Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stuk stuk stuk

__Dziwne kołatanie, przeskakiwanie serca- co to jest?___ prosze przeczytajcie

Polecane posty

Gość stuk stuk stuk

od prawie dwóch tygodni co jakiś czas odczuwam takie jakby kołatanie, przeskakiwanie serca. To jest tak, ze kilka normalnych uderzeń, a potem np, trzy takie szybkie: . . . . ... . . . . . . .... . . . ... 2 tygodnie temu robiło mi się to ciagle, nie pozwalało spać. Teraz jest trochę rzadziej, ale jednak się powtarza. Jest to nieprzyjemne uczucie. Dodam, że gdy to mi się robi, od razu zaczynam odczuwać jakiś dziwny niepokój. Byłam u lekarza, osłuchał, ale akurat wtedy serce biło normalnie. Przepisał mi magnez i potas, który łykam. Dodam jeszcze, ze to zaczęło się pewnej nocy, gdy dość mocno przejmowałam się pewną sprawą. teraz już sie tym nie martwie, a dziwne bicie serca pozostało. Czy to moze być niebezpieczne?

Gość ja nizej podpisana
niebezpieczne moze nie... ale na pewno niejest zdrowe. Albo masz wade serca, ktora ujawnila sie w stresowej sytuacji, albo po prostu tak reagujesz na stres. Jak na moje może to byc bardzo czeste schorzenie u kobiet, czyli wypadanie płatka zastawki mitralnej. Sama to mam i objawy mam podobne...z tym, że u mnie dochodza jeszcze jakies inne schorzenia. Masz jakies arytmie... ja jednak obstawiałabym, że to wynik stresu. najlepiej przejdz sie do kardiologa, to msie wszystkiego dowiesz.

Gość kingsol
ja mialam podobnie kilka lat temu. rowniez cala noc nie moglam przez to spac pojechalam na pogotowie ale ekg bylo dobre,na nastepny dzien dostalam okres. po kilku miesiacach znow sie to powtorzylo rowniez bezposrednio przed okresem. teraz juz nie mam az takich napadow, ale przed okresem czasem czuje takie kolatanie/. wtedy biore ziolowe tabletki uspokajajace i jest ok. byla u kardiologa, ale nic takiego nie stwierdzil. powiedzial tylko ze to na pewno od papierosow.

Gość wykidajło
zbadaj tarczycę

Gość ....finka
Nie zaszkodzi popic nalewke z głogu .........................

Gość student med.
witam przyczyn może być wiele, ale prawdopodobne też jest, że to nic poważnego (nie choroba). przede wszystkim brakuje trochę informacji - jaki jest Pani wiek, czy w rodzinie występują choroby serca, czy wystąpiły w rodzinie przedwczesne zgony (u ludzi młodych, w średnim wieku), czy choruje/leczy się pani z powodu nadciśnienia tętniczego itp. na podstawie przedstawionych przez Panią objawów sugerowałbym zrobienie EKG spoczynkowego, standardowego badania ECHO serca, a najlepiej Holtera-EKG (monitoruje i rejestruje pracę serca przez całą dobę) co zwiększa szansę wystąpienia wymienionych objaów i ich zarejestrowania przez urzadzenie, co daje lekarzowi (najczęściej kardiologowi) rozpoznanie przyczyny. Należałoby wykluczyć przedwczesne pobudzenia przedsionkowe (PAC), przedwczesne pobudzenia komorowe (PVC), czy tzw. bloki serca... jest oczywiste, że stres może prowokować wystąpienie takich stanów. teoretycznie możliwe jest też, że jak piszą inni, jest to zespół wypadania płatka zastawki mitralnej, jednakże jest to "schorzenie nadmiernie rozpoznawane" tylko po to - zwlaszcza u kobiet - żeby w jakiś sposób wytłumaczyć występowanie kołatań, palpitacji serca. często też nie udaje się znaleźć przyczyny... rozumiem też, że żaden lekarz nie skeiruje Pani tak od razu na wymienione przeze mnie badania, bo to jednak koszty... ale próbować można, w końcu ktoś Pania skieruje;) ------------------------------------------------------ niżej zamieszczam link do ANKIETY na temat czynników ryzyka chorób serca, bardzo bym prosił o jej wypełnienie:) http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/10132/