Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a w pon. mam egzamin

Nie rozumiem tej rachunkowowsci!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

:(:(:(:(:(:(:(

Gość mimo wszystko powodzenia

Gość joasiaaaaaaaaa25
mogę ci pomóc...czego nie rozumiesz?

kilku zadan.... nie zawsze wiem kiedy cos wpisac w WINIEN a kiedy jako MA, w przypadku kont aktywno-pasywnych.. i te metody FIFO, LIFO... masakra:(( proste bilanse rozumiem.

Gość kitonga
pytaj

Gość gfufvguycvfuitgyutf
rachunkowość wbrew pozorom jest bardzo prosta i logiczna, jak czegoś nie wiesz to napisz, na pewno ci to tak wytłumaczymy że zrozumiesz

W przedsiebiorstei Korten bedacym platnikiem VAT , stan srodkow pienieznych w rachunkach bankowych na poczatek stucznia wyniosl 4000ł. W biezacym okresie zaksiegowano nast.operacje gospodarcze: 1. 4 stycznia zaplacono przelewem podatek od nieruch. - 2000 zł 2. 7 stycznia zaplacono przelewem odsetki od nieterminowejj wplaty podatku od nieruchomosci - 23 zł 3. 13 stycznia sporzadzono liste plac pracownikow - 17 tys zł 4. Tego dnia rowniez naliczono skladki na ubez. spol. w czesci pokrywanej przez pracownikow - 3000 zł 5. Naliczono skladki na ubezp zdr w czesci pokrywanej przez pracodawce - 1500 6. naliczono pod.dochodowy od os fizycznych - 1600 zł 7. i otrzymano fakture za uslugi telekomunikacyjne: wartosc netto 880 zl VAT 22% ....... zł wartosc brutto ....... zł Zaplata nastapi przelewem z rachunku bank. za 3 tyg. Zadanie: zaksiegowac operacje na kontach zakwalifikowac koszty do odpowiednich grup i obliczyc sume kosztow rodzajowych

Albo krotsze:P W ksiegach rachunkowych firmy X znajduje sie samochod dostawczy o wart.poczatkowej 60 000 zł. Jego dotychczasowe umorzenie na dzien 31.12. wynosi 12 tys zł. Samochod jest zaliczany do 7 gr klasyfikacji sr trwalych. Roczna amortyzacja wynosi 20%. Stosujac metode liniowa, : 1. otworz konta saldami poczatkowymi na dzien 1.1. 2. oblicz miesieczny odpis amortyzacji za styczen 3. zaksieguj odpis amortyzacji w ukladzie rodzajowym i podmiotow funkcjonalnym.

Gość kitonga
pamiętaj zawsze, że: konta aktywne (czyli to co masz: majątek, kasa, naleznosci) księgujesz Wn czyli Dt się zwiększa, a Ma czyli Ct jak Cisię zmniejsza konta pasywne (głównie zobowiązania) księgujesz odwrotnie czyli Wn jak się zmniejszają, a Ma jak się zwiększają konta kosztowe (podatki, wynagrodzenia, amortyzacja zawsze jest ksiegowanie po Wn - gdy stają się kosztem i zobowiązaniem, a ich zapłata jest już tylko zmniejszeniem zobowiązania czyli np. tam miałaś zapłata podatku czyli: najpierw by było naliczenie podatku w koszty: Wn( zespół 4 podatki) i Ma konto rozrachunkowe podatku (zespół 2) a zapłata tego podatku Wn konto rozrachunkowe podatku i Ma r-k bankowy (zespół 1) i tak naliczenie wynagrodzeń (czyli danie w koszty) znowu Wn wynagrodzenia (zespół 4) i Ma rozrachunki z pracownikami z tyt. wynagrodzeń (zespól 2) i oznacza to, że są one niewypłacone masz zobowiązania wobec pracowników, a jak je wypłacaz, to się robi Wn koto rozachunkowe z pracownikami (zesp. 2) czyli Ci niknie zobowiązanie i Ma rk bankowy (którego stan się zmiejsza)

Gość kitonga czy to Ty andrea
???

Gość kitonga
nie, pisać Ci dalej?

ahh skad Ty taka madra!!! :) probuje, probuje..

a powiedzicie mi, myslicie ze na egz z rachunkowosc,jak beda takie zadania, i pomyle sie w jednym miejscu w jednym koncie - przez co nie wyjdzie mi ostateczny wynik itd, ale czesc rzeczy bede miec poprawnie rozpisanych - to dostane choc czastkowe punkty, czy od razu zero? no i czy moze byc teoria? heh, wiem ze dziwnie pytam, ale mam eksternistczny tok studiow i nie chodizlam na zajecia z tego, a prowadzacego widzialam raz w zyciu i nie wiem zuplenie jak takie rachunkowosci wygladaja.. bo ja niemal wszedzie robie drobne debilne bledy... ktore rzutuja na wynik. tak strasznie mam dosc tych rachunkow... chcialabym zdac to na 3 i koniec... :(

Gość kitonga
i pamiętaj jeszcze, że zus w części finnsowanej przez pracodawcę jest kosztem (rodajowym - naliczenie) a w części finansowanej przez pracownika księguje się między rozrachunkami tylko (rozrach z zus i rozrach z pracownikami), podatek dochodowy też tylko rozrachunki. Odsetki nie są nigdy kosztami rodzajowymi tylko finansowymi (zespoł 7). Albo przychodami finanowymi, jeśłi to tyje otrzymujesz. Koszty rodzajowe to: amortyzacja, wynagrodzenia, usługi obce, zużycie materiałów, zus pracodawcy, świadczenia dla pracowników, podatek od nieruchomości,i to zawssze naliczenie, a nie zapłata

Gość kitonga
jeśłi pomylsz się np. w jakimś koncie rodzajowym a masz takie polecenie, żeby je zsumować, to kapa, sama wiesz... a niektóre błędy nie rzutują

głupie gowno :O

Gość bożydar iwanow
z pierdem 🖐️

a zebys wiedzial :classic_cool: