Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

otoja1986

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Witam (mam 24 lata) wróciłam właśnie od ginekologa (kobiety) , chcę zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, pani zapytała czy wiem, że tabletki anty mają skutek wczesnoporonny (!!!!!!) i niechętnie się popatrzyła na mnie..... powiedziała, ze muszę zrobić najpierw USG piersi. zdziwiłam się trochę. Czy Wam też przed tabletkami zlecono zrobić to badanie??

Z tego co wiem jeśli ktoś chce zacząć brać tabletki, to wpierw należy zlecić badanie poziomu hormonów. Może USC kazała Ci zrobić by sprawdzić czy nie masz jakichś guzków? A co do "niechętnej miny", to może po prostu ma ona takie, a nie inne zasady moralne, a może Ci się wydawało.

USG piersi jest przydatne, bo tabletki zwiększają ryzyko wystapienia nowotworów estrogenozaleznych, a do tych nalezy rak piersi. badanie jest bezbolesne, wiec nei widze problemu żeby je zrobic. raz na jakiś czas warto. moze pani doktor myslała że skierowanie na to badanie Cie zniecheci do piguł?... antykoncepcja hormonalna nie ma nic wspolnego z działaniem wczesnoporonnym.