Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 12 i 3 zasada dynamiki

1,2 i 3 zasada dynamiki

Polecane posty

Co powinienem o tym wiedzieć bo mam się nauczyć na wtorek na kartkówkę a nie wiem co to wogóle jes tico mam się uczyć.... Czy to co napisałem niżej to wystarczy, czy dodać jakieś informacje jeszcze ? I zasada dynamiki Jeżeli na ciało nie działa żadna siła lub siły działającwe równoważą sie to ciało to pozostaje w spoczynku lub porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym. Pęd: P = m * v Kierunek i zwrot wektora pędu jest taki sam jak kierunek i zwrot wektora prędkości. Jednostką pędu w układzie SI jest: kilogram razy metr na sekundę [p] = kg • m/s Zasada zachowania pędu: Jeżeli na jakiś układ ciał nie działają siły (oddziaływania) zewnętrzne, wtedy układ ten ma stały pęd. wzór: F = 0, to p = const Zmienić pęd układu może tylko siła działająca z zewnątrz układu. II zasada Jeżeli na ciało działa siła niezrównoważona to ciało to porusza się ruchem zmiennym wartość przyspieszenia w tym ruchu jest wprost proporcjonalna do masy ciała i do wartości liczbowej działające siły III zasada jeżeli ciało A działa na ciało b pewną siłą F to ciało B działa na ciało A siłą F o tym samej wartości , kierunku ale o przeciwnym zwrocie Nacisk: Jeśli siła nacisku działa ze strony podłoża na ciało na tym podłożu spoczywające (lub poruszające się) to nazywamy ją siłą reakcji podłoża.

Gość a zadania będą
??

Raczej tak Ale narazie potrzebuję tylko podstaw z czego będę mógł zrozumieć na czym to polega