Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczacasieeeeeeeeeeeeeeeeeeee

do uczacych sie jezykow obcych- czy to dobra metoda

Polecane posty

ucze sie angielskiego. obecnie moim celem jest certyfikat fce. wiem zaraz ktos napisze ze dzis fce nic nie znaczy itp itd ale mi akurat jest on bardzo potrzebny do pracy. ucze sie przerabiajac rozne ksiazki z cwiczeniami np test your vocabulary for fce . oprocz tego cosdziennie staram sie w zeszycie zapisac kilka zdan po angielsku i nauczycsie ich na pamiec. sa to zdania albo ze stronki www.elllo.org albo z bbc. czy mysslicie ze ta metoda z tymi zdaniami jest dobra? wydaje mi sie ze nauka samych slowek wyrwanych z kontekstu nie jest najlepsza

Gość pappapa
chcesz uczyc ang? mam ten sam problem, tylko, ze ja nie znam podstaw, ktorych ucze sie sama. chcialam isc na korki, ale powie mi to samo co w ksiazce jak na razie. fce jest ponoc strasznie podchwytliwy :(

uczenie sie na pamiec gotowych zdań troche da, ale niewiele. w praktyce mozesz nie spotkac podobnego zdania io nie bedziesz w stanie uzyc zapamietanego. ucz sie MYŚLEĆ po angielsku. usłyszysz zdanie w radio - spróbuj ułożyć je w głowie po angielsku. mówisz coś do kogoś - a w głowie układasz wersję angielską. i tak dalej...

to nie dobra metoda. Są specjalne książki opracowane do zdania tego certyfikatu. Nie ucz się na pamięć zdań tylko nowych słowek.

no wlasnie uczylam sie kiedys samych slowek i okazalo sie ze sporo znam ale nie umiem ich uzyc. robie testy zadania do fce ale to pod katem use of english. ale tych zdan ucze sie pod kątem writingu i speakingu. to nie jest ze dokladnie ucze sie na pamiec ale zapamietuje rozne konstrukcje kolokacje ktore potem moga myc mi potrzebne . uczac sie np slownictwa zwiazanego z ubiorem ucze sie nie pojedynczych slowek ale np zdan typu ta bluzka jest na mnie za mala, nie pasuje do moich spodni, wyroslam z tej sukienki itp itd

Gość praca tlumacza 1 2 3
jaki certyfikat mozna zrobic zeby byc tlumaczem?

do papapapap--- a Ty chcesz uczyc? wydaje mi ieze powinnas zapisac sie na jakis kurs najlepiej w malej grupie tak do 7-8 osob. korki moga byc nurzace, a taka praca w grupie troche mobilizuje bo wiadomo wstyd przed grupa jak sie czeos nie wie. najlepiej byloby gdyby prowadzacy grupe byl native speakerem. moja znajoma chodzila na taki kurs i bardzo sobie chwalila bo duzo sie nauczyla . potem byla juz w innej szkole gdzie uczyla polka i mowi ze juz nie bylo tak fajnie choc nie bylo zle. aby byc tlumaczem chyba nie wystarczy sam certyfikat a jesli juz to na pewno ten najwyzszy Proficiency plus jakies studium dla tlumaczy. czesto sa takie na uniwerkach trwaja 2 lata(dla osob ktore maja juz mgr)

mam cpe, czy sa jakies kursy dla tlumaczy?

Gość niki777
ja tez od prawie roku zaczelam uczyc sie angielskiego ponownie....kiedys uczylam sie w Polsce ....ale niewiele z tego juz pozostalo...ja ucze sie malej grupie max. 6 osob,z ktorych nie zawsze wszyscy sa obecni....najwazniejsze to uczyc sie jak najwiecej Vokabeln...bez tego ciezko...no i tych wszyystkich nieregularnych czasownikow...Irregular Verbs...trzeba niestety nauczyc sie na pamiec....dobra jest ksiazka English Elements Refresher B1 ...autorzy Sue Morris and Annie Roth...zawiera ona rowniez CD...tylko nie wiem czy polskiego wydania tez istnieje...trzymam kciuki za Was ...ja tez mysle,ze kiedys beda jakies "owoce" tej nauki...od 10 lutego zaczynam nowy semestr...:)

