie ale jest bardzo smaczna nie podaje dokladnej ilosci skladnikow bo gotowac uczyla mnie babcia wedlug jej miarek "na oko" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jeśli chodzi o papkowatość - jadłam rozdrobniony dwóch różnych firm, Hortexu i jakiejś mało znanej, i ten hortexoy to faktycznie jest obrzydliwa, przemielona papka, która jest postrachem dzieciństwa przedszkolaków. Ta drugia firma, której kompletnie nie pamiętam, ale spotkałam ją w Biedronce, ma ten szpinak smaczniejsz, z mniejszą zawartością wody i mniej przemielony, choć nadal odpowiewdnio oblepiający makaron i "wchodzący" w muszelki. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taki mrożony to zwykle jadam "w czymś" no w zupie. Albo wymieszany z jakimś mięskiem. Zdecydowanie wolę szpinak świeży, taki w listkach, wtedy daję do niego no rzodkiewki, majonez, jajka na twardo, sok z cytryny i mam pyszną sałatkę :) Zresztą z tego surowego nie problem coś wymyślić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Simona1811
Liście szpinkaku z czosnkiem, pieprzem, solą.. Do tego zalać śmietaną i można wrzucić to do naleśników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×