Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwemn

brak kupy u niemowlaka

Polecane posty

Gość qwemn

Co robić? Przecież nie mogę codziennie wkładać dziecku czopka. Do tej pory nie było problemu z wypróżnieniem. Od kilku dni dziecko nie może zrobić kupy. Czopek pomaga, ale na drugi dzień znowu nie ma kupy itd.

Gość a w jakim wieku jest dziecko
? niemowlę nie musi robić kupy codziennie

a zminiłas - wprowadziłąs cos do diety ??? dawaj jabłka , śliwki do tego możesz dodawac troche otrąb pszennych

Gość moj robi raz na 3 dni
niemowle nie musi robic codziennie oszlalas z tymi czopkami?

Gość qwemn
Dziecko ma 8 tygodni i jest karmione mlekiem z piersi+bebilon ha. Skoro nie musi robić kupy codziennie, to dlaczego się pręży, krzyczy ma twardy brzuszek.

8 tyg dziecku wkłądasz czopek codzieniie:O zmien diete ty a moze zmien mleko !!!! podaj espumisan, infacol czy co tam jest jeszce koperek, rumianek

bo jesgo układ pokarmowy jest jeszcze NIEDOJRZAŁY Twoje dziecko nie jest jedynym, które boli brzuszek, ma kolki dziecko karmione mlekiem matki moze wypróżniać się nawet raz na tydzień i jest to całkowicie normalne

Gość moj robi raz na 3 dni
*odstawic modyfikowane

modyfikowane nie musisi byc przyczyna zaparac chco moze jak rowniez zla dieta matki karmiacej moze byc przyczyna

Gość qwemn
Nie podaję czopka codziennie!!!!!! Podałam raz, dziecko zrobiło kupę i potem znowu kupy brak.

Gość to nic takiego str a sz nego
odstaw bebilon karm tylko piersia i podawaj espumisan sama pij koper wloski, jedz jogurty np activia w duzej ilosci masuj dziecku brzuszek i pamietaj ze dziecko na piersi moze robic kupe nawert co 2 tyg!

Herbatka z rumianku albo kopru włoskiego, nie dawaj mu czopków, masuj brzuszek, ciepłe kłady najwyżej do lekarza i pamietaj niemowlę codziennie nie musi robic kupki.

Gość qwemn
Żadna farmakologia nie pomaga. Nie mogę karmić tylko piersią, więc dokarmiam bebilonem. I, bardzo proszę, mnie nie linczować z tego powodu.

Gość saleminka8
no właśnie...nie musi robić codziennie,jak zrobi kupe to po co następnego dnia znowu wpychać mu kolejny czopek??:] ja bym już zapytała pediatre a nie wciskała dziecku czopek,mój nawet i 4 dni nie robił,a to nie oznacza problemów z trawieniem,zaparcia...tylko że dziecko dobrze toleruje pokarm i wchłania dobrze i nie ma sie z czego wytworzyć wystarczająca ilość masy kałowej...

farmakologia nic nei pomoże tylko przystawianie, przystawianie i jeszcze raz przystawianie do piersi dziecka jest w stanie pobudzić laktację przystawiaj dziecko tak często jak tego żąda, a na pewno niedługo zobaczysz efekty:)

Gość qwemn
Powtarzam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie podaję czopka codziennie. Podałam RAZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość zaparcia u niemowląt
często są spowodowane zbyt dużą ilością żelaza w mleku modyfikowanym, pogadaj z pediatrą i wybierz inne mleko dziecko znajomych też miało ten problem, strasznie się z nim męczyli aż wreszcie jakiś mądry lekarz ich uświadomił, po zmianie mleka problem zniknął

Gość qwemn
A samą piersią nie mogę karmić, bo jedną mam usuniętą a ta druga nie produkuje wystarczającej ilości mleka. Jak widać, nie zawsze można karmić piersiami.

qwemn własnie nie zwsze sie ma to co chce ja mam dwie i tez nie wiele produkowały i były nici z tego od urodznia dokarmiany nie martw sie