Gość niki777
zapomnialam dodac,ze uczy nasza gruppe amerykanka....nieraz ciezko ja zrozumiec

kursy raczej nie ale wejdz na strony roznych uniwerow to moze znajdziesz podyplomowke jakas ale to musisz miec mgrzeby ja zaczac. wiem ze w poznaniu co s takiego jest jak znajde link to podesle

Gość naprawde nie wiem......
wg mnie to nie ejst dobry sproosb- zwalszcza uczenia sie zdan na pamiec.... jak juz tkos wsponial musisz nauczyc sie myslec po angielksu a to wymaga duzo pracy--- oza tym nie cwiczycz w ogole mowienie na glos?

ja tez szukam w necie. ale ja nie mam magisterki, robie teraz licencjata z zarzadzania, wiec nie nie powiazane. Chcialabym powiazac tlumaczenia 2 jezykow franc i ang ale to to chyba po lingwistyce.

mowie te zdania na glos. i powtarzam to nie sa moze cale zdania ale bardziej jakies kolokacje zeby np wiedziec kiedy stosowac czasownik do a kiedy make itp

Gość llpp
Powiem Ci tak, inaczej wyglada nauka do Fce i inaczej nauka jezyka w celu mowienia czy po prostu jego znajomosci. Do Fce trzeba nauczyc sie mnostwo slowek, konstrukcji, ktorych "nativi" na co dzien w ogole nie uzywaja. Ja mam CAE zdane na A, a jak wyjechalam do Stanow i zaczelam zalatwiac sprawy typu bank, telefon, prad, wynajecie mieszkania, to okazalo sie, ze te wyuczone slowka na nic mi sie nie zdalo i zaczelam uczyc sie "prawdziwego" angielskiego.

uczenie sie samych slowek juz przerabialam i efekty niewielkie

Gość llpp
Jesli jednak chcesz zdac fce, to oczywiscie nauka calych zdan, czyli slowka w kontekscie jest jak najbardziej ok, uczenie sie samych slowek jest bez sensu i prowadzi do uzywania kalek z polskiego.

Gość naprawde nie wiem......
hmmmm....pwiem ci ja opeiro angielksiego sie nacuzyla po przyjezdzie do uk. i dopiero wtedy usiwadomilam sobie jak zle w polsce ucza ang. hmmm.....ale trudno to wytluamczyc.

llpp----tak ja wiem ze to tak wyglada :-) na raziee moim celem jest fce . i wiem ze gdy kkiedys gdzies wyjade to przezyje niemaly szok :-) moi znjomi juz mi opowiadali jak to jest nawet co niektorzy po fillogii angielskiej :-)

bardzo dziekuje za linki juz czytam!

tak mam te ksiazke jest dosc dobra ale aktualnie ucze sie innych :-)

Gość a Zygmunt Broniarek
stosujac metode pamieciowa nauczyl sie 6 czy 8 jezykow i teraz bardzo propaguje te meode. jego ksiazka do angielskiego jest szybko sprzedawana i trudno ja zdobyc.

Gość upppppppppppppp

Gość uuppppppppppppppppppppp

Gość co sadzicie o metodzie Broniar
ka?

Gość uuppppppppppppp

Gość uuppppppppppppp
nikt sie nie uczy jezykow?

Gość english_breakfast
Kojarze te kursy BBC, kilka lat temu je ogladalam, calkie fajne. Dobre jest powtarzanie słówek np. na repetio.pl (tam jest chyba nawet zestaw do fce, a jak nie ma, mozesz sobie dodac :)). No i zawieszaj sobie post-ity ze słówkami na ścianie. Słuchaj angielskich piosenek, oglądaj filmy bez napisów itp. :D -- www.pracadomowa24.pl/polec/3799