Autorko, nie martw się :) Po pierwsze - nie musisz mieć wyrzutów sumienia że nie karmisz tylko i wyłącznie piersią :) A docinkami się nie przejmuj, bo u nas w Polsce to panuje stereotyp, że jak matka nie karmi piersią to wyrodna i pewno nie zależy jej na dziecku... BZDURA !!!! A co do kupy... Dziecko nie musi robic codziennie... Jeśli nie płacze, oddaje gazy, nie ma twardego brzuszka to jest ok :) Podawaj tylko herbatkę koperkową lub rumiankową a kupa się z pewnoscią pojawi. Moje dziecko ma 6 tygodni i robi jedną kupę na dobę, ale jeśli zdarza się że mija półtora dnia a kupki nie ma to po prostu cierpliwie na nią czekam :D Pozdrawiam

Ja też dokarmiam. Mało tego ściągam pokarm , bo mały kilkakrotnie bardzo poranił mi brodawki. Nie umiał dobrze złapać piersi i pogryzł mi brodawki. Karmienie dla mnie nie było przyjemnością. Moje dzieciątko tez ma problemy z kupą i kolki. Jedyne, co pomaga to masaż brzuszka i suszarka do włosów...to na kolki. A jeżeli chodzi o kupy...to na razie czekam. Może coś wyjdzie:)

Gość MonikaWroc
Ciężko mi przyjąć do wiadomości fakt, że niemowle może nie robić kupy aż 2 tygodnie i nic mu nie będzie...No ale chyba będę musiała się z tym pogodzić i to jakoś zaakceptować :). Mój syn ma 1,5 m-ca, jest na piersi i robi kupy tak, co 4-7 dni. Puszcza bąki, brzuch ma miękki i ogólnie jest spokojny, więc chyba jest ok. Dzisiaj jest np juz siódmy dzień i kupy nie ma dalej...będę czekać i nie panikować :)

Gość gość
jak karmisz ty musisz zmienic diete, zadnych slodyczy, czekolad, ryzu, ziemniakow. Zacznij jesc kasze, kupi specjalny chlebek razowy z ziarnami, pij duzo wody, jogurtow, kefirow. Byc moze ma kolki, a nie zatwardzenie...

Gość kjljl
Od ponad dwóch tygodni odchodziłam od zmysłów, bo moja prawie 6 miesięczna córeczka, która jest tylko na mojej piersi nie robiła kupki. Pediatra był spokojny i twierdził, że to normalne, ale już po 10 dniach zalecił stosowanie 3x3ml Debridat`u i soczków jabłkowych. Niestety mała pluła lekarstwem dalej niż widziała, a soczek nic nie pomógł. Po dwóch dniach odpuściłam. Położna uspakajała, że całe moje mleko wchłania się i nie ma powodów do obaw, tym bardziej, że dziecko ma miękki brzuszek, puszcza bąki i jest spokojne. Dzisiaj dałam jej pierwszy raz kilka łyżeczek zupki (ziemniaczek+marchewka+pietruszka), a po dwóch godzinach pierś. Po kolejnych dwóch godzinach córcia zrobiła kupkę (tylko tą zupką i moim mlekiem) :) To był 16 dzień bez kupki! Oznacza to, że nic jej tam nie zalegało, tylko wszystko wchłaniało się.

Gość gość
Podziwiam takie kobiety które maja cierpliwość do tych kupek . Jak juz mój maluch który ma 4 miesiące 6 dzień nie robi to wkładam mu czopek . czasami pomaga soczek jabłkowy . Ale to czasami .

Gość Baranek9292
Moja mała ma 7 tygodni i tez mamy problem z kupa. Mała stęka przyciąga nogi do brzuszka pręży się czesto podczas jedzenia odrywa się od cyca albo od butelki napina się i płacze, puszcza baki które nie pachną maciejka i tez czasami się meczy. Podaje espumisan i debridat ktory przpisal pediatra który stwierdził ze wszystko jest w porządku i tez powiedział ze dziecko nie musi robić kupy codziennie. Tylko czemu mała pręży się i zachowuje jakby ta kupę chciała zrobić a nie może. Próbowałam już chyba wszystkiego masaże, katetery, mleko na kolki i zaparcia, acidolac na trawienie wszystko nic herbatki których nie chce ruszyć bo nie smakują, sama jjem śliwki i jabłka. Już nie wiem jak jej pomoc zeby dziecko było spokojne i się nie męczyło bo ewidentne coś jej dolega bo nawet jak spi to co jakiś czas się budzi i spina. Jak wywolac kupę? A jeśli to normalne ze jej nie robi to dlaczego się napina i płacze i jest niespokojna